Despre Couchsurfing în Ziua de Cluj

Couchsurfing este o comunitate cu un milion de oameni la nivel mondial, care au ceva în comun: îşi deschid casele unor necunoscuţi care vin în oraşul lor şi îi lasă să doarmă pe canapeaua aceea nefolosită pe care cu toţii o avem prin casă. Şi, bineînţeles, este un site prin care atunci când vrei să călătoreşti poţi să mergi în orice oraş din lume şi să nu plăteşti nimic pentru cazare.

Avantajul adevărat este însă că nu eşti izolat de comunitatea locală, nu ajungi într-o cameră de hotel unde să te uiţi în tavan, ci locuieşti cu localnici care îţi pot arăta cele mai faine părţi ale oraşului, deobicei necunoscute sau inaccesibile turiştilor.

Prin Couchsurfing am întâlnit oameni de pe toate continentele şi, dincolo de criterul geografic, am cunoscut unii dintre cei mai faini oameni cu care mi-a fost dat să vorbesc.

Spre bucuria media, şi media „mainstream” a început să acorde atenţie acestui gen de comunitate. La întrebarea „De ce Couchsurfing?” am răspuns astăzi în cadrul unui material amplu publicat de Cristina Pîrvu în Ziua de Cluj:

[quote style=”boxed”]”[Dacă foloseşti Couchsurfing] automat îţi asumi o încredere în oameni, iar cei care vin în casa unui necunoscut până la urmă sunt oameni deschişi la minte şi care vor experienţe noi, nu siguranţa absolută şi banalitatea unei camere de hotel. Am cazat zeci de oameni şi nu am avut niciodată vreo problemă cu ei. E greu de crezut că vine cineva din Franţa ca să îmi fure televizorul”, a adăugat Andrei, care a avut oaspeţi din Franţa, Italia, Belgia, Anglia, Elveţia, Polonia, Statele Unite şi două persoane din România.[/quote]

Vă invit să citiţi şi restul în ZIUA de Cluj… poate ne întâlnim pe couchsurfing.org.

Medicamente anti-confuzie esteţi?

Titlu de articol în Ziua de Cluj: Fabrică de medicamente împotriva SIDA, cu 38 milioane de euro, în Apahida.

Citat din text: „În Apahida avem un depozit de medicamente, printre cele mai moderne din România, dar nu vom deschide nicio fabrică”, a declarat directorul Terapia SA, Dragoş Damian, pentru ziuadecj.ro.

Concluzie: este o confuzie. Dar cu titlul ăsta ne-aţi băgat în ceaţă mai tare decât prognoza meteo.

Ce am aflat la revenirea în ţară

* La Cluj, Sfânta Fecioară a învins Fecioara de Oţel. Pelerini cântând imnuri la Nicula: 60.000. Rockeri la Iron Maiden: 30.000. Up the irons, up the faith!

* A, şi felicitări celui care a făcut totul posibil; mă refer, desigur, la Arpad Paszkany (nu, tot nu mă plăteşte, dar i-aş mai da o listă de trupe).

* Ştiridecluj.ro a publicat un sondaj: „V-a plăcut concertul Iron Maiden?”. Răspunsurile erau „Da”, „Nu” şi „Organizarea a lăsat de dorit”, aşa subtil. După primele 7 voturi, a treia variantă de răspuns a dispărut de pe site.

* Noul site Ziua de Cluj arată bestial. Prima pagină face să fie uşor de urmărit ştirile pentru nebunii ca mine, care stau prea mult pe internet şi se întreabă de ce nu-i nimic nou în ultimele 7 minute. Acum că are şi Ziua un site normal, e timpul să vină cu inovaţii de funcţionalitate ca să câştige potul cel mare.

* Cică doi români sunt suspectaţi de infectarea cu virusul West Nile, periculos, posibil fatal, transmis de ţânţari. Cei doi pacienţi au dat probe de sânge, dar vor afla doar luni dacă au virusul mortal – că aici, în grădina carpatică, Institutul Cantacuzino nu lucrează în weekend.

* Guvernul amână cu 3 ani (!) încetarea emisiei TV analogice. Aşadar, dacă aveţi o televiziune şi aţi investit în digital, ghinion, iar s-au schimbat jocurile. Pentru cei care se bucurau că vor dispărea televiziunile locale (pentru care digital înseamnă de multe ori schimbarea întregului echipament) – ţeapă.

* Scandal în PNL, cică s-a făcut sex pe canapeaua lui Crin Antonescu. Aşa, şi? Credeaţi că săgeata liberalilor stă în sus că bate vântul?

* Nu înţeleg de ce e scandalul cu frunza aia plagiată. E un brand de ţară foarte potrivit, câtă vreme şi prostia guvernanţilor e trasă la indigo.

* Oricum, şefa Autorităţii de Turism mizează pe turismul sexual. Îi doresc să-i primească pe cât mai mulţi turişti personal.

Dacă Ciorcilă de la BT i-ar săruta talpa…

Făclia de Cluj scrie pe prima pagină:

Omul de afaceri clujean Horia Ciorcilă, judecat pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost deferit instanţei pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani.

Monitorul de Cluj zice că:

Cutremur la Bursa! Oficiali BT acuzati de manipularea pietei. Horea Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Bancii Transilvania, alaturi de alti trei bancheri, sint implicati intr-un dosar de manipulare si spalare de bani, potrivit procurorilor DIICOT.

Şi acum studiaţi Ziua de Cluj, dacă găsiţi textul prin ziar (pe site e la linkuri, în ziar în josul unei pagini de stânga):

2010, a treia încercare pentru principala instituţie financiară a Ardealului. A treia încercare pentru principala bancă cu capital autohton, Banca Transilvania (foto), cea mai importantă instituţie financiară din Ardeal şi adevărat motor al economiei Clujului, care a avut efecte asupra instituţiei, a apărut ieri dimineaţă. După ce a rezistat în 2003 şi 2008 la două încercări care i-au pus soliditatea la încercare, Banca Transilvania (BT) a fost supusă ieri unui nou test de rezistenţă. DIICOT a remis presei un comunicat în care se informa despre trimiterea în judecată a preşedintelui Consiliului de Administraţie (CA) al BT, Horia Ciorcilă, alături de alţi trei bancheri, sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital.

Cuvintele scrise înclinat mai sus (încercare/încercări) merită scoase în evidenţă pentru că, în ziarul tipărit, ele nu există. ZIUA de Cluj tipărită scrie despre ATACURI la adresa BT: „al treilea atac” şi respectiv „a rezistat […] la două atacuri„.

Vă imaginaţi cu câtă grijă a fost scris şi rafinat acest text? Cum, după ora de tipar, cineva a stat să mai rotunjească din colţurile unor termeni? Câţi şefi au stat să îi şlefuiască valenţele şi să-i mângâie conotaţiile, pentru a nu zgâria ochiul fin al prietenilor strategici?

Spuneţi-mi, dacă BT i-ar prinde într-o zi
şi i-ar săruta talpa piciorului,
nu-i aşa că ar schiopăta puţin, după aceea,
de teamă să nu-i strivească sărutul acţiunile?

Dar divaghez. Dacă mai există vreun profesor la jurnalism în Cluj, cazul ăsta merită să ajungă în manuale, fie şi dintr-un singur motiv: textul din ZIUA este perfect adevărat, dar nu păcăleşte pe nimeni.

De ce…?

De ce „capre de rasă” se traduce în engleză „race horses”, când toată lumea ştie că varianta corectă ar fi „racist pigs”?

 

Cine o fi ironicul care i-a aşezat pe Mihai Goţiu şi Ioan T. Morar chiar unul lângă altul pe lista de autori VoxPublica? 😀

 

De ce „de atasat la cap 2 daca vrei punct jpeg” nu e un nume bun pentru o fotografie din Ziua de Cluj?

Cât de haios poate fi să anunţi că Yahoo va avea servicii în română într-o română ilogică şi cu dezacord subiect-predicat? 😀

Din presă, în timp ce eu zâmbeam…

Ocupat cu activităţi flower-power, n-am avut vreme a vă anunţa următoarele noutăţi de prin lumea presei:

  • Deţinătorii Alpha TV au obţinut licenţă pentru Atlas TV, o nouă televiziune locală cu program complet. Ne-a dat de gol ştiridecluj.ro
  • Realitatea TV Cluj a mai dat afară nişte oameni, după ce tocmai a angajat două persoane venite de la Bucureşti: Ovidiu Pop şi Claudia Chira
  • La Ziua de Cluj vin Bianca Pădurean şi Bogdan Rădulescu (detalii la Rareş Bogdan), pleacă Vlad Gherman
  • Elena Udrea i-a răspuns lui Mihai Goţiu pe blog: da, vrea muzeu Guggenheim la Cluj!
  • Aţi citit „Nori negri deasupra castelului Blandings”? No, înlocuiţi castelul cu Cetăţeanul Clujean
  • Pe clujeanul.ro clujeanul.gandul.info au reînceput să apară materiale, mă gândesc să nu fiu măgar şi să zic cine le pune…
  • Se anunţă un nou săptămânal la Cluj, ghiciţi cine-l face…

 

Noaptea salariilor la ZIUA mare

Veşti proaste din zona portofelului adie pentru angajaţii ZIUA (ediţia naţională, atenţie!). Surse şocate corespunzător susţin că luna trecută s-au plătit doar salariile, respectiv ceea ce apare pe cartea de muncă, nu şi sumele din contractele de cesiune (drepturi de autor).

În multe cazuri cartea de muncă e un minim, iar grosul e „pe drepturi”. Despre banii ăştia nu prea se ştie când şi cum vor veni. Probabil e după cum bate Vântu. Din păcate.

UPDATE: Povestea cu plata parţială a banilor a fost luna trecută. Luna asta e şi mai fain: nu s-a plătit absolut nimic, spun oameni mai conectaţi la Bucureşti decât sunt eu.

Povestea asta nu ar trebui să afecteze ZIUA de Cluj, care e altă firmă, cu salariile plătite întotdeauna de la Cluj şi în 99% din cazuri chiar şi la timp. În caz că nu aţi citit între timp la Hriho’s, vă spun acum că ZIUA de Cluj a revenit la fondatorii Rareş Bogdan, Octavian Hoandră şi Mihai Moga, după ce Sorin Dan a făcut mişcarea previzibilă şi a vândut „jucăria”. Sunt foarte curios înspre ce se orientează: aş pune pariu că nu va renunţa la presă.

 

 

După o săptămână de nelinişti, Sorin Dan ar putea vinde Ziua de Cluj

Vinerea trecută, aflam pe surse (dar mai ales pe messenger), despre schimbări de mare amploare la Ziua de Cluj. Ulterior, alte informaţii pe aceeaşi temă au apărut prin comentarii pe blogul lui Vasile şi un post al lui Don Antonescu. A fost nevoie de o săptămână şi o „grevă” (termenul îmi aparţine) a directorului Rareş Bogdan ca situaţia să se schimbe, iar deznodământul mai puţin aşteptat ar putea fi vânzarea de către Sorin Dan a acţiunilor ziarului.

Acum o săptămână, lucrurile de care am auzit eu sunau aşa:

1. Sorin Dan l-a impus pe Titus Crăciun redactor-şef. Călin Poenaru a fost retrogradat la funcţia de redactor-şef adjunct.
2. Mihai Moga a devenit din coordonator redactor la sport, cu jumătate din salariul anterior.
3. Ovidiu Cornea a fost concediat cu un preaviz de 30 de zile.
4. Florina Sur a fost trecută pe jumătate de normă şi, prin urmare, pe jumătate din bani
5. Veronica Moigrădean, editor foto, a fost concediată.

Ce s-a schimbat de atunci, conform unor oameni cu sediul pe Eroilor:

1. Călin Poenaru va redeveni redactor-şef.
2. Rămâne incertă situaţia lui Mihai Moga, care şi-a luat concediu. Surse de prin redacţie spun că s-a vorbit şi de demisia lui, dar lucrurile nu sunt clare.
3. E posibilă revenirea lui Ovidiu Cornea tot pe cultură.
4. Florinei Sur i s-ar fi cerut să rămână la normă întreagă.
5. Veronica a fost ofertată să rămână ca fotograf (adică muncă de teren în plus) în locul lui Eugen Olariu.

Ar fi greu de explicat revenirea lui Sorin Dan asupra deciziilor luate, dacă nu ar fi fost o altă schimbare în caseta de redacţie. Rareş Bogdan (Supărareş Bogdan, când îi critic ziarul) nu mai apărea ca director, ci ca editorialist. L-am întrebat de ce. „Nu am fost schimbat din funcţie, în continuare Sorin Dan mi-a cerut să rămân, dar pentru că deciziile i-au afectat pe doi oameni care au contribuit decisiv la evoluţia ziarului, Mihai şi Călin, prietenii mei, am considerat că până la reglementarea situaţiei lor poziţia mea trebuie să fie doar de editorialist”, spune Rareş. Dacă decizia a fost a lui, eu i-aş zice grevă.

Rareş Bogdan susţine însă că va încerca, împreună cu cei care i-au fost iniţial asociaţi la Ziua, să recumpere părţile sociale ale firmei care editează ziarul. „E probabil ca Sorin Dan să accepte oferta înaintată de mine, Octavian Hoandră şi Mihai Moga de recumpărare a acţiunilor pe care le-am cedat. Dacă nu vom prelua acţiunile, nu ştiu cum vor evolua lucrurile după 1 octombrie. E posibil orice”, a spus el.

George Jiglău pleacă de la City, Delia Cărbune merge la Prima…

… pe scurt, se agită iar piaţa transferurilor:

* Delia Cărbune este noul corespondent Prima TV Cluj, post care şi-a schimbat, tot zilele astea, şi cameramanul. Delia a trecut de la TVR Cluj la Realitatea, dar promisiunile de acasă nu s-au potrivit cu criza din târg. Succes la Prima!

* Mă pregăteam să anunţ că va fi redactor-şef la Mesagerul de Cluj, dar trebuie să scriu taman contrariul: editorul George Jiglău părăseşte CityNews, după foarte puţin timp petrecut acolo, respectiv din 22 iunie. George se desparte de City în cei mai amiabili termeni şi va rămâne acolo până la găsirea unui înlocuitor, după care se va ocupa de proiectele personale. Din păcate, se pare că n-au mai putut fi împăcate cu redacţia. Îi ţin pumnii Monicăi, că data trecută când s-a schimbat editorul a lucrat vreo lună singură 🙂

* UnCopilutz a scris deja de plecarea lui Eugen Olariu de la ZIUA de Cluj. Ar mai fi de notat ceea ce cred că e o premieră în presa de pe la noi, adică faptul că ZIUA nu mai are voie să folosească imaginile surprinse de Eugen, pentru că drepturile de autor aparţin firmei acestuia. Un model bun de urmat! Pe de altă parte, ZIUA caută deja înlocuitor şi o soluţie ar putea fi aducerea unui colaborator part-time.

* Iar s-au intensificat zvonurile despre colaborarea Rareş Bogdan – Liviu Alexa pentru Mesagerul de Cluj. Devine amuzant!