Voi cum aţi salva Cinema Republica?

Mi-am petrecut seara de duminică la „Gomorra„. Nu ştiu ce mi-a plăcut mai tare: filmul sau moacele chinuite ale celor din jur, care, spre deosebire de mine, se plictiseau de moarte. Când începi să faci poze ecranului de pe scaun şi să te joci un sfert de ceas cu setările manuale ale super-aparatului, e clar că ai prefera să se fi terminat filmul ieri. La ieşirea din sală, o replică mi-a atras atenţia: „Măcar dacă ar fi scaunele astea mai confortabile…”.

Şi aşa mi-am amintit de „Salvaţi cinema Republica”, de care voiam a scrie, o campanie iniţiată de organizatorii TIFF după ce numărul spectatorilor a scăzut de la 700 pe zi (acum cinci ani) la 70 pe zi, astăzi; sau la şapte pe zi, dacă ar fi să credem un redactor ZIUA de Cluj care dă alte cifre faţă de cele de la deschidere.

Cum salvăm cinema Republica? Pentru mine scaunele nu contează (am unul foarte confortabil la lucru, cel de acasă e perfect, iar hamacul de la livadă ideal, aşa că două ore în altă parte nu sunt mare chin). Problema e pe ecran. Ce filme vin la Republica? Şi, mai ales, când? Dacă un film apare în cinema la trei luni după premiera din State, îl voi fi văzut deja până vine la noi. Aţi auzit de generaţia Facebook? We don’t wait for content. Vrem totul acum. Dă-mi filmul imediat ce e gata şi o să-l văd la cinema, dacă scaunele sunt cât de cât decente. Nu la trei săptămâni după, nu la trei zile după.

La deschiderea TIFF, Apostu s-a lăudat ce bine va fi după ce Primăria preia sala. Chiar crede cineva că municipalitatea e soluţia? Se va bate Apostu cu şefii Odeon şi Cinema City pentru contracte de distribuţie? Vom avea şi conţinut sau ne gândim doar la mobilă şi preţul furajelor gen popcorn?

Din filmele pe care le-am văzut până acum la TIFF, la două am ajuns în fugă mare. E una din marile realizări TIFF. Într-o epocă în care nu mai aştept să prind ştirile la radio sau TV, ci le citesc şi văd online oricând vreau, am fugit la filme, mi-am făcut programul după caietul festivalului. Sunt unul dintr-o mie care au făcut la fel.

Cinema Republica va supravieţui, în primul rând, dacă va avea CE să arate. Apoi ne putem gândi la CUM.

Ştiri de la TIFF: invitaţiile-Cupidon şi autostrada maraton

INVITAŢII CU DRAGOSTE. Organizatorii TIFF au creat invitaţia de două persoane cu un singur loc. Asta le permite celor care au primit invitaţii să îşi ţină de la început prietena în braţe, ca să nu se mai chinuie cu poante vechi, gen căscat şi întins mâna, ca în filmele americane. Dacă, aşa par example, prietena ta nu lucrează în presă şi n-are nici legitimaţie de blogger, e chiar interesant să vezi cum se agită oamenii din crew, încercând să înţeleagă ce au făcut colegii lor. A fost bine 🙂

VOTAŢI ŞI FILMUL ANONIM. Oare nu era util ca pe formularele pentru „Premiul publicului”, pe care poţi da notă filmului văzut, să fie un loc unde să poţi scrie numele filmului? Fiţuicile se strâng la ieşire, dar câtă vreme n-ai scris acolo pentru cei ai votat, buletinul ăla poate fi introdus în orice urnă… Pfui, iar am uitat, suntem la TIFF, nu la europarlamentare.

DRIVE-OUT. Cu ocazia TIFF am aflat că pe Autostrada Transilvania (cheltuieli până în prezent: 3,14 biliarde din bani publici) încap 120 de maşini. Propun să dublăm bugetul autostrăzii, pentru ca în vară FRCCF să poată face acolo desene pe asfalt, iar la proiecţiile de anul viitor să încapă 240 de maşini, plus SUV-ul lui Mike Mix, managerul de proiect. Ca să nu mai nege nimeni utilitatea autostrăzii.

LAS DIVAS. Nu e un film politic, e o poză pe monden.info – aia din mijloc, desigur! (aveam link direct la poză, dar s-au gândit geniile să nu permită link direct pe imagine. bravo!)

Un film românesc de care nu trebuie să vă temeţi

amintiriTerapeutic. Poate ăsta ar fi cuvântul care să definească „Amintiri din Epoca de Aur„, colecţia de scurt-metraje care a deschis TIFF 2009. Cel puţin, pentru cei care au mai prins vreun an-doi din vremurile alea, efectul e în oglindă. Râsul de atunci, pe ascuns, doar împreună cu „ai tăi”; râsul de acum, deschis, într-o sală de cinema; iar apoi momentul în care, brusc, înţelegi diferenţa dintre cele două şi libertatea pe care o ai, dar de care ai uitat.

Şi se râde mult la „Amintiri”, se râde sănătos; scurt-metrajele au scenarii cu scântei, sunt filme la care stai cu sufletul la gură să vezi dacă explodează porcu’, dar fără poante ieftine şi exagerări grosiere. O poveste despre noi, în care îţi recunoşti vechiul frigider şi muşamaua de pe masa din bucătărie.

Poate n-o să aibă sens pentru cei care n-au văzut (încă!) „Amintiri din Epoca de Aur”, dar trebuie să notez scena care mi s-a părut cea mai frumoasă metaforă despre România de atunci şi acum, înainte să vină dimineaţa şi să piară timpul viselor (dacă nu vreţi să deconspir o poantă, opriţi aici lectura). România e caruselul ăla de bâlci, din marginea comunei, care funcţionează cu benzină luată pe pile. Tiribomba în care s-a urcat toată lumea, inclusiv mecanicul, aşa că nu mai are cine să apese butonul şi să oprească instalaţia şi isteria deopotrivă. Aşa că toţi se învârt lipsiţi de control până dimineaţă; între timp, cineva e pe moarte.

„Amintirile” sunt o poveste despre supravieţuire, despre duplicitatea noastră, o oglindă; dar una în care ne putem uita şi râde, ca o vindecare frumoasă.

 

Cine City, un cotidian gratuit powered by Clujeanul

coperta_cine_city_numarul_0Sub deviza „la ziare noi, tot noi!”, echipa Clujeanul s-a hotărât că nu-i ajunge să facă un săptămânal tipărit şi un cotidian online, aşa că pe perioada TIFF 2009 vom lucra la un cotidian gratuit dedicat celui mai mare festival de film al oraşului.

Numit Cine City, va apărea din 29 mai (vineri) până la finalul TIFF 2009 şi va avea noutăţi despre festival, poveşti inedite din culise, dar şi elemente de noutate din oraş pentru vizitatori. Zilnic, spectatorii TIFF vor avea la dispoziţie16 pagini cu ştiri din oraş şi de la festival, fotografii, programul zilei şi detalii despre filme.

Cine City se va distribui gratuit în cinematografele participante, dar şi în centrul oraşului, zonele pietonale, terase şi cluburi. Detalii oficiale pe clujeanul.ro.

Vă salut şi ne vedem în 7 iunie, la europarlamentare, prima zi când o să mai am timp liber! 😀

Bloggerii şi TIFF-ul

Le datorez o explicaţie celor care au văzut bannerul TIFF de pe acest site. Nu am acceptat niciodată reclamă plătită aici, pentru că „blogul” mi-a adus alte beneficii, mult mai importante, dar am promovat gratuit oameni-produse-idei care mi-au plăcut. Respect acest criteriu şi acum, fără să iau bani pentru că am banner TIFF, dar acceptând pentru prima dată ceva în schimb: acreditare full-options la festival, că alea de la ziar le dăm cui şi munceşte pe ele. A fost propunerea PR&More, pe care au acceptat-o mai mulţi bloggeri din Cluj, după criterii discutate individual, inclusiv Vasile Racoviţan, Mihnea Măruţă, Daniel Iftene şi Laura Laurenţiu.

În cazul meu, am spus „da” pentru că voiam să văd cât mai multe filme, anul ăsta, şi să scriu despre festival în afara muncii de la ziar, aşa că ideea PR&More s-a potrivit la fix. Politica mea, din punctul ăsta de vedere, nu s-a schimbat deloc: voi promova doar lucruri pe care le recomand personal şi cât se poate de transparent, ca să ştiţi dacă e gratis sau a dat criza în mine şi vă recomand pasta de dinţi pentru emo „Gilette cu trei lame”.