Quest to Build

un articol greu de scris, dar cu mulţumiri pentru Camelia în final, plus un îndrumar despre cum se pot fura subiecte din Cotidianul


Richard Quest pe şantierul HabitatRichard Quest este primul nume care îmi vine în minte când mă gândesc la CNN; e primul pe care l-am reţinut, acum mulţi ani, dintre toate figurile postului şi, cu siguranţă, o mare figură.


Este şi unul dintre jurnaliştii pe care îmi ziceam de mult că mi-ar fi plăcut să-i întâlnesc (şi să le fur slujba). În fond, rar vezi un om care merge mai des cu avionul decât Emil Boc! Aşa că finalul săptămânii trecute a fost, din acest punct de vedere, perfect, după ce Richard Quest a venit pe şantierul Habitat pentru Umanitate Cluj şi a pus mâna pe ciocan. Sau aproape perfect, că nu lucrez (încă!) la CNN. 


Nu am povestit până acum despre această întâlnire, aşteptând să apară articolul în ZIARUL Clujeanului. Aşadar:


A fost o întâlnire destul de ciudată între Quest şi presa clujeană. Printre altele, fiindcă iniţial omul avea exclusivitate cu Realitatea TV, post afiliat CNN. Doar că toată lumea a vrut o "bucăţică" de material şi după nenumărate intervenţii, s-a ajuns să aibă fiecare exclusivitatea lui. Surse care n-au dorit să-şi păstreze anonimatul, ci pur şi simplu nu ştiau că vor fi citate şi de atunci nu le mai prind la telefon, mi-au spus că TVR a ajuns să sune la Atlanta, la sediul CNN, pentru permisiunea de a vorbi cu omul.


Quest despre munca HabitatCulmea a fost că Richard Quest a fost cel mai răbdător în toată povestea asta, şi în condiţiile în care avea de construit, filmat emisiune şi plecat în Israel pentru altă emisiune, a stat cuminte până i s-au luat zece interviuri separate, după conferinţa de presă, cu o mirare uşoară (nu sunt convins că una complet sinceră) asupra faptului că e atât de interesată presa de el.


Cât de interesată e presa e altă discuţie, pentru că Alexandra, de la ZIARUL Clujeanului, a fost singura care s-a gândit de-a stat pe şantier mai de dimineaţă şi prin urmare singura care are poze reale cu Quest la lucru (în afară de imaginile aranjate, cu el bătând cuie după conferinţa de presă). Aşa că o invidiez, pentru că a apucat să povestească mai mult cu omul decât mine.


După ce am văzut o mulţime de emisiuni "Quest", eu aveam o singură dilemă: cât de departe ar merge omul ăsta ca să-i iasă subiectul exact aşa cum vrea? Unde "trage linie"? Răspunsul lui a fost că există un singur lucru pe care nu l-ar face şi fireşte că nu ne poate spune care e (de parcă ar fi nevoie, că doar nu vorbea de fumat). După cum speram, a fost un prilej interesant de a trece în revistă lucrurile jenante pe care le-a făcut în emisiune – Richard Quest spune că show-ul de succes e cel în care există un pericol pentru el. Nu unul fizic, ci de orice natură – de a fi pus într-o situaţie jenantă, spre exemplu. 


Şi astăzi, după ce era gata ziarul, mi-am dat seama că unica întrebare pe care i-am pus-o direct lui Richard Quest nu apare în materialul din Ziarul Clujeanului, pe care eu l-am editat, fireşte.

Quest to better journalism 


Richard Quest tencuieşteCa jurnalist, emisiunile lui Quest mi se par o lecţie despre cum se poate aborda un subiect. Pentru o emisiune de arhitectură, a discutat cu marii proiectanţi ai lumii, dar a mers dincolo de monumente pentru a se întreba: de ce construim? Pentru cine? Şi concluzia a fost că nu e nimic mai de esenţa acestui domeniu decât o casă simplă, un cămin pentru o familie. Şi atunci a venit exact acolo unde construcţia unei case schimbă vieţi şi reprezintă o şansă nouă: şantierul Habitat. Pentru beneficiarii casei la care a lucrat şi el, noua lor locuinţă e mai importantă decât cele mai mari minuni arhitectonice ale lumii, pe care Quest le-a vizitat pe trei continente.


Sigur, veţi spune, Richard Quest are un buget lunar pentru emisiune mai mare decât costul casei Habitat la care a lucrat. Frumuseţea abordării lui este tocmai faptul că funcţionează indiferent de bani. Că nimic nu îl împiedică pe orice ziarist clujean să îşi construiască subiectele în exact acelaşi fel, chiar dacă nu va putea să urce în cinci avioane şi să admire Piramidele. Dar ar putea să pună mâna pe un hârleţ când face un reportaj despre renta viageră pentru agricultori şi ce schimbări a adus ea în viaţa unei familii din judeţul Cluj. Şi să facă o comparaţie între perspectiva lui de acolo şi cea din biroul Direcţiei pentru Agricultură Cluj.


Richard Quest în timpul conferinţei de presăRichard Quest are, la prima vedere cel puţin, o mare cantitate de teatru în el. E pe scenă tot timpul, un lucru firesc pentru un om care e mereu cu camera de filmat după el. Dar emisiunile lui îţi deschid ochii, te fac să înţelegi ce vrea să transmită, pentru că el vorbeşte despre subiecte la nivel global. Nu veţi găsi în "Quest" nimic valabil doar în SUA, sau Europa, sau strada Nădăşel din Cluj-Napoca. Toate aceste locuri sunt piesele unui puzzle. Iar rezultatul este un tablou dacă nu complet, atunci extrem de relevant, despre tema din acea lună. Quest vorbeşte despre arhitectură şi străbate lumea pentru asta. Ecologia înseamnă filmări în cele mai devastate zone ale globului, interviuri cu pigmei şi cu oameni care se ocupă de protecţia mediului de 50 de ani, dinainte să fie la modă, şi un segment cu lucrurile pe care le-ar putea face el acasă.


Sunt emisiuni la care m-aş uita de zeci de ori şi pe care le-aş pune în programă la Jurnalism. Şi, mai ales, emisiuni pe care mi-ar plăcea să le fac.

Recomandări şi mulţămiri


Notiţe de jurnalistPentru mai multe questii pe aceeaşi temă, vă recomand blogul Cameliei, care mi-a făcut plăcerea de a posta cu dedicaţie interviul ei personal cu Richard Quest şi impresiile despre ziua aceeaşi. Mullţămim frumos, Cami, aducem bastonaşe la Mimi, până atunci dă-mi voie să arăt lumii cum putea să-ţi fure întrebările la conferinţa de presă 🙂 – foto dreapta, ca la ziar.


De citit pe aceeaşi temă:

 

3 comentarii la “Quest to Build”

  1. deci la o mai atenta privire si o a treia reactie a mea, acolo erau notitele mele despre richard dupa documentarea pe internet 🙂 ;D alea nu erau exclusivitate 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *