Întrebarea zilei

Traian Băsescu a promulgat azi legea votului uninominal. Care se va aplica inclusiv la preşedinţii de Consilii Judeţene, ceea ce înseamnă că la Cluj Marius Nicoară va dori să rămână unde e.

Prin urmare, fără niciun fel de update din culisele vreunui partid, situaţia arată aşa la Primărie: Emil Boc vs. Norica Nicolai. Altfel spus, unul care vrea să devină premier şi una care tremură de câţiva ani ca să ajungă la justiţie sau apărare se bat pentru un post pe care niciunul nu-l doreşte de fapt.

Anul ăsta electoral va fi foarte amuzant. Cu condiţia să-l privim mai cu relaxare.

Un clo(w)n de vot

Intru într-o secţie de votare din Cluj. Brusc, vârsta medie a alegătorilor de până acum se înjumătăţeşte. În ochii comisiei apar sclipiri entuziaste: în sfârşit au de lucru. Pe masă sunt împrăştiate buletine, ştampile şi firimituri de biscuiţi.

„Poftiţi, vă rog! pe aici! pot să vă ajut?”, se aruncă o tânără al cărei rol părea a fi dusul oamenilor la masa potrivită.

Până la urmă, am votat la amândouă, pur şi simplu pentru că mai bine uninominal decât ce-avem acuma (şi oricum e degeaba, nu vor fi 50% până deseară!).

Vot uninominal. În sfârşit

Scriu acest text în timp ce Traian Băsescu (deci Traian Basescu, da?) o ia prin istorie pentru a anunţa organizarea unui referendum, simultan cu europarlamentarele. Trebuie să decidem dacă vrem „ca de la următoarele alegeri pentru Parlamentul României, toţi senatorii şi deputaţii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi”.

Partidele care vor ţipa acum sunt principalele responsabile pentru că s-a ajuns la situaţia asta. În România toţi vor uninominal, dar nu l-au promovat de ani întregi.

Partidele sunt responsabile pentru că nu există măcar o formaţiune care să impresioneze prin constanţă, profesionalism şi lipsă de scandaluri interne. Nici măcar una. Dar sunt câţiva politicieni care, de ani întregi, au dovedit că există şi oameni inteligenţi în politică. Acum, îi putem alege.

Profesioniştii aleşi uninominal vor avea o misiune grea. Ei se vor bate în Parlament cu becali, guşi şi funari, politicieni-vedetă aleşi pe bază de brand-awareness, dar zero ca valoare utilă pentru ţară.

Offtopic: Băsescule, dacă mai zici Ieuropei, ieuropeană şi ierupene vin şi dau cu cerneală albastră pe unde mai aveai şuviţă. Cât de greu poate fi?