Obiectiv: nivelul zero (posibilă explicație pentru fluierăTișe)

Multă mirare și dispută pe tema că președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a fost fluierat la inagurarea Cluj Arena. Nu știu dacă el, personal, și-a imaginat că va fi întâmpinat cu aplauze. Dar am fost acolo în seara aceea și mi s-a părut normal să fie huiduit.

Motive:

1. Era taman înainte de Scorpions, moment gândit ca având audienţă maximă. Numai că lumea venea să asculte Scorpions, nu să asculte Alin Tișe, şi aștepta deja de ore bune. Nerăbdarea a fost clară. Plus faptul că muzica s-a auzit cum s-a auzit în tribune, că intrările au fost marcate și nu prea, că pe site-ul evenimentului nu găseai nici o indicație despre ora de începere – când ieşi pe o scenă, îţi asumi tot ce nu merge bine la acel eveniment. Tu eşti văzut ca vinovat.

2. Domnul preşedinte Alin Tişe e de fapt băiatul ăla care şi-a luat amicii la o miuţă pe noul gazon. Care a jucat acolo înaintea fotbaliştilor Universităţii.

3. Nici până în ziua de azi Alin Tișe nu a avut nivelul de testosteron necesar ca să zică răspicat a cui e Cluj Arena. Pentru fanii Universității, e casa lor, stadionul lor, leagănul lor. Pentru ei există ”numai U”. Pentru fanii CFR, dar și pentru clujenii care au treabă cu fotbalul cât am eu cu amplasarea stabilopozilor în zonele montane din Alpii Saharieni, stadionul este un obiectiv construit din bani publici, din banii tuturor, în folosul întregului oraș, iar faptul că nu e prezentat ca atare e din nou deranjant. Din cauza stadionului au fost bani mai puțini pentru reparat drumuri județene.

Tișe a dat-o întoarsă. A vrut să împace şi capra și varza, dar a supărat pe toată lumea, care i-a arătat supărarea aşa cum doar mulţimile pot.

5. Pentru că nu aţi observat că lista asta nu are punctul 4. Mulțimile au și ele memoria scurtă.  Alin Tișe s-a prezentat ca ctitor de stadion permanent. Și-a scris mare numele pe şantier în timpul construcţiei şi a tipărit mii de pliante cu poze şi mesajul lui către clujeni. Poate urcarea lui pe scenă a fost un pic prea mult, pentru unii.

6. Pentru că politicienii români nu înţeleg că măreţele lor realizări sunt lucruri NORMALE şi atât, că vorbim de Consiliul Județean, Primărie sau Prefectură.

Iar asta necesită o explicaţie scoasă din listă.

Este NORMAL ca acest oraş să aibă un stadion nou, modern. Şi ăsta e construit cu pistă de atletism ca-n secolul trecut, nu are parcări şi e înghesuit în peisaj, deci am ajuns la un nivel de normalitate românească cu o doză de „mere şi-aşa”.

Este NORMAL ca acest oraş să aibă un aeroport internaţional ca lumea, pentru că suntem un oraş al turismului de tranzit.

Este NORMAL ca acest oraş să aibă o linie de tramvai reparată, pe care tramvaiele să nu se clatine, clădirile să nu vibreze pe margini iar maşinile să nu își înţepe gumele.

Este NORMAL şi nimic mai mult ca municipiul Cluj-Napoca, capitală culturală sau nu, să aibă sediu pentru Filarmonică.

Aceste „aduceri la linia de plutire”, la un ipotetic „nivel zero” de la care pleacă dezvoltarea viitoare, nu sunt realizări măreţe, nu sunt ieşite din comun, nu sunt de aplaudat. Le putem saluta doar, cu o înclinare din cap şi cu vorbele: „Aşa e normal”. Ca să aplaud un politician/ administrator public e nevoie de mult, mult, mult, mult mai mult.