Discursul Regelui Mihai: un minut pentru demnitatea noastră

„Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne acopere viaţa”, a spus astăzi Regele Mihai. O singură replică dintr-un discurs perfect despre identitatea şi demnitatea românilor.

Un discurs perfect tocmai datorită omului care l-a rostit. Indiferent de părerile fiecăruia despre monarhie, Regele Mihai I este un simbol – şi probabil singurul om de la care asemenea replici mai au vreo valoare. Atunci când le-a spus Mihai I, vorbele despre ţară au avut altă greutate decât în campaniile electorale ale politicienilor români.

Astăzi, regele nu a făcut decât să ne arate în oglindă lucruri pe care le ştiam. A vorbit despre sacrificiile trecutului; dar a vorbit şi despre respectul datorat unor instituţii ale statului. Mulţi politicieni pot veni şi face promisiuni legate de infrastructură, dar numai regele poate da substanţă legăturii între aceasta şi forţa noastră de stat independent, cu atât mai mult un rege care a trăit vremuri în care această independenţă a fost ameninţată.

Parlamentarii români l-au aplaudat, deşi nu ştiu dacă au înţeles ceva. La încheierea discursului regelui, s-a auzit vocea lui Mircea Geoană, şi dintr-o dată mundanul a revenit în actualitate. Dar astăzi nu vreau să mă gândesc la cât de profund este sau nu omagiul adus Regelui Mihai, nu comentez calitatea comentatorilor care au transmis ceremonia, vreau doar să rămân cu impresia că, pentru un minut, am trăit într-o ţară normală.

Aşa cum mulţimea de zemflemişti s-a grăbit să observe, regele vorbeşte mai greu. Dar, cel puţin – spre deosebire de alţii -, gândeşte limpede şi moral.

[quote style=”boxed”]

  • A venit momentul ca, după 20 de ani, să avem un comportament public rupt de năravurile trecutului
  • Agăţarea de putere, disimularea şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti din 2011
  • Nu trebuie uitate pământurile care ne-au fost luate în urma împărţirii Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastra sau să rămână separaţi. În Europa de azi, pământurile nu se schimbă ca urmare a gâlcevilor politicienilor.
  • Jurământul meu a fost făcut şi rămâne valabil în faţa tuturor românilor.
  • Nu văd România de astăzi ca o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.

[/quote]

[box type=”note” style=”rounded”]Citește aici discursul integral al Regelui.[/box]

Un comentariu la “Discursul Regelui Mihai: un minut pentru demnitatea noastră”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *