Noaptea salariilor la ZIUA mare

Veşti proaste din zona portofelului adie pentru angajaţii ZIUA (ediţia naţională, atenţie!). Surse şocate corespunzător susţin că luna trecută s-au plătit doar salariile, respectiv ceea ce apare pe cartea de muncă, nu şi sumele din contractele de cesiune (drepturi de autor).

În multe cazuri cartea de muncă e un minim, iar grosul e „pe drepturi”. Despre banii ăştia nu prea se ştie când şi cum vor veni. Probabil e după cum bate Vântu. Din păcate.

UPDATE: Povestea cu plata parţială a banilor a fost luna trecută. Luna asta e şi mai fain: nu s-a plătit absolut nimic, spun oameni mai conectaţi la Bucureşti decât sunt eu.

Povestea asta nu ar trebui să afecteze ZIUA de Cluj, care e altă firmă, cu salariile plătite întotdeauna de la Cluj şi în 99% din cazuri chiar şi la timp. În caz că nu aţi citit între timp la Hriho’s, vă spun acum că ZIUA de Cluj a revenit la fondatorii Rareş Bogdan, Octavian Hoandră şi Mihai Moga, după ce Sorin Dan a făcut mişcarea previzibilă şi a vândut „jucăria”. Sunt foarte curios înspre ce se orientează: aş pune pariu că nu va renunţa la presă.

 

 

Doho, te-a furat ZIUA!

Ştie careva ce-i cu Ziua.ro? Adică dacă, pe vreun criteriu deontologic (că nu mă prea pricep), etic, de bun simţ etc. e normal să găsesc acolo un text despre protestul lui Adrian Dohotaru din Clujeanul.ro are a fost preluat cuvânt cu cuvânt?

Ce-i drept, sunt două schimbări majore: una e că scrie undeva "citat de Clujeanul" (desigur, fără vreun link, ca să mai zici că măcar dă aparenţa de revista presei) iar a doua e că s-a schimbat semnătura, aşa că acuma autorul e unul A.E.G. (probabil de la "autorul e găinar", dar muritorii de rând nu pot descifra asemenea mistere!)

 

E drept, e duminică şi ştiţi voi: cine se scoală cu noaptea-n cap rămâne aşa. Totuşi, oare de ce a preferat ZIUA mare să copieze din Clujeanul şi nu din textul Ziua de Cluj?

Cum scăpăm de răspundere

Stârnit de întrebările referitoare la răspunderea juridică a ziariştilor şi a ziarelor, în cazul în care publică prostii, am dat o raită prin paginile publicaţiilor tipărite, ca să văd cine ce spune despre subiectul "nu ne daţi ziarul în judecată, autorul e de vină, noi nu ştim nimic". Discuţia a pornit în postul ăsta, dar am primit după întrebări legate de "disclaimer"-ele de care vorbesc.


Prin urmare, iată-le: campioană e detaşat ZIUA, în timp ce alte trei publicaţii insistă şi ele că doar autorul răspunde pentru un articol şi citează (greşit) Codul Penal. Asta e ce am apucat să găsesc azi, voi completa şi cu restul ziarelor. Dacă aveţi şi voi exemple la îndemână, daţi un email sau comentariu cu ele!

 

ZIUA, ediţia naţională:  NU NE MAI TÂRÂŢI PRIN TRIBUNALE! – Editura noastră, directorul general al acesteia şi redactorul şef al ziarului ZIUA nu răspund nici civil, nici penal pentru articolele apărute în ediţiile locale ale ziarului (care funcţionează în regim de franciză) şi nici pentru cele publicate în ediţia naţională, dacă sunt semnate de ediţiile locale. Pentru toate celelalte procese precizăm că singurii răspunzători de conţinutul articolelor sunt semnatarii acestora.

 

Adevărul de Cluj, Monitorul de Cluj, Evenimentul Zilei: Potrivit articolului 206 C.P., responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolului aparţine autorului.

 

Cluj Expres, România Liberă, Ziarul Financiar, Business Standard – nu au / nu am găsit.

 

Jurnalul Naţional are doar o precizare: Opiniile exprimate în articolele publicate aparţin în exclusivitate autorilor. Deci fără referiri la răspunderea juridică.


Dacă aveţi completări, le aştept, mai ales de prin publicaţii locale.

Rapid despre Expres

Scurt şi fără pretenţii – cam aşa aş rezuma noul cotidian gratuit Cluj Expres. Subiectul principal: vânzări slabe la târgul de carte Kilipirim.


Cele mai lungi subiecte sunt cam cât o ştire din ZIUA, iar cele mai scurte au o propoziţie: "Un tânăr motociclist a murit la acest sfârşit de săptămână, în urma unui accident de pe strada E. Racoviţă". Am citat integral o ştire.


Cele 25.000 de exemplare se împart, conform unei pagini de promo cu o tânără tristă care citeşte ziarul, în 17 locuri din Cluj. Deci 1.470 exemplare într-un loc, cam câţi oameni e nevoie pentru a le distribui în 3 ore? Sunt curios cum va merge distribuţia pentru că e una din cele mai complicate probleme din Cluj.


Nu există site funcţional: de pe portalul România Online al Inform Media, categoria Regionale, nu există link de Cluj.


Oricum, Clujul cerea un cotidian gratuit de mai bine de un an. De fapt, asta îmi place cel mai mult: conceptul. Cel mai puţin îmi place layout-ul îmbătrânit şi înghesuit (în titlul "Dispută comercială" se încalecă literele că altfel nu încăpeau).


E doar un prim număr, mai urmărim. Succes echipei de la Cluj Expres, fac ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mult timp şi sper să vedem o evoluţie frumoasă.

Vechituri din România 2: ZIUA demisiei

Consiliul de Combatere a Discriminării l-a sancţionat pe Traian Băsescu pentru că i-a spus jurnalistei Andreea Pană "ţigancă împuţită". Preşedintele încă suspendat s-a ales cu un avertisment. Sper că pentru ăsta Băsescu nu vrea să se întoarcă la popor cu încă un referendum! Pe de altă parte, Societatea Ornitologică Română nu a reacţionat la folosirea apelativului "păsărică".

 

ziua_casetaCutremure sau mici rocade? Tot săptămâna trecută, Dan Tăpălagă a plecat de la ZIUA de Cluj pe fondul unui scandal legat de acuzaţii aduse la adresa lui într-un articol din ediţia naţională a ZIUA. E un pic ciudat să citeşti în ediţia "mare" a unui cotidian acuze la adresa unui angajat de la suplimentul local. Prin urmare, şi reacţia de la Cluj mi s-a părut în acelaşi ton: ZIUA de Cluj s-a delimitat de părerile exprimate în ediţia naţională, afirmându-şi foarte explicit independenţa editorială. 

Continuă să citești Vechituri din România 2: ZIUA demisiei

Când cititorul e editor

Gata publicate Nu lucraţi în presă? Gândiţi-vă că orice text pe care îl vedeţi în ziar a trecut pe la cel puţin trei oameni, din următorii: autorul (musai), un editor, corectura şi bunul de tipar. Lucrurile diferă foarte mult între redacţii, dar de obicei textele nu apar de capul lor. Problema e că uneori şi cei din lista de mai sus şi-au uitat capul pe-acasă.


Postul Coşmarul unui editor, episodul I (da, mai urmează şi al doilea, şi tot aşa) a cuprins perle găsite prin texte înainte să apară; adicătelea când m-am prins la timp. Criticul de presă Mircea vă invită însă acum la un periplu prin ţara textelor care au apărut deja prin ziare. Featuring: Adevărul, Academia Caţavencu, ZIARUL Clujeanului, Monitorul de Cluj, ZIUA, Realitatea TV şi… Neptun TV. Deocamdată.

Continuă să citești Când cititorul e editor