Ne vedem ONLINED

Onlined Cluj 2015

Marți, 3 noiembrie, voi fi speaker la ONLINED  – o școală gratuită de marketing digital pentru studenți și masteranzi, aflat la prima ediție la Cluj. Azi, 28 octombrie, este ultima zi în care puteți aplica.

Am acceptat această invitație fiindcă este un proiect gratuit și este dezvoltat de o echipă în care am încredere, știindu-le istoria: Voluntari pentru Idei și Proiecte. Mi-a plăcut și modul în care se aplică: după completarea unui chestionar nu foarte lung, dar cu întrebări destul de detaliate, în care se cere gândire creativă pentru a întâlni situații similare celor din profesii legate de comunicare și marketing.

Voi vorbi despre bloguri și social media ca platforme de promovare în campaniile de comunicare pe care participanții le vor gândi; zi de zi, la lucru, dau peste o mulțime de exemple din toate categoriile: așa da, așa nu sau foarte populara „meh” 🙂

Și urmează o provocare pentru voi:

  • Dacă participați la ONLINED, spuneți-mi direct ce v-ar folosi să aflați – cu cât mai practic, cu atât mai bine
  • Dacă nu sunteți în publicul de studenți/masteranzi, ce credeți că le-ar folosi participanților să afle despre bloguri și social media ca instrumente de comunicare?

Aștept răspunsurile până în weekend – aici sau prin mesaje pe Facebook, cum e mai ușor pentru voi.

 

 

 

Să facem succes pe bani publici. Episodul II

Din seria „ce fac instituţiile publice când îşi fac site”, avem azi în meniu o selecţie de direcţii, toate greşite. Direcţii de Tineret. Astea sunt nişte autorităţi publice ale căror „prezenţe web” au fost realizate probabil de nepotu’ lu’ tanti Florea de la contabilitate. Dacă au şi dat bani pe ele, condoleanţe. Nu lor, ci nouă, că noi am plătit, prin bugetul statului.

Vă zic de la început că le-am deschis doar cu Firefox, iar poveşti de genul „dar pe calculatorul lu’ bunica cu Internet Explorer 5 merge” mă lasă rece înspre glacial.

Să începem cu Sibiul. Pe site-ul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Sibiu e bine să intraţi numai dacă nu aveţi boxe. Dacă aveţi boxe şi, din greşeală, sunt deschise, vă sfătuiesc să nu fiţi cardiaci. Zgomotul care se aude când deschideţi site-ul, cu volumul dat la 666%, vine de la trompeta desenată în Flash pe coloana din dreapta. Nu, nu are buton de mut. Nu, nu are stop. Deci nu se poate opri. Succes!

Pe site-ul Direcţiei Judeţene pentru Tineret din Vâlcea ne întâlnim cu acel vechi prieten al designerilor, fontul Comic Sans Bun Gust. Site-ul se deschide cu o superbă expoziţie de fotografii deformate şi continuă cu o serie de informaţii din seria „nobody cares”. (Dacă n-aş avea prieteni din Vâlcea, ar intra aici o glumiţă cu Adi de la).

Dacă aveţi chef de muzică, mergeţi pe site-ul Direcţiei pentru Tineret Gorj. Acolo veţi fi obligaţi să ascultaţi un post de radio (by default, Radio Romantic, că prinde la tineri). Puteţi schimba postul de pe coloana din stânga, dar nu îl puteţi opri. Succes în a asculta sonorul filmuleţului „Romania is my country” de pe mijloc!

Sigur, locul I îl ia Clujul. Site-ul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Cluj este superb, doar că nu v-aş sfătui să intraţi fără un antivirus solid pe calc (adresa e http://www.djtcj.ro/ – nu intraţi fără protecţie). Google şi Firefox vă avertizează de vreo 3 ori înainte să vă arate la faţă gălbenarea locală.

BONUS – O splendidă imagine din agenda Consiliului Judeţean Cluj, din care aflăm că noul aeroport va avea o pistă la 3.500 de metri. Probabil, înălţime, că tot circula un banc anul trecut. Oare contractul ăsta de făcut agende cine l-o fi câştigat?

Lucruri pe care nu le poţi cumpăra cu bani

{xtypo_code}ba asta de ai scris articolu , zi drept, ai vrea sa te muti din garsoniera lu ***** confort 3 in casa aia? te rog nu iti mai varsa frustrarile aici.{/xtypo_code}

{xtypo_code}bai besiti de ziaristi criticativa hurubele voastre nu casele oamenilor( care au macar o casa si sunt proprietari)nu in locuinte sociale ca voi{/xtypo_code}

{xtypo_code}Ma distrusilor ma da nu va mai luati de casele oamenilor ,va e ciuda ca voi locuiti intro amarata de garsoniera sau ce????{/xtypo_code}

{xtypo_code}asta e casa urata? te pomenesti ca „jurnalistul” care a copt articolul asta locuieste in vreun palat? :)){/xtypo_code}

… câteva comentarii pe care le-am citit în ultima vreme pe Clujeanul.ro la articolele din „Insectarul arhitecturii clujene”. Texte care, de altfel, nu pretind altceva decât că fac mişto de nişte case fie de prost-gust, fie lipsite de orice idee.

Ce înţelegem din aceste reacţii? Că dacă ai bani, ai voie să faci orice. Ăla care stă într-o garsonieră n-are ce comenta despre palatul cu turnuleţe pe care îl vede pe stradă; frate, dacă vrei drept la opinie, întâi fă şi tu un monstruleţ cu creneluri medievale şi dup-aia hai şi comentează. Euroiul îţi dă drepturi!

Nu contează cât îs de minunate casele prezentate de Clujeanul; mai revelator e să vezi ce bine funcţionează cenzura dreptului la opinie în funcţie de grosimea portofelului. Şi a obrazului.

Hai (scuze, domnule Exarhu!) că închei tirada zilei cu vorbele altei cititoare:

{xtypo_code}daca pare scumpa, e musai sa fie si de bun gust ? daca nu-ti permiti financiar ceva, inseamna ca nu trebuie sa-ti permiti nici macar o parere, domnule „nimeni altu” ? {/xtypo_code}

New media – o privire din SUA

Abia peste 10 ani va fi online reclamă cât e azi în print, iar
ziarele locale nu vor avea resursele ca să facă jurnalism de
investigaţie adevărat, de genul celui care influenţează politica. În
schimb, o vor face bloggerii. Sunt câteva dintre ideile lui David
Vaina, research associate la Project for Excellence in Journalism.

 

Le-am aflat marţi, când am participat pentru prima dată la una
din sesiunile de chat organizate de U.S. Department of State, întâlniri
cu oameni consideraţi experţi în domeniul lor. David Vaina a fost
invitat să răspundă la întrebări despre "New Media versus Old Media".
Titlu clasic, dar idei care merită reţinute. David Vaina a vorbit pe
baza experienţei din SUA, dar cred că e uşor de văzut cum se aplică la
noi.

 

Pentru cei care nu sunt plictisiţi de o privire în viitor, selecţiile mele, în traducere liberă, sunt în articolul pe larg.

Continuă să citești New media – o privire din SUA

Minunile traficului

Trafic.ro dă rezultate tot mai amuzante. Spre exemplu, astăzi la prânz, un singur articol publicat pe un site foarte "permisiv" în statistici a reuşit o performanţă: un număr de citiri mai mare decât a avut cititori tot site-ul în cauză în aceeaşi perioadă de timp.


De unde rezultă că era un articol fie mai mult decât tare, fie greu de înţeles, din moment ce fiecare vizitator pe site a intrat pe el cel puţin de două ori. Asta, sau numele de familie al mai multor cititori o fi fost F5.

Reclame peste reclame

… sau mai rău, reclame peste textul pe care tocmai vreau să-l citesc online. Nici n-ar fi o tragedie, câtă vreme am butoane mari de la care să-l închid. Cea mai scoasă din iad invenţie e însă pagina intermediară pe care am văzut-o pe câteva site-uri româneşti: dau clic pe un link şi apare o pagină care conţine doar o reclamă şi textul "aceasta pagina va stationa pe ecran 10 secunde. daca nu doriti sa asteptati, apasati aici". Normal că nu vreau să aştept. De aia am dat clic prima dată.


Un sistem mult mai puţin enervant pentru mine e intellitextul – cuvinte-cheie din text devin pseudo-linkuri, iar dacă te duci cu mouse-ul pe ele, apare o reclamă mică lângă. Ce nu le prea iese e partea cu "intelli" din denumire.

 

Pe site-ul vechi CLUJEANUL (o, vremuri!), conjucţia "dar" (dintr-un text gen "nu-i place dar n-are ce face") devenea brusc substantiv şi reclamă la tichete cadou. Iar la un text cu un nefericit ucis de viteză, pe cuvântul viteză apărea o reclamă la Clicknet. Periculos de inteligent.

Evenimentul Zilei se încarcă

Evenimentul Zilei a folosit o zi de sâmbătă, adică una cu mai puţini vizitatori, pentru a lansa versiunea beta a noului lor site şi a invita cititorii să vină cu idei pentru a o definitiva.


Primele diferenţe între versiuni apar din concepţie: dacă pe cel vechi scrie din start Evenimentul Zilei nr. X, acum nu mai apare în prim-plan conţinutul ediţiei tipărite, ci ştirile de ultimă oră; există o pagină separată cu "ziarul de azi".


Cum tocmai am trecut printr-o (primă) relansare de site, mi-e foarte greu să critic problemele care apar acolo, mai mult decât a spune că nu m-a impresionat defel la aspect, care e totuşi decent, şi nu văd rostul textuleţului care apare între clicuri: "Continutul paginii se incarca. Va rugam asteptati". Dacă am apucat să-l copiez de acolo, înseamnă că stă cam mult. A, da, şi e inutil, când dau clic, mă aştept să aştept să stau se încarce – experienţa de la Sleş îşi spune cuvântul :).

 

Mi-a plăcut în schimb cum colţul din dreapta sus de pe prima pagină se deschide pentru a arăta versiunea beta, într-un stil pe care l-am folosit aici pentru a promova Clujeanul.


Dincolo de defecte sau calităţi, important e că încă un jucător mare – Evenimentul Zilei e pe locul 4 în Trafic.ro/Mass-media şi 9 pe general – începe să diferenţieze tot mai tare printul de online şi să dedice cititorilor de pe internet resurse mai importante. În doi ani, cine n-a făcut asta va constata de ce ar fi trebuit să o facă.

Primele impresii despre Informaţia de Cluj

pagina1mare
"În 25 noiembrie, românii pot influenţa viitorul României". Aşa sună prima propoziţie din primul paragraf al articolului de deschidere din nr. 1 (862) Informaţia de Cluj, cotidian care se va distribui gratuit. Subiectul: cei 35 de euro-parlamentari. Lideri politici explică cititorilor Informaţiei de ce e foarte important să-i să voteze la euroalegeri.


Iar primul editorial explică, relativ previzibil, cât de importanţi sunt cititorii. Pe de altă parte, măcar poza de lângă nu e obişnuitul portret de gânditor al editorialiştilor, ci una cu tot omul, în picioare. Omul fiind Florin Otrocol, directorul editorial.


Informaţia arată a ziar pus pe fapte mari, chiar dacă se distribuie gratuit. Se vede şi din layout, care tinde mai mult spre un elegant tradiţional decât spre stilul popular, dar şi din subiecte: lipsesc cu desăvârşire cele de social şi monden.


Practic, Informaţia înseamnă politică, economie şi sport. La capitolul sport se simte mâna lui Codin Samoilă (au acoperit tot, au subiecte date doar de ei –  judo şi polo, de exemplu). Nu pricep însă de ce există un caiet sport în paginile 7-10 şi încă
două pagini în 15-16. Între ele e vârâtă o secţiune business / economic. Paginile de sport se cheamă "supliment", dar intră
şi în numerotarea ziarului.

 

informatiacluj.roO mare bilă albă: au lansat cotidianul tipărit odată cu site-ul, fără obişnuitul "în curând". Am asistat chiar live la lansarea site-ului, care nu era online la ora 6 dimineaţa, dar a apărut şi a început să fie actualizat înainte de 7.


Există în caseta de redacţie doi editori pentru online, iar Mihai Prodan spune, printre alte detalii din redacţie, că vor actualiza site-ul 16 ore pe zi. Prin urmare, ar putea fi concurenţă şi pentru CLUJEANUL Cotidian şi viitorul City News.


Un ziar bun, chiar dacă un pic prea serios, al cărui mare pariu va fi potrivirea cu publicul cotidienelor gratuite. Greu de crezut, dar chiar şi dacă eşti gratis trebuie să-ţi convingi publicul să te citească.


Clujul are acum două publicaţii gratis: una uşor de digerat, cu texte scurte şi multe subiecte de stil tabloid – Cluj Expres; şi una care tinde spre quality în stilul tradiţional al cuvântului – Informaţia.

Kartago blochează turişti la Cluj, concurenţa blochează site-ul

La ora transmiterii acestei ştiri, pentru că şi jurnaliştii au limbajul lor de lemn, 130 de pasageri aşteaptă de 9 ore pe aeroportul internaţional Cluj-Napoca să plece în Tunisia printr-o excursie organizată de Kartago Tours.

Continuă să citești Kartago blochează turişti la Cluj, concurenţa blochează site-ul

Ziarul Clujeanului, între două lansări

Din Ziarul Financiar: MediaPro lansează Ziarul Clujeanului. Eee, vremuri… era în 4 aprilie 2003. Între timp, am plăcerea să văd că noua noastră adresă, http://www.clujeanul.ro/cotidian/ , este aproape gata.

 

Continuă să citești Ziarul Clujeanului, între două lansări