Obsesia prezidenţială a legitimităţii

Domnul preşedinte Traian Băsescu nu pricepe cum de un partid de opoziţie a votat pentru învestirea unui guvern minoritar, de doctrină opusă, şi rămâne totuşi în opoziţie. Păi e un exerciţiu de democraţie, domnule preşedinte, cam ca atunci când un şef de stat ales pe listele unei Alianţe pune în fruntea SRI un (fost) membru PSD, adică un reprezentant al principalului duşman politic pe care l-a înfierat în campanie.

În plus, aflu cu uimire că Guvernul nou nu are legitimitate. Dar unde se naşte legitimitatea asta?

Putem privi problema din multe puncte de vedere. Fireşte, dacă oamenii au votat una şi la putere, indiferent prin ce artificiu, e alta, democraţia are de suferit. Dar ce au votat oamenii? Păi dacă ţin bine minte din 2004, partidul cu cele mai multe voturi a fost taman PSD. Deci, boborul votează PSD, care îşi pune doctrina în cui şi votează Alianţa, ia te uită câtă legitimitate!


Doar victoria lui Băsescu la prezidenţiale a schimbat atunci soarta ultimilor ani. Dar şeful nou ales al statului a făcut în 2004 exact ceea ce Tăriceanu practică acum: a folosit un artificiu, a îndoit Constituţia de-a cocoşit-o, ducând la maxim prerogativele funcţiei sale şi exercitând presiuni cât cuprinde, pentru a schimba faţa scenei politice. Le-a făcut curte conservatorilor, ba chiar casă cu grădină, ca să-i arunce doar câteva săptămâni mai târziu la coşul de haine murdare.


Prin urmare, e frumos numai dacă o facem noi. Băsescu uită în mod convenabil că, dacă nu ar fi vărsat lacrimi amare pentru Theodor Stolojan, astăzi nu ar fi la Cotroceni, iar Alianţa nu ar fi guvernat niciodată. Pardon, deocamdată.


Câtă vreme Guvernul restructurat a primit mai multe voturi decât cel iniţial, e clar că are suportul unei majorităţi parlamentare, fie dacă şi una contra naturii, care va rezista trei zile. Pe de altă parte, e la fel de contra naturii să încerci să pui piedici funcţionării propriului Guvern (deşi firesc să îi opreşti tentativele de abuz, dacă vor exista).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *