Cine contează în presa locală?

Aţi văzut clasamentul celor mai citite ziare locale publicat de Adevărul în 20 martie? Surprinzător, dar băieţii din capitală par să se prindă că milioanele de cititori care nu îşi fac cumpărăturile la Băneasa Shopping City există pe internet – şi asta cu un an mai repede decât aş fi crezut.

Unele comparaţii nu sunt prea relevante (de exemplu, ianuarie cu februarie, 31 vs 28 de zile, nu spune mare lucru), dar marele merit al articolului din Adevărul e însă că aduce presa locală în atenţia celor care nu văd dincolo de fumul şoselei de centură a Bucureştiului.

Lista, fireşte, nu este completă. Clon, Bihon etc. au fost considerate pesemne portaluri, iar alţii lipsesc pur şi simplu; dar nu-i nimic, apar pe tricouri!

Jumătate din site-urile din listă sunt ale Publimedia, adică publicaţii ale căror site-uri au fost concepute la Cluj, în redacţia Clujeanul.ro şi folosind acest ziar ca pilot. De remarcat însă că absolut toată lumea din top lucrează împreună cu alte ziare (într-o reţea), sau în acelaşi trust cu o televiziune / agenţie de publicitate.

Aşa că…

  • Poţi lucra singur cât vrei, ai nevoie de susţinere şi promovare, iar reţelele sunt tot mai importante, indiferent de nivel;
  • Ceea ce scriam cu un an în urmă despre comunităţile locale şi importanţa acestui conţinut începe să devină evident pentru Bucureşti;
  • Publicaţiile locale de succes respectă câteva reguli comune, inclusiv aceea că cititorul lor nu este interesat strict de propriul colţ de stradă, ci de o agendă mai largă!
  • Ziarele care creează spiritul de comunitate sunt cele care dau semne că vor conta pe termen lung.

Un comentariu la “Cine contează în presa locală?”

  1. Nu sunt un exemplu bun; petrec destul de mult timp zilnic citind bloguri si ziare locale chiar daca nu sunt din sfera mea de interes imediat (eu sunt din Timisoara). Dar de la Banateanul trec prin Clujeanul si Bihoreanul citesc si Agenda si Editie Speciala si alte cateva ziare din lista aia.

    Si o fac pentru ca toate ziarele astea au excesele lor dar sunt viata mai adevarata decat vad in stirile tv. daca stau doua zile fara internet deja mi se pare ca sunt rupt de lume oricat mai uit la stiri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *