Tăți îs din Zalău!

zalau

Faptul că despre Zalău nu se știe niciodată nimic a devenit clar pentru toți cei ce au răsfoit, măcar odată, almanahul de moravuri contemporane Times New Roman. Specialiștii în fizică cuantică susțineau chiar că la Zalău e de fapt gaura neagră din centrul universului cunoscut, fiindcă de acolo nu iese niciodată nimic, decât niște unde gravitaționale descoperite de Elena Ceaușescu mai de dededemult.

Vax. A ieșit de-acolo o emisie de unde YouTube: al treilea cel mai tare lucru pe care l-o dat vreodată Zalăul. Atenție, conține boxeri!


Și cred că la un moment dat la boxerul ăla i s-a văzut nasul ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Acuma c-am stabilit că tăți îs din Zalău și, colac peste cireașa pupezei din colivă, mai au și simțul umorului, uite al doilea cel mai frumos videoclip pe care l-o dat Zalăul în viața lui. Și ăsta are boxeri, dar se remarcă drept prima melodie gipsy rap din istoria muzicii clasice și contemporane, deci să vă lăudați c-ați asistat la nașterea unui nou gen muzical.

Bineînțeles, cel mai tare material video ce-o ieșit vreodată din Zalău, oi-le-le-le-le, rămâne tot filmul Usturoi, care s-ar putea să fie depășit numai de sequel-ul „Ceapă și usturoi”, care o să iasă în cinema deodată cu restul de fire de păr alb ale lui Groparu, care…

Dacă ați citit până aici fiindcă sunteți din Zalău și voiați să vedeți cum vă bârfesc clujenii, anunț de interes public: filmul Usturoi rulează de azi (marți 16 februarie, dacă citiți blogul în reluare) până joi, de la 15 și din nou de la 18. Bine, Usturoi rulează tot timpul, da’ acuma îl puteți vedea. Și merită, că nu degeaba au stat la coadă câteva sute de persoane ca să-l vadă!

Proiecțiile se întâmplă la sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură şi Artă din Zalău. E aceeași sala în care au loc conferințele Comisiei Europene când se întrunește la Zalău, deci merită!

Nu vă mai bateți pe Usturoi! Vă dau eu trei invitații duble :)

Baietii din Usturoi

[ STOP JOC! Concursul s-a încheiat – rezultatele, la finalul postării ]

Prima dată am văzut filmul „Usturoi” la TIFF, ba chiar la Casa TIFF din Cluj; cum toată curtea era arhiplină, l-am văzut printr-un geam, stând în picioare pe culoarul care duce la acea încăpere în care împăratul merge singur, bărbații nu se salută, iar femeile vorbesc despre ce porci sunt bărbații (nu?).

A doua oară l-am văzut la Zalău, la festivalul Tenaris CineLatino, unde într-un amfiteatru de 400 de locuri erau cam 1.000 de persoane, motiv pentru care am organizat și o a doua proiecție. Unde, din nou, sala a fost plină.

A treia oară o să îl văd mâine, la cinema „Florin Piersic”, în cadrul Comedy Cluj, și tot o să râd vreo tri ceasuri, din care unul jumate după genericul final.

Dacă ați trăit într-o peșteră în ultimii doi-trei ani, „Usturoi” este un film independent regizat de Lucian Alexandrescu și produs de Radu Băzăvan aka Groparu, despre doi proonci din Sălaj care fug la Hollywood să se facă actori.  Numai că ei știu că Hollywood îi la Cluj. Ș-apăi pe drum o să vă învețe ce-i înseamnă „this is Sparta”, Eroii de la Termopane, ce înseamnă prietenie adevărată și cum rezolvi ăl mai mare mister din satul natal dacă scoți nasul din el.

Dacă n-ați văzut niciun film românesc în ultima vreme, să-l vedeți pe ăsta. Dacă ați văzut multe filme românești în ultima vreme, ăsta-i mai bun.

Ca să nu se bată publicul la intrare, dau trei invitații duble la proiecția regală de gală de mâine seară – miercuri, 16 octombrie, ora 20:30, cinema Florin Piersic. Lăsați un comentariu mai jos și ziceți la ce ați folosit voi usturoi ultima dată. Tragem la sorți, să nu se supere nimeni dacă nu ne seamănă simțul umorului.

Baftă, hai noroc!

 

EDIT: Gata, am încheiat concursul! Prin tragere la sorți, dintre cei care au lăsat un comentariu au câștigat câte o invitație la „Usturoi” pentru diseară:

* Horifashion
* Mihaela
* Florina

Veți primi un email cu confirmarea pe adresa lăsată în comentarii!

Nimeni nu poate fi profet în țara lui. Cu excepția lui Groparu

Aseară, filmul „Usturoi” a ajuns acasă – sau, cel puțin, într-una din casele lui: județul Sălaj. Este locul de unde sunt o mare parte din actori, inclusiv Sebastian Topan și Darius Stoica, doi copii care pleacă la Hollywood (despre care știu că-i în Cluj) ca să se facă actori țîgani evrei, să facă bani și să lase o poveste de dragoste să se împlinească.

Filmul a fost proiectat în deschiderea festivalului de film Tenaris CineLatino, care reunește producții din România și America Latină, iar publicul a arătat cam așa:

Darius Stoica, cel mai recital la vioară pe care l-am auzit de la Toamna Muzicală Clujeană încoace
Darius Stoica, cel mai tare recital la vioară pe care l-am auzit de la Toamna Muzicală Clujeană încoace, în deschiderea filmului

Rectific: în poza de mai sus e cam 40% din public.

Într-un amfiteatru în aer liber de 450 de locuri, în Parcul Central al Zalăului, s-a stat și pe scări, și în picioare pe margini, iar câțiva oameni au privit filmul de sus, de dincolo de gardul care împrejmuiește parcul. Cu 15 de minute înainte de proiecție, organizatorii festivalului – TenarisSilcotub și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc – au decis să mai planifice o proiecție, fiindcă amfiteatrul era deja plin și sute de oameni mai voiau să intre. Am anunțat proiecția a doua, dar nimeni nu s-a clintit. Noi vrem Usturoi!

Usturoi-Zalau
foto: Facebook Tenaris CineLatino

Reușita „Usturoi”-ului nu-i însă că a atras o audiență record la Zalău (după Cluj, Sibiu, București…), sau că publicul a stat lipit de scaune, a râs și a aplaudat mai mereu, ci faptul că e un film independent incredibil de bine realizat și cu un extraordinar mesaj pozitiv. „Usturoi” face mai multe împotriva discriminării romilor decât toate campaniile pe care le-a făcut vreun guvern şi strămoşii lui. Filmul ăsta, dacă ne arată oameni fumând, ne zice şi că fumatul nu-i bun, iar când ne arată vrăjitoare, ne arată foarte clar cât de naivă e credinţa în acest gen de ocult. Şi nicio clipă nu devine sentenţios şi nu dă lecţii.

„Usturoi” e o colecție de episoade care se leagă într-o poveste frumoasă. Aproape la fel de frumoasă ca povestea realizării lui, pe care producătorul și scenaristul Radu Băzăvan continuă să o scrie, pentru ca tot mai mulți oameni să vadă filmul în cinematografele din toată țara.

Mulţumesc TenarisSilcotub că a pariat pe acest film în deschiderea unuia din cele mai mari evenimente dedicate comunităţii organizate de companie. Felicitări regizorului Lucian Alexandrescu şi întregii echipe. Iar producătorului, scenaristului şi Radu Băzăvan (creditat pe generic și drept catering boy), ce să-i mai zic? Ştii regula că „nimeni nu-i profet în ţara lui”? Sper că Zalăul ţi-a arătat că ţie ţi-a ieşit.

Apropo, Usturoi Doi pe când?