Cele mai citite cărţi ne arată lucruri surprinzătoare despre noi

Harta celor mai citite carti

Care e cea mai populară carte din România? Dar din State sau din Australia? Ce îi interesează pe unguri, semănăm cu bulgarii la obiceiuri de lectură? Răspunsul pare a fi că nu sunt două popoare care să semene între ele. Site-ul de pe care îmi comand cel mai des cărţi în engleză, Book Depository, a lansat de curând un instrument interesant: poţi vedea în timp reale cele mai bine vândute cărți din fiecare țară a lumii.

Statele Unite confirmă clișeul cu „One minute manager”: rețete rapide pentru succes instant. Adăugați doar apă. În Groenlanda, cea mai vândută carte este „One thousand beards” – să știe oamenii cum se feresc de frig. Cartea rușilor este  – ironie! – „Mini masters”. Nu-i despre război, e despre artă.

Bulgarii mai mult scriu decât citesc: „cartea” lor este un notebook liniat, fabricat de Moleskin; vecinii unguri vor să conducă lumea și cumpără „The Leadership Code”. Austriecii sunt „Stone cold” și, ca să se încălzească, cartea norvegienilor este „How to brew”. Presupun că bere.

Francezii nu se dezmint cu „Fifty shades of grey”, iar spaniolii și-au dat în sfârșit seama (probabil după faza cu „Esos son Reebok o son Nike?”) că e cazul să învețe engleză, așa că cumpără masiv „English Grammar”.

Iar românii?

Românii nu se dezmint nici ei. Cea mai cumpărată carte de pe Book Depository, în România, este „How to raise a healthy child – in spite of your doctor”. Tradus: „Cum să crești un copil sănătos – în ciuda doctorului”. Suntem în continuare nația care nu-și vaccinează copiii să nu le provoace cine-știe-ce, deși avem și noi același vaccin. Care credem cărți luate de pe net mai degrabă decât să mergem la medicul de familie. Iar în contextul unui sistem sanitaro-șpăgar, nimic nu mă miră.

Vom continua să ne creștem copiii crezând că vaccinul dăunează și fără să știm măsuri minime de prim ajutor în caz de urgenţă.

Nu știu care o fi cea mai cumpărată carte din România, dar nu m-ar mira să fie unul din următoarele titluri:

1. „Descoperă-ți singur horoscopul. Secretul succesului în viață și familie”

2. „Era mai bine înainte. Mic ghid pentru nostalgici sub 20 de ani”.

3. „Ești perfect – renunță la idei despre carieră, sănătate sau învățătură” (ediția a IV-a, republicată; titlu original: „Țara te vrea prost”)

Pasiune pentru măgari și alte cărți pe care nu le voi citi niciodată

Cu toți avem cărțile alea în bibliotecă. Șiruri de cărți alb-negre despre civilizația etruscă, publicate prin anii ’70-’80, care încep cu o prefață ce explică superioritatea orânduirii socialiste.

Și apoi sunt cărțile „de import”. Literatura română nu a reușit încă să producă capodopere precum „O pasiune pentru măgari” sau „Cum să-ți crești IQ-ul mâncând copii talentați”. Dar să le luăm pe rând: o listă de coperți ciudate de cărți m-a inspirat să văd dacă acele cărți chiar există pe Amazon și ce review-uri au din partea cititorilor. De cele mai multe ori, cronicile sunt mult mai haioase decât poanta originală!

Passion-For-Donkeys1. O pasiune pentru măgari

Descrisă ca „o celebrare a măgarului, cu obiceiurile, bunăstarea fizică și împerecherea acestuia”, cartea e scrisă de șefa unui sanctuar pentru măgari din Anglia. Comentarii de la cititori: „Having a passion for donkeys left me feeling isolated. Not many people understood my donkey passion, and it’s actually persecuted to the point of being illegal in 47 states”

Dacă și voi simțiți o nețărmuită tandrețele față de nobilele animale de povară, cumpărați capodopera de pe Amazon.

2. Cum să-ți crești IQ-ul mâncând copii talentați

Are scuza că e scrisă de un umorist. Dar nu la fel de umorist ca cititorii care au lăsat reviews pe Amazon: „Initially I was skeptical, as I have read that children, especially gifted children, are very low on fiber and other vital nutrients […] It even has full color diagrams that illustrate the best ways to dismember and cook the children in order to achieve the best results”.

Costă doar 3 dolari jumate pe Kindle, dar s-ar putea să vă caute vreun polițist fără simțul umorului.

3. Vorbește vreodată Dumnezeu prin pisici?

Noi știm că da, dar autorul chiar vorbește serios: o paralelă între descoperirea lui Dumnezeu și adoptarea unei pisici vagaboande. Iar cititorii răspund: „In the name of the father, and the son, and the holy ghost: PURR!”.

Pentru viitoarele doamne cu 10 pisici, link.

4. Cel mai bun tată este un amant bun

Serios că nu inventez chestiile astea. Așa-i zice cărții – și a apărut în ’78, când la noi încă se găseau portocale. „O bună carte catolică”, zice un reviewer care și-a luat ironia cu el, completat de altul: „Sperăm să apară o carte despre unchi iubitori, pentru copiii care nu s-au putut bucura de un tată iubitor”.

Maaan, this is wrong on so many levels!

5. Castrarea – avantaje și dezavantaje

Legat de acest subiect credeam că pot doar să-mi întreb pisica, fără să știu că există cărți atât de folositoare. Aparent, însă, castrarea adaugă vreo zece ani la viața unui om (și pun pariu că par 110), îmbunătățește sistemul imunitar și vindecă prostata (oare prin eliminare?). Un cititor ne mai spune un avantaj: „I make an effective sundial [ceas solar]. No need to wear a watch during daylight!”.

Conchita, ai legătura!

 

O fată și o carte

 

Acest articol s-ar putea încheia înainte să înceapă. Ar însemna să fie, poate, mai aproape de adevăr. Și totuși, mai am câte ceva de scris.

Îmi place să te descopăr mereu cu o carte în mână. Dimineaţa când mă trezesc în varianta grinch, doar privirea mi-i morocănoasă. Seara, când reuşeşti să ajungi înaintea mea, ştiu deja că îmi poţi povesti câteva capitole. Iar dacă citeşti tu prima o carte, iubesc la nebunie cum îmi laşi semne la paginile care ţi-au plăcut în mod special.

Într-un fel, suntem mereu în concediu împreună, atunci când trecem deodată prin aceleași pagini. Tu cu cartea, pentru că îți place s-o răsfoiești; eu pe Kindle, pentru că-mi place să mă joc. Avem luxul de a călători împreună în ce secol și în ce univers vrem: pur și simplu luăm o nouă aventură din raft.

Mă faci să râd de fiecare dată când pisica se duelează cu o carte pentru atenția ta. Mă pui pe gânduri când îmi povestești amintirile din viața ta pe care o carte le-a răscolit. Mă faci să-mi fie dor de cărțile pe care le-am scris împreună, de fiecare dată când drumul spre acasă e prea lung.

Doar întreb: noi ce citim weekendul ăsta?