Când cititorul e editor

Gata publicate Nu lucraţi în presă? Gândiţi-vă că orice text pe care îl vedeţi în ziar a trecut pe la cel puţin trei oameni, din următorii: autorul (musai), un editor, corectura şi bunul de tipar. Lucrurile diferă foarte mult între redacţii, dar de obicei textele nu apar de capul lor. Problema e că uneori şi cei din lista de mai sus şi-au uitat capul pe-acasă.


Postul Coşmarul unui editor, episodul I (da, mai urmează şi al doilea, şi tot aşa) a cuprins perle găsite prin texte înainte să apară; adicătelea când m-am prins la timp. Criticul de presă Mircea vă invită însă acum la un periplu prin ţara textelor care au apărut deja prin ziare. Featuring: Adevărul, Academia Caţavencu, ZIARUL Clujeanului, Monitorul de Cluj, ZIUA, Realitatea TV şi… Neptun TV. Deocamdată.

monitorul_070419_siteStudiu de caz numărul unu: cele două posibilităţi sunt următoarele trei, adică 1, 2, 3 şi 4. Zice intervievatul la ziar că pentru crima despre care e vorba sunt două explicaţii. E posibil ca victimul (travestit, nu de alta)

  • să fi fost înecat,
  • sau omorât
  • sau pus să se înece
  • sau s-a sinucis.

Logic că omul aşa s-a exprimat, dar jurnalistul nu-i doar reportofon, iar textul de aici e la fel de clar ca o mâţă scăpată în bere, deşi era foarte uşor de parafrazat sau reformulat. Din aceeaşi casetuţă mai aflăm că omul citat "mărturiseşte" – cuvânt folosit în general când dezvăluie ceva, nu când îşi dă şi el cu părerea, iar t-ul din LGBT vine de la "transexuali", nu "travestiţi" şi sigur nu "travesti".

Gravitate: două pisici.


Academia CaţavencuCazul doi. Academia Caţavencu s-a amuzat aşa de bine de ştirea că o femeie a ascuns droguri într-un vibrator, încât a comentat-o de două ori în aceeaşi ediţie, la câteva pagini distanţă. Din fericire, comentariile au fost diferite, dar punem pariu că dacă editorul s-ar fi prins ce se întâmplă, nu am fi avut ocazia să ne distrăm suplimentar?


Gravitate: trei pisici.


AdevărulAl treilea exemplu.
Un adevărat exerciţiu de matematică, via Adevărul. Deschideţi imaginea alăturată, după care spuneţi câte pagini are ziarul, în mai puţin de trei secunde. Se poate? Am mai văzut practica asta, se întâmplă şi la CLUJEANUL când numărăm separat suplimentele Auto şi Proprietăţi, dar o asemenea înşiruire cred că nici Gazeta Matematică nu ar publica. Haideţi, oameni buni, chiar nu ştia nimeni din redacţia Adevărului să ne spună totalul?


Gravitate: o pisică jumate.

Realitatea.netCazul al patrulea. Realitatea TV dă cu documentarea în bară, când ne anunţă într-o ştire că Traian Băsescu este "primul preşedinte al României pentru care Parlamentul ar putea decide suspendarea". Dar tot ei, pe acelaşi site, ne explică în altă ştire cum a eşuat suspendarea lui Ion Iliescu în 1994, ceea ce înseamnă că măcar una din cele două informaţii este greşită.


Gravitate: trei pisici şi trei sferturi, că sunteţi post de ştiri.


ZIARUL ClujeanuluiMambo numărul 5. ZIARUL Clujeanului a publicat o copertă genială, în ziua în care nişte suporteri ai "U" Cluj au fost (zic unii) violenţi. Nu vi se pare că rivalii Universităţii, mai precis CFR Cluj, şi-au băgat cumva roata de la tren în titlul ăla? Vă asigur, că eram prin redacţie în ziua aia, că a fost neintenţionat.


Gravitate: o coadă de pisică.


 

Realitatea TVCazul cu numărul şase. Realitatea TV revine în forţă, dar în direcţia greşită. De regulă, unei cititoare de ştiri i se cere să privească în cameră, adică în prompter, că doar de-acolo citeşte. Problema este că, uneori, nu ştie nici ea unde să se uite, sau (mai probabil) regia de emisie a încurcat un pic lucrurile şi respectiv camerele de filmat. Prin urmare, buletinul din care am făcut captura alăturată a început cu un exerciţiu de citit ştiri la pereţi. Aş fi pus filmuleţ, dar era două noaptea şi pentru mine, aşa că până când am dat record, a trecut la ştirea următoare. Cu camera pe ea.

 

 

Gravitate: două pisici, că la ora 2:OO e absolut scuzabil.

ZIUA
Numărul şapte. O trimitere genială publica acum ceva timp ZIUA – ediţia naţională, fireşte. Titlul sună aşa: "Băsescu face scandal pentru a-şi ascunde faptele". Textul este încadrat la eveniment, deşi, sincer să fiu, după titlul ăla ar fi mers mai bine "editorial". Bate însă orice record textul trimiterii, care pare din seria cu vaca şi prefectura: "Civis a realizat o cercetare… în perioada… pe un eşantion… marja de eroare este…".

Ok, dacă o să citiţi textul din pagina 2, o să vedeţi că legătură există, dar la prima vedere titlul şi subtitlul par din filme diferite. Iar scopul unei trimiteri este să stârnească interesul pentru articol, deci nu ştiu ce caută acolo taman informaţia care în mod normal apare în ultimul paragraf al textului. O fi o tehnică nouă: piramida inversată la 360 de grade.


Mai grav e faptul că prezentarea unor date seci privind un sondaj după un titlu-opinie pare să acrediteze faptul că ideea din titlu s-ar dovedi prin sondaj. Şi nu era cazul.


Gravitate: patru pisici, din cauza tentativei de influenţare.


Studiu de caz numărul cireaşa de pe tort: la TV Neptun se pare că nu există promptere, ci foi. El se hlizeşte. Ea mai puţin. El ar trebui să citească dar se hlizeşte. Şi citeşte tot ea. Şi culmea, doar morţi şi răniţi. Şi moartea Papei. Şi dă-i şi râzi. Vă spun din experienţă: nimic nu-i mai greu decât se te opreşti din râs în direct. Plus că dacă te gâdilă cineva prin studio, nu mai contează că vorbeşti despre cea mai mare tragedie din istoria omenirii, tot nu-ţi poţi stăpâni chicoteala. Materialul următor a fost pus pe trilulilu de funnyman din Cluj, mulţumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *