haBEMus Nicu

Acest site a fost suspendat de Parlamentul României şi va demisiona în 5 minute. Sau în 48 de ore. Sau mă rog, cândva…

 

La finalul unei zile pline de agitaţie, daţi-mi voie să spun un singur lucru: a fost o zi obişnuită. Democraţia, ieri, nu a fost nici atacată, nici măcar nu a învins ea pe cineva, ci doar şi-a urmat cursul firesc. În România nu s-a petrecut ieri nimic care să nu fie prevăzut în Constituţie. Cine e câştigătorul în acest război strict politic mi se pare foarte puţin important, iar adevăratul meu regret este cel din postul anterior.

 

Să rezumăm câteva dintre punctele zilei de ieri, pe care le-am notat, pe parcurs, în mare dezordine:

Băsescu a vorbit în Piaţa Universităţii din Bucureşti, unde, printr-o stranie întâmplare, a ajuns la ora 19, taman când începeau ştirile la TV. A tot zis de întâlniri cu poporul, dar mâlc, privind demisia.

 

La Antena 3 aud că Parlamentul a trimis hârtia cu decizia de suspendare şi la Palatul Cotroceni, şi la Curtea Constituţională. Cică la Cotroceni nu era nimeni acasă, iar la Curte era închis, că se terminase programul. Nu e o glumă, e România!

Din motivul anterior, Băsescu va mai fi preşedinte în funcţie până luni, fiindcă trebuie Curtea să ia act de suspendare în mod oficial. Astăzi, vineri, de ce nu e bine? Au program scurt?

 

Mie mi se pare că se pregăteşte pentru referendum, iar faza cu demisia pare a fi o ţeapă stil Tăriceanu, ca să ne arate că nu e cu nimic mai breaz. Băsescu nu e tâmpit să îşi dea demisia, ar pierde doi ani de mandat, pentru că actualul ar fi considerat încheiat. Dacă trece de referendum, continuă încă doi ani, înainte de a fi reales, şi va fi.

 

Până şi pe MTV a fost ieri dezbatere cu Cristian Boureanu. L-a întrebat moderatorul dacă Băsescu îşi dă demisia şi se fac alegeri, şi va aduce PD în Parlament, cu cine va face majoritate? Băi, emtivi, e alegeri pentru preşedinţie, nu pentru tot soborul de somnoroşi!

 

Doamnelor şi domnilor, am şi o veste bună: încă puteţi ieşi din ţară doar cu buletinu'. Eu zic să vă grăbiţi. Într-o ţară în care Curtea Constituţională zice că preşedintele nu a greşit, iar Parlamentul zice hăis, se poate întâmpla orice. Iar pentru o ţară condusă de Nicu Văcăroiu, nu ştiu câte speranţe mai sunt.

 

Insist: mi-a plăcut foarte mult agitaţia de azi, scuturarea de rutină şi redactarea grăbită a ştirilor, improvizaţia în direct, din oră în oră, cititul de ştiri cu un ochi pe laptop, să văd dacă s-a mai întâmplat ceva. Şi sinteza din final, încercarea de a da coerenţă informaţiilor pentru ascultător, de a-i spune ce s-a întâmplat în mod clar, dar, mai ales, de a-l face să înţeleagă ce urmează. Per ansamblu, o zi în care mi-a plăcut să fiu jurnalist.

 

Jorj, mulţumesc pentru titlu.

 

 

3 comentarii la “haBEMus Nicu”

  1. avizul CC se numeste consultativ deoarece este consultativ, daca CC detinea adevarul juridic absolut atunci nu mai avea aviz consultativ ci unul obligatoriu… nu uitati ce fosile comuniste sunt in CC… pana acum ceva timp erau criticati de toata societatea civila, acum sunt buni…
    in parlament sunt o gramada de juristi, multi tineri si poate mai destupati la minte ca cei din CC asa ca nu mai vorbiti ca nu se pricep…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *