Cele mai citite cărţi ne arată lucruri surprinzătoare despre noi

Harta celor mai citite carti

Care e cea mai populară carte din România? Dar din State sau din Australia? Ce îi interesează pe unguri, semănăm cu bulgarii la obiceiuri de lectură? Răspunsul pare a fi că nu sunt două popoare care să semene între ele. Site-ul de pe care îmi comand cel mai des cărţi în engleză, Book Depository, a lansat de curând un instrument interesant: poţi vedea în timp reale cele mai bine vândute cărți din fiecare țară a lumii.

Statele Unite confirmă clișeul cu „One minute manager”: rețete rapide pentru succes instant. Adăugați doar apă. În Groenlanda, cea mai vândută carte este „One thousand beards” – să știe oamenii cum se feresc de frig. Cartea rușilor este  – ironie! – „Mini masters”. Nu-i despre război, e despre artă.

Bulgarii mai mult scriu decât citesc: „cartea” lor este un notebook liniat, fabricat de Moleskin; vecinii unguri vor să conducă lumea și cumpără „The Leadership Code”. Austriecii sunt „Stone cold” și, ca să se încălzească, cartea norvegienilor este „How to brew”. Presupun că bere.

Francezii nu se dezmint cu „Fifty shades of grey”, iar spaniolii și-au dat în sfârșit seama (probabil după faza cu „Esos son Reebok o son Nike?”) că e cazul să învețe engleză, așa că cumpără masiv „English Grammar”.

Iar românii?

Românii nu se dezmint nici ei. Cea mai cumpărată carte de pe Book Depository, în România, este „How to raise a healthy child – in spite of your doctor”. Tradus: „Cum să crești un copil sănătos – în ciuda doctorului”. Suntem în continuare nația care nu-și vaccinează copiii să nu le provoace cine-știe-ce, deși avem și noi același vaccin. Care credem cărți luate de pe net mai degrabă decât să mergem la medicul de familie. Iar în contextul unui sistem sanitaro-șpăgar, nimic nu mă miră.

Vom continua să ne creștem copiii crezând că vaccinul dăunează și fără să știm măsuri minime de prim ajutor în caz de urgenţă.

Nu știu care o fi cea mai cumpărată carte din România, dar nu m-ar mira să fie unul din următoarele titluri:

1. „Descoperă-ți singur horoscopul. Secretul succesului în viață și familie”

2. „Era mai bine înainte. Mic ghid pentru nostalgici sub 20 de ani”.

3. „Ești perfect – renunță la idei despre carieră, sănătate sau învățătură” (ediția a IV-a, republicată; titlu original: „Țara te vrea prost”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *