Nu, nu, nu…

Mircea Geoană a arătat în seara asta ca un iepure plouat care încearcă cu disperare să se uşte dând din mustăţi. Tizul său, adică motanul meu Mircea, scotea din pălărie un discurs mai bun după ce a aflat că 75% dintre români au votat împotriva ideilor lui (evident, în cazul pisicii mele, voturile ar fi fost de 99% în favoarea lui, iar 87% ar fi venit şi cu cadouri la urnă).


Coaliţia anti-Băsescu explică acum că prezenţa scăzută la vot este o sancţiune dată preşedintelui ex-suspendat. Logica lor e cam aşa: tu mă chemi la un vin, eu nu vin, şi prin asta îl sancţionez pe proprietarul podgoriei, nu pe tine, cel care m-ai invitat (era un exemplu ipotetic; accept invitaţii la vin, cu sau fără pisică).

 

Chemarea la vot a fost lansată de cinci partide, care s-au dovedit incapabile să îşi mobilizeze cât de cât electoratul. Un caz special e PNL, pentru că, potrivit TVR, 60% dintre liberali au votat împotriva demiterii (sorry, Marius!). Cu toată simpatia mea pentru unii penelişti, majoritatea tineri, actuala conducere PNL a cam dat-o în schizofrenie. Tăriceanu a avut un discurs foarte elegant în seara asta – se vede diferenţa faţă de Geoană – dar el are un alt motiv să tacă mâlc. Pot să urle toţi cât vor, el are deocamdată replica esenţială ca premier: banii merg acolo, acolo şi acolo.


Seara a fost plină de replici de nivelul clasei a doua. Dacă mai aud ceva de la PNL sau PSD despre „adevăratele priorităţi ale românilor” şi „agenda cetăţenilor” mi se apleacă. Cine sfântu’ a vrut referendumul, nu fix voi? Aşa că uitaţi-vă mai cu atenţie pe lista aia de prorităţi. Spre referinţă, pe agenda mea de cetăţean de zilele astea e un drum spre casă şi distribuit cadouri ca mită pentru cititorii de pe blog.


Mai spunea ceva opozant pe TVR că votul e un semnal către Băsescu, să nu continue tot aşa. Numai mie mi se pare că 75% dintre români i-au spus să continue fix aşa?


Am spus intenţionat „dintre români” şi nu „dintre votanţi” pentru că, sincer, cine n-a votat e rugat să-şi ţină gura până la viitorul scrutin (cu excepţia celor care au avut nunta azi). „Majoritatea tăcută“ despre care s-a tot vorbit n-are decât să fie tăcută în continuare.

Sunt foarte brutal în privinţa asta, fiindcă pentru mine votul unui cetăţean e ca mersul la serviciu al unui angajat. Meseria mea ca deţinător de buletin românesc e să votez. Dacă nu mergi la slujbă, nu iei bani. Dacă nu mergi la vot, n-ai dreptul la comentarii ulterioare.


Oricum, ziua a confirmat ce ziceam în primul post: că e un vot stupid şi inutil, pe care nu ni l-am dorit, şi care îi lasă şi mai divizaţi decât erau înainte. Nu cred nici o clipă că sunt mai capabili să se înţeleagă acum decât erau înainte. Iar Băsescu visează şi el când spune că ăsta a fost un vot pentru lustraţie sau pentru vot uninominal. A fost un vot pentru el, din partea unora, şi împotriva manevrelor parlamentarilor, din partea altora.


Cele mai tari perle de azi:

 

 • Titus Corlăţean spune că PSD a mobilizat electoratul rural după ora 18 şi rezultatele vor fi mult mai strânse. Aşa tânăr şi deja cu halucinaţii… Ia să vedem noi, când se votează la ţară? Dimineaţaaaa? Bine – Titus, treci la colţ;
 • Kelemen Hunor, în direct de la Cluj, mi-a demonstrat din nou că e musai musai să avem test de gramatică română când intră ăştia în Parlament. În cazul lui Băse, cică, “legitimitatea este acelaşi”. Asta după ce un coleg de udemereu a anunţat acum o lună că preşedintele e suspendat cu „trei sute douăzeci şi DOI de voturi”;
 • Nu vă inflamaţi sovineşte, că nu mi-i deloc jenă cu PRM-istul Lucian Bolcaş, pentru care „însemnează” şi „înseamnă” îs tot acolo. El a avut şi replica genială: „Orice acţie are o reacţie. Acţia e în mâna domnului Băsescu”. Domnu Băse, cu grijă la unghii, da?
 • Băsescu a făcut în discurs nişte acorduri gen cartierul Basarabi. Cred că pe-acolo se pune predicatul la plural numai dacă e vorba de mai mult de 20 de lucruri, altfel e singular; 
 • În fine, cum prostănăceala e molipsitoare, intervine sur-excitat şi moderatorul TVR: „În piaţa Universităţii se întâmplă lucruri!“

3 comentarii la “Nu, nu, nu…”

 1. 1. in piata universitatii au fost 1000 de oameni, la vot au venit 40 la suta, base a luat in plus fata de 2004 max 600 mii de voturi… rezultate irelevante si care nu-i dau voie lui base sa se proclame imperator…
  2. chestia cu electoratul pnl e o porcarie, nu ai cum sa iti dai seama la jumatatea unui ciclu electoral care apartine cui… chestia aceasta poate fi facuta intre doua tururi de scrutin… mai citeste niste manuale de st.pol.
  3. greseli gramaticale, atat ai sa reprosezi psd si prm?
  4. de discursul a la fidel cu din 3 in 3 luni nu ai nimic de zis? nu te ingrijoreaza ca soarta tarii se va hotari de 100 de spp-isti si 500 de pensionari pd in piata universitatii? LOL

 2. da… geoana in continuare penibil. pnl la fel de penibil (desi sunt pnl si sunt unul dintre cei 60% liberali care au votat pentru base). prm nu mai zic, udmr si ei pe acolo. totusi, tre sa remarc ca pnl e cam singurul care si-a pus un pic de cenusa in cap si isi asuma timid trecerea in opozitie daca se ofera altcineva la guvernare.

  andrei, cand mai intri pe mes?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *