Când i-ai ales,dar ei nu îți mai vorbesc

A simțit cineva lipsa discursului de Anul Nou al președintelui Traian Băsescu? Boc, tu stai jos, vorbeam cu ceilalți copii. Probabil nici nu știați că, de doi ani încoace, președintele tace de Anul Nou. C-așa-i la noi: o tradiție veche de zeci de ani dispare în ceață fără ca nimeni să zică ceva.

De la regii României la Nicolae Ceaușescu, Iliescu & co, toți ne gratulau cu un discurs – fiecare după putință și stil. Nu avea nimeni grija discursului în noaptea dintre ani, dar un președinte adevărat ar fi folosit ocazia pentru a da niște direcții pentru anul care vine, pentru a spune mai mult decât „la mulți ani” și a vorbi generic despre puterea de a trece peste „dificultăți”. Băsescu a început în stilul lui, cu discursuri informale în piețe, dar tot în stilul lui a băgat capul în nisip (sau în zăpada din Predeal) de când nu mai are vești bune să ne dea.

Tăcerea lui Băsescu e un simbol al atitudinii multor politicieni de la noi. Vi-l reamintesc pe primarul ales cu 66% din voturile clujenilor, Sorin Apostu, care, în ziua în care a fost reținut de procurori, a fugit de presă, a evitat activ contactul cu jurnaliștii, în loc să se oprească pentru o declarație de 30 de secunde în intervalul în care mai avea încă de ales.

Ce aș fi zis în locul lui Apostu? Că voi colabora cu procurorii pentru că îmi doresc ca această situație să se clarifice, din moment ce știu că nu am făcut nimic rău, că am încredere în justiție, care va demonstra că nu am făcut nimic rău, și că le mulțumesc clujenilor pentru încredere și pentru susținerea lor – poate amintind procentul cu care am fost ales.

Ce aș fi zis în locul lui Traian Băsescu? Eh, este tot mai greu să zici ceva în locul lui Traian Băsescu…

 

P.S. Discursul lui Băsescu nu a dispărut – s-a transformat într-o notiță publicată online. O fi vrând să spună că e președintele tuturor românilor cu Internet? Cred că știu vreo 2-3 care nu l-ar recunoaște!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *