Ai citit pe Internet și crezi că e adevărat? Eliberează-ți mintea!

tedxcluj2016-mythbusting

Mămăliga vindecă vreo 4 tipuri de boli. Dacii au ajuns primii pe Lună, imediat după ce au reușit să-i învețe pe legionarii romani limba latină. Descoperirea unor fosile în Tibet ne arată că oamenii sunt telepatici în mod natural și putem retrezi această putere ascunsă în noi. În fine. E plin internetul de aberații și, cel mai grav, multă lume le crede, obișnuită fiind cu gândirea „Am văzut la televizor, deci e adevărat” pe model doi-punct-zero.

Dacă efectul ar fi doar creșterea consumului de mămăligă și umflarea, chiar nejustificată, a mândriei naționale, n-ar fi mare bai. Dar, dacă ne obișnuim să credem tot ceea ce citim, efectele sunt mult mai perverse. E ușor să distrugi reputația unor oameni, e ușor să controlezi o societate prin scenarii alarmiste și generatoare de frică, e ușor să deviezi atenția.

Când ne formăm obiceiul de a „înghiți pe nemestecate” ceea ce ne servește Facebookul sau cine știe ce ziar-fantomă, ne pierdem capacitatea de a gândi critic, de a analiza sursele și a ajunge la propriile concluzii bazate pe fapte, nu pe părerea altora.

Te invit la un exercițiu de eliberare a minții.

Se cheamă TEDxCluj, are loc în 20 februarie și este o zi întreagă dedicată subiectului „Mythbusting”: o provocare de a înlocui prejudecățile și zvonurile Internetului cu informații verificate. Vedeta zilei va fi știința: acea metodă care ne ajută să descoperim cu adevărat realitatea, acea lume în care ideile rezistă doar dacă fac față unor teste obiective.

Îmi place la nebunie tema acestei ediții și cred că e un prilej excelent de a deschide cu adevărat ochii și a ne face un pic curățenie în creiere 🙂 Va fi și un prilej de a descoperi produse ale viitorului, proiectate la Cluj, în Innovation & Tech Expo, pentru cei care mai cred că aici se face doar outsourcing…

Crezi că nu ai timp?

În fiecare zi, vrei nu vrei, pierzi măcar 10 minute descoperind pe Facebook tot felul de „teorii ale conspirației” din surse dubioase. E timpul să îți faci timp și să investești într-un „reset”, o zi dedicată informațiilor și ideilor bune care au puterea de a inspira. Vă spun după ce am participat la TOATE edițiile de la Cluj: prețul unui bilet nu se compară cu experiența unei zile pe care am simțit-o adesea ca o „terapie” de adevăr pentru creier. Și apropo de preț, evenimentul e non-profit: banii se întorc în comunitate.

Ne vedem în 20 februarie!

Pasul următor: TEDxCluj official website

TEDxCluj 2014, aproape live

Buna dimineata de la TEDxCluj. Pana tine bateria, sa vedem ce am auzit, aproape live. Tema zilei: learn, unlearn, relearn.

Terra Dacica Aeterna. Ziua incepe cu celebra trupa de reenactment, care face ceva mai bun decat sa se bata: ne arata cum au invatat despre istorie din experienta, testand pe propria piele armele, tehnicile si bucătăria de atunci.

Roxana Mocanu. Primul speaker de azi porneste de la bazele invatarii – descrise si sinapse.

LEARN: O idee despre sursa invatarii: daca profesorul e cineva drag, ceea ce invat devine o parte din mine.

UNLEARN Si o idee frumoasa despre dezvatare: e mult mai greu de facut. De obicei nu reusim sa ne dezbatut de obiceiuri, fiindca ne da dependenta.

Solomon Marcus. Urmeaza un om pentru care matematica e poezie. This should be fun, sunt varza la mate.

Deocamdată e metafizica. Vorbim despre nevoi fundamentale, gen nevoia de a da sens vietii si de împrospătare. Astept prima ecuatie in „sensul“ asta.

Lasand gluma deoparte, e prima data in viata mea ca vad un academician care din matematica ajunge la nevoia umana de identitate, la „nevoia de suspiciune“ care inseamna de fapt gândire critica si starea carteziana de îndoiala sau puterea de a invata din esecuri si partea lor pozitiva.

Ok. Omul asta e tot mai interesant pe masura ce vorbeste. Ideile lui le-am mai auzit la promotori ai psihologiei pozitive, va încurajez sa-i cautati discursul dupa ce apare filmarea.

Stefan Darabus. Odata la sase ore, un copil este abandonat intr-o maternitate din Romania. Desi vorbim despre copii si activitatea organizatiei conduse de speaker, foarte putine despre tema de azi.

Mihai Ghyka. „Noi, economistii, nu stim nimic. Nu suntem o referinta pentru societate“ – cuvintele care l-au convins sa faca un MBA. Si cuvintele mamei despre cuscrii:„sunt niste loseri ca si noi“. Doua perspective despre cum poti fi un expert, om de cultura, dar vazut ca un loser, si modul in care expertii nu sunt recunoscuti.

De fiecare data cand sunteti contestati in ceea ce faceti, e un semn de respect. Cel mai rau e sa nu te conteste nimeni.

Apropo de invatare: 80% din romani lucreaza in domenii diferite de cele in care au invatat.

Dalai Lama, cand e intrebat ceva, in primul rand „tace ardeleneste“ 🙂 sa stiti cum sa raspundeti celor cu „ardelenii sunt inceti“.

A spune ca nu stii ceva arata ca esti un om puternic, inseamna ca ai trecut de o frica si te-ai relaxat, oferindu-ti timp si stare pentru gândire.

A sti ca nu stii inseamna a fi un om puternic si intelect. Sefii companiilor de succes sunt cei care sunt deschisi in fata echipei referitor la lucrurile pe care nu le stiu.

PAUZA, revenim la 11:10.

Matt Keen. Tot ceea ce stiti despre cum functioneaza o organizatie este gresit. O schimbare in plin efect acum: Managerul nu este cel care controlează, ci omul care organizează. Performance reviews sunt in curs de disparitie (fiind o forma de tortura corporate) pentru a fi înlocuite cu career path orientation.

Sistemul controalelor organizationale puternice a esuat odata cu colapsul Lehman Brothers, ceea ce a declansat criza economică.

Daca vrei sa stii ca organizatie unde ajungi ai nevoie de strategie, de pasi clarificări si indicatori admirabili. Suna corect? Numai ca e complet gresit, spune Matt, pentru ca e o perspectiva limitată. Recompensele financiare duc la sisteme care nu sunt predictibile si care pot fi distructive. Mult mai important e sa cream un mediu in care sa intelegem motivatiile oamenilor si le deschidem drumul pe care vor sa mearga.

people want to be the best that they can be, and our role is to help them achieve it

Ioan-Alexandru Dragan. Cluj, de la industria long la clustering IT, domeniul minune al industriei clujene. Clujul pare sa isi fi epuizat resursele umane pe domeniul IT – e prima data ca aud acest lucru spus atat de extrem, mai ales ca vorbitorul vine din partea Cluj Innovation City, care se bazeaza pe forta de munca calificata cand vrea sa atraga investitori. Noul buzzword insa este inovatia, noua directie a firmelor de IT dupa etapa de outsourcing.

Marcelo Izaguirre. Cred ca fi o prezentare care e bine sa fie valuta, nu povestite, fiindca are titlul „there is a techie in your ciorba“ si glume despre strangulat ITisti 🙂

Watch this guy live, e cea mai haioasa, dar si aplicata, prezentare de pana acum.

Doina Costache. Ingineria e o stare de spirit 🙂 Inginerii sunt oamenii care au un dispret sanatos pentru imposibil si seamana cu copiii in curiozitate si experimentare. Cand asculti doar de legile fizicii inseamna ca nu esti prins in dogma si ca testează totul pe cont propriu.

Problema pe care ar fi bine sa o depasit ca oameni si societate este bariera cuvântului „NU“ pe care il auzim de mici copii foarte des.

1ul principiu: Inginerii gasesc solutii simple la problemele complexe. Cum Doina lucreaza la Google, ghiciti care e exemplul de succes legat de rezolvarea problemei organizarii informatiilor pe Internet.

2lea principiu: Inginerii aspira sa servească lumea, dar ei si stiu cum sa transforme ideea in realitate.

3lea principiu: nu gandi incremental ci radical. Cauta o solutie care sa schimbe paradigme.

Ionuț Alexandru Budișteanu. Un tip cu o lista de realizari mai mult decat impresionanta, despre cercetare, munca si ambitia in drumul spre inovatie. Discursul (si accentul, din pacate) au importat si ce nu trebuie din America.

Romania este tara cu cei mai multi experti IT din Europa. Dar nu scoatem produse, fiindca desi oamenii au idei, un prototip e foarte greu de transformat in produs industrial – asa ca auzim multe despre viitorul lui produs care ușurează acest parcurs.

Brad Blanton, omul de la care am cele mai mari asteptari. Ce inseamna sa fii complet sincer? Ce efecte ar avea in relatiile tale?

Pornim de la teorie: fiecare avem trei minti. Prima e reactive mind, o colectie de momente, colectia de traume din copilărie. A doua este the personal construct, lucrurile pe care le invatam din experienta, iar apoi le internalizam si actionam pe baza lor. A treia planning mind, si e exact cum suna. Problema e ca aceste creiere se pornesc/opresc cam la intamplare, de unde si reactiile noastre de tot felul.

Seamana foarte bine cu prima carte si cea mai importanta pentru mine la capitolul asta, Dinosaur Brains. Buuuun.

Cand comunicam, dialogul e intre doua minti defecte, asa ca a v em nevoie de claritate, iar minciunile ne incurca (pe amândoi).

Moduri comune de a minti: politețea & diplomatia (care nu evita, ci provoacă razboiul – continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia Comisiei Europene).

„Life is trouble“. Necazul cel mai mic in care poti intra e cel pentru care ai spus adevarul. Trebuie sa comunicam ceea ce percepem ca sa avem o sansa de a fi inteles si corectate cand e cazul.

Cautati tot ce e video cu omul asta!

Cristian Lupsa. Despre puterea povestilor, fireste, din tabara Decat o revistă.

Oamenii care isi împărtăsesc povestile dureroase de viata se tem ca vor fi perceputi ca slabi, dar cei care le citesc ii vad a fi tari, rezistenti. Iar povestirea nu ii face sa retrăiască durerea, ci ajuta in vindecare. Win-win.

Povestile ne ajuta sa credem, dar si sa nu credem. La nivel de societate, trebuie sa ne dezvatam de povestile care ne fac rau, precum povestea nationala, „asta este“.

Exista o discrepanța foarte mare intre povestile despre trecut si cele despre viitor, o oportunitate de relearning pe care o putem folosi.

Octavian Buta & Radu Cotarcea au o demonstratie de dezbate. Radu il bate lejer pe Octavian la numarul de folosiri ale cuvântului „right“ pe post de semn de punctuație.

Iv cel Naiv. Este cu noi in sala, dar vorbeste live de undeva de unde nu aude prea bine publicul. Despre lumea vazuta ca o sticla de apa carbogazoasa.

PAUZĂ 🙂

Alexandru Mironov. Creierul omului a scazut ca volum din preistorie pana azi, odata cu dezvoltarea limbajului si cea socială.

In plus, omenirea dezvolta tot mai mult un creier colectiv.

Uluirea lui Mironov fata de „lumea de dupa Google”, cu telefoane mobile si comunicare globală, este molipsitoare. Reamintește foarte frumos cat de la sine întelese luam unele miracole.

Libal Andras. Pierre Giles De Gennes a luat un Nobel pentru că, in felul lui, ne-a învățat tema conferinței: learn, unlearn, relearn.

Andras vorbeste despre soft matter – proprietățile unor materiale de la cele mai banale, precum scaunul, pana la cele spectaculoase, din care poti crea armuri lichide.

Iar materia soft ne învață ca o schimbare mică chiar provoacă schimbări mari; practic, e dovedit științific.

Dr. Raed Arafat despre cum s-a construit sistemul de urgență din România, pas cu pas, sistem cu sistem. E povestea muncii lui de peste douăzeci de ani în România.

De exemplu, nu stiam cata rezistența a fost la schimbarea numărului de urgență in 112. Pe alocuri, a fost nevoie sa pândeasca ambulantele in strada, ca mai aveai 961 pe ele.

După ce a arătat evolutia SMURD in Romania, Arafat a fost aplaudat picioare de toata sala. E un club foarte exclusivist asta la întâlnirile TED.

Mădălina Mocanu ne explica ce e societatea asta civilă din România și ce vrea de la noi. Cred ca multa lume de la noi mai are nevoie sa afle.

PAUZA si full stop. Speram sa il prind pe Răzvan Exarhu, dar bateria e la zece la sută. Urmăriți #tedxcluj si #tedxcluj2014 pe retele sociale pentru continuarea serii.

Ne vedem mâine la TEDx Cluj

Bloger-Oficial

Top 3 motive pentru care m-aș trezi sâmbătă înainte de ora 12:

3. Intră motanul în grevă și urlă ca mașina pompierilor până îi dau de mâncare
2. Sare blocul în aer
1. E ziua de TEDx Cluj!

Din fericire, mâine e motivul de la punctul 1. Sper să fie o zi plină de inspirație și de oameni care s-au pregătit cât mai bine pentru întâlnirea cu publicul clujean; dacă nu sunteți mâine la TEDxCluj, voi încerca să postez de mai multe ori pe parcursul zilei, în ritm cu bateria telefonului, ceea ce se întâmplă în sală.

Raed Arafat este un om care a avut cu adevărat o viață interesantă. Sunt curios ce îl învață, dezvață și reînvață pe un astfel de om experiențe precum fondarea SMURD, dar și modurile în care a fost contestat vehement iar munca lui criticată. Oare ce simți atunci când o țară întreagă iese în stradă pentru tine? Sper să aflu mâine la TEDxCluj și să pot scrie.

Alexandru Mironov este un autor român de cărți SF, care a avut și funcții în guvern de-a lungul vremii. De la TVR, unde prezenta episoadele din Star Trek după revoluție, la cărțile proprii sau la politică, are multe de spus – dar sunt curios cărei generații i se adresează discursul lui.

Iv cel Naiv este The Greater Fool al României. Versifică inspirat și spune deloc răspicat un înțeles ades insinuat. Oare ce a învățat?

Brad Blandon este un autor american care promovează conceptul de radical honesty. Crede că minciuna este cea mai mare sursă de stres din viața oamenilor, lucru cu care sunt complet de acord. Să vedem însă cât de radical este!

Și mai am un punct pe agendă: voi fi foarte atent la body language și ce văd, nu doar aud, în timpul prezentărilor. E un subiect cât se poate de fascinant, mai ales când analizezi diferențele între americani și români, de exemplu.

Mâine după ora 9,  ne vedem aici pentru detalii!

Reînvățăm să ne inspirăm la #TEDxCluj 2014

Ne vedem la TEDxCluj

De fiecare dată când se apropie o ediție TEDxCluj, sar pe lista de vorbitori, fiindcă știu – de fiecare dată – că voi găsi acolo cel puțin un nume care să mă inspire cât se poate de personal. De fiecare dată, găsesc cel puțin un om despre care știu că îmi va vorbi mie. Sâmbătă, 8 noiembrie, ora 8, e timpul pentru un nou TEDxCluj – o ediție dedicată „reînvățării”, un concept pe care suntem obligați să îl aplicăm zilnic într-o lume în care regulile se schimbă de pe o zi pe alta.

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn.”
Alvin Toffler

(un om care, în anii ’60, scria despre impactul tehnologiei lucruri care și azi sunt mereu redescoperite ca noutăți; omul al cărui „al treilea val” este teribil de asemănător cu „societatea informațională” promovată mai nou de Uniunea Europeană – să mai zic?)

Lista de vorbitori e mai mult decât generoasă, iar acolo sunt cel puțin trei oameni pe care abia aștept să îi văd în mod special.

 • Răzvan Exarhu, pe care de mult voiam să-l și aud, nu doar citesc;
 • Raed Arafat, genul meu de încăpățânat;
 • Alexandru Mironov, un om care în copilărie era pentru mine un fel de căpitan Picard al SF-ului românesc.

Pe doi dintre cei de mai sus îi aștept cu emoții, să văd cât i-a stricat politica, dar pe lista completă e un număr imens de vorbitori, așa că vom avea cu siguranță o sâmbătă foarte plină. Apropo, și Iv cel Naiv vine la TEDxCluj 🙂 Sunt curios cum va urca pe scenă, fiind chiar prezentat ca „scriitor român contemporan anonim”. Poate vom avea prima hologramă din istoria evenimentului? 😀

Ne vedem sâmbătă! Până atunci, urmăriți TEDxCluj pe Facebook pentru noutăți.

 

TEDx Cluj – aproape live

Azi, ideile bune ale Clujului se intalnesc la TEDx Cluj. Pe tot parcursul zilei, va tin la curent cu ce se intampla aici, intr-un aproape live blogging. (textele fara diacritice sunt scrise de pe telefon)

Sari direct la:

Sabin Mureșan | Mihai Nadas | Aminda | Alex Negrea | Andrei Rusan | Istvan Campan | Rarita Zbranca | Dani Otil | Juan Cajiao | SIMPLEX | Laviniu Lazar | Marcel Heroiu

 

Primul vorbitor, Sabin Muresan:

 • Un activist pentru pace este ca nebunul care conduce pe autostrada pe contrasens
 • Suntem inconjurati de violenta structural si programat, prin presa, jocuri, dar si prin razboiul asa-zis legal al guvernelor
 • Sunt oameni care traiesc foarte bine pentru ca ne omoram unii pe altii
 • Un activist pentru pace ne face sa descoperim partea noastra buna, zona de creativitate si cooperare

Cinci cai catre pace:

 • Mama Lucy, o femeie africana care a creat un centru de resurse, in acelasi timp ajutand femei abuzate, carora le-a oferit un refugiu
 • Un filipinez care locuia pe linia frontului intr-un razboi intre trei armate. Omul discuta cu sefii tuturor partilor implicate si avea respectul tuturor.
 • Cativa voluntari PATRIR din Cluj au mers pe jos spre Bucuresti pentru a putea discuta cu oamenii si a afla povestile lor
 • Un preot italian care a aratat cum sadesti semintele dezvoltarii intr-o comunitate, cu toate ca nu poti controla efectele
 • Si, in final, fetita lui Sabin – o lectie despre cum invingi frica atunci cand „nu controlezi procesul”. Taticii stiu 😀

O concluzie: in esenta suntem fericiti si traim pacea, doar ca ne pricepem sa o estompam.

 

Multumim Sabin, urmeaza Mihai Nadas, care explica modul in care a descoperit inovatia cea de zi cu zi.

 • Dincolo de tehnologie, care e procesul inovarii? Studiu de caz pe Bell Laboratories, inventatorii tranzistorului, si modul in care cercetatorii de acolo au lucrat impreuna, intr-o „cultura creativa cu o masa critica de inovatori”. Cam ca la TED.
 • Asadar, ca sa avem inovatie: proximitate, mediu care stimuleaza creativitatea si stimuleaza interactiunea, contact cu lumea reala in locul izolarii in laborator, timp si libertate
 • Introducerea cafenelei in vest a stimulat inovarea, inlocuind un depresant (alcool) cu un stimulent (cafea) intr-un cadru social
 • Ce am avea nevoie la Cluj: sa schimbam cultura prin stimularea creativitatii si sa toleram esecul, pentru a indrazni sa ne asumam riscuri
 • Contractul Social pentru Inovare: gandeste-te la tine si reteaua sociala si stabileste legaturi cu oameni care au atitudini pro-creativitate

 

Aaaah, ce frumos pronunta Aminda „Atelierul de voce”! Despre asta e vorba in continuare la TEDx Cluj.

 • Muzica e unul din cele mai complexe instrumente de comunicare
 • Proiectul nu a pornit vreme de patru ani din teama de esec si are printre obiective depasirea acestei frici
 • Tonul nu e doar in muzica: e si in vanzari, si cand esti client, si in politica. Vocea e cea care duce mesajul!

O ora de pauza pentru vizitat Innovation Expo si socializare.

 

TEDx Cluj continuă cu Alex Negrea, despre social media şi „experții online”.

 • Între doi studenți care își caută un job, va câștiga întotdeauna cel care are blog și un portofoliu de articole publicate
 • Seth Godin și „Triburile”, recomandare de lectură
 • Există încă locuri în care internetul e „cel mai rău lucru care s-a întâmplat vreodată”. Și nu doar în mănăstiri…
 • Internetul dezvoltă abilități de comunicare în orice domeniu, pentru că te confruntă cu comentarii despre tine ale unor oameni care nu te cunosc
 • Există oameni care dintr-un articol pe blog câștigă salariul unui profesor. Faceți experimente pe Internet, nu vă rezumați la dat LIKE-uri. Facebook a trecut de mult de nivelul socializării cu prieteni și rude.
 • Nu aştepta să îţi ofere societatea şanse, poţi lua iniţiativa. Poţi lucra în America din România.
 • Bucureştiul va avea de la anul şcoală de social media. Nu ştim cine va preda 🙂

După câteva detalii despre ediţiile viitoare TEDx Women / Youth, urmează Andrei Rusan.

 

Andrei Rusan despre „un gând care schimbă lumea în cel mai concret mod cu putinţă”.

 • În primul rând, cred că lui Andrei îi e foarte greu să se îmbrace. Zice că are ochelari cu rama lată în care luceşte inteligenţa, dar nu i-a adus 🙂
 • Lămurită dilema cu costumaţia, trecem la inovaţie: inventatorii sunt oameni normali, spune Andrei, creatorul unui sistem video de „calitate absolut perfectă în timp real”. Ca vecinul cu televizorul să nu vadă golurile cu 3 secunde înaintea ta, care stai pe streaming online, un sistem căruia îi tolerăm întârzierile și lipsa de calitate.
 • Inovatorul este cel ce își chiar pune ideile în practică; restul sunt visători sau optimiști.
 • Daca crezi ca esti prea mic pt a schimba ceva, nu ai fost niciodata in pat cu un tantar 🙂 Pentru ideea ta buna, Big Idea or otherwise, trebuie sa vrei sa muncesti pentru ea. Alege domeniile in care ai talent si investeste pentru a aduce o schimbare

S-a incheiat pauza de pranz. Nicio explicatie din partea organizatorilor pentru lipsa lui Dani Otil.

 

Istvan Campan, fashion designer, vorbeste despre atelierul sau de creatie.

* Influentam si suntem influentati, creand un spatiu de comunicare (imi place ideea, comunicare = a avea ceva in comun). Asa e si un atelier de creatie.
* Cred ca tema spatiului comun pt inovare e un „fir rosu” azi la TEDx
* Hainele ne apropie si pot crea pretextul de socializare. La fel, unii oameni folosesc hainele ca sa joace un rol
* Atelierul de creatie e menit sa faca oamenii sa inteleaga ca hainele sunt purtatoare de mesaj

 

Rarita Zbranca vorbește despre „raspunsul culturii in era incertitudinii”.

 • Cultura se transforma dintr-un spatiu exclusivist al artistilor intr-un fenomen raspandit inclusiv individual, nu doar institutional
 • E esential sa incurajam cultura creativa, sa ne diferentiem fata de viata de acum 200 de ani, cand ritmul vietii era mai linistiti
 • Azi trebuie sa facem fata unei realitati mai complexe si unor presiuni foarte mari de la varste fragede. De la varste mici ni se cer abilitati cultural
 • Nimic nu trebuie sa fie perfect – asta e o lectie pe care o aflam de la artisti. Observ iar un „fir rosu” al zilei la TEDx: nu te teme de esec; e posibil sa nu iti iasa, dar e si foarte ok.
 • Orasele se reinventeaza prin cultura: spatii industriale se reconfigureaza, cultura ajuta in reconciliere dupa razboaie.
 • O concluzie faină: dacă tot vrem să fim inovatori, să ne păstrăm în preajma creatorilor – artiștii, cei pentru care inovația este ceva firesc.

 

 

Dani Otil acum, cu exemple de oameni adevărați din viața lui. Primul, un om care e „cel mai comunicator”, Robi din Resita 🙂
* cauta intre oamenii din jur un asemenea om alaturi de care te poti antrena pentru a creste tu
* peste tot exista mici traineri pt tine
* cateva exemple despre comunicarea in televiziune si cum vorbesti cu invitatii si telespectatorii in acelasi timp. Sweet!
* Un mentor te ajuta sa sari etape si sa nu o iei de la zero
* Ruleta romaneasca: amplasam clopote in intersectii aglomerate. Cand bate clopotul, soferii fac schimb de locuri. Daca tu crezi ca ai o zi proasta, incearca sa traiesti viata altuia.

 

Juan Cajiao despre o lume total comunicativa:
* One fact about Australia: it’s very far from Costa Rica :))
* Despre cum se comunica in 1997, cand telefonul mobil era fixul cu care puteai iesi in curte, iar 5 min internationale costau 20 de euro de azi
* Azi, nu mai avem obstacole in comunicarea globala, iar asta se datoreaza VOINTEI noastre de a comunica
* A fost un pas mare de la comunicarea unilaterala la a te conecta cu adevarat. Asa se formeaza comunitati.
* Cum va arata lumea cand tot ceea ce beneficiaza din a fi conectat va fi conectat? -> The Networked Society. Exemple: masina cu alerte de trafic, toaleta care analizeaza urina si frigiderul care comanda singur mancare. Si acel moment (sinistru?) cand toaleta si frigiderul vor fi conectate si iti vor stabili dieta in functie de analize? 😀
* exercitiu: care sunt cele 5 dispozitive folosite cel mai des si cum s-ar schimba viata ta daca ar fi conectate? (Mie mi-ar placea ca atunci cand imi pun alarma la mobil sa sune, centrala din casa sa incalzeasca cu juma de ora inainte)

 

După încă o pauză de o oră, TEDx Cluj reîncepe cu prezentarea campionilor de la SIMPLEX, oamenii care au creat MIRA – un sistem interactiv de recuperare medicală, bazat pe tehnologie modernă.

 • Oamenii ăștia au studiat clar problema – încep prin a prezenta statistici despre finanțarea sănătății în lume și în România, comparativ, și nevoile din sistemul medical
 • De la cifre statistice, la o demonstrație practică MIRA: o dovadă că o tehnologie precum Kinekt, cunoscută pentru jocuri, poate face mult mai mult în mâna unor oameni pricepuți – exerciții cu beneficii medicali și diagnostic mai simplu pentru medici.
 • Nu vă pot descrie cât de tare e aplicația asta (căutați pe net), dar vă pot spune că SIMPLEX au fopst campionii aplauzelor la TEDx până acum

 

Patru povești din filme cu Laviniu Lazăr:

 • Meet Joe Black – adică avem nevoie de emoție reală în viața noastră
 • Scent of a woman – întotdeauna știm care e alegerea corectă, dar nu mergem în acea direcție. Dacă nu există emoție, schimbă ceva!
 • Legally blonde – preparation meets opportunity 😀 Fii pregătit pentru succes, ca șansele care apar să nu te ia pe nepregătite. Dacă crezi cu adevărat în ceva, cei din jurul tău simt emoția și te vor ajuta (asta o confirm 100% cu Muzeul Farmaciei, la care zeci de bloggeri mi-au arătat că le pasă de oraș)
 • Spiderman – Puterea înseamnă responsabilitate.
Câteva idei despre filmul de prezentare a Clujului făcut de Laviniu: nu e iarba mai verde la Paris, prezentarea e mai frumoasă; trebuie să învățăm să privim partea bună a paharului. Îmi place că Laviniu crede în parteneriate – Primăria Cluj, I love Cluj, Clujul are FARMEC. Sigur, el a zis că asta înseamnă să „paseze responsabilitatea” – de fapt, a implicat comunitatea în crearea filmului, ceea ce e esențial.
Așa că apropo de inovație: contează întotdeauna unghiul din care vezi problema. (încercați la TIFF pentru experiențe de schimbat perspectiva).

Urmează o perspectivă de sus: de la World Bank, cu Marcel Heroiu.

 • O economie este suma oamenilor din care este alcătuită, iar sustenabilitatea vine de la ideile mari dintr-o comunitate
 • Problema nu este dacă să avem creştere economică, ci cum să avem o creştere bună – regula de aur pentru asta e ca generaţiile următoare să nu ne reproşeze că am crescut prea rapid şi am distrus lumea, nici că am creşte prea încet şi lăsăm o societate subdezvoltată
 • Hărnicie = productivitate? FALS. Românii lucrează mult, zic statisticile. Ştiam io că eroina din uzină din almanahurile pentru pioneri nu era o soluţie. Calitatea uneltelor folosite de om = productivitate? Inițial da, dar ca la limita de timp există un plafon superior de care te vei lovi relativ repede.
 • O altă variantă e automatizarea şi utilizarea tehnologiilor în procesul de producţie. Doar că şi aici depindem de invenţiile altora.
 • Al patrulea mod de a înţelege productivitatea: societatea să genereze idei noi care să stimuleze progresul general.
 • Comunismul a eşuat pentru că puterea stătea în mâna unui număr limitat de oameni, care nu au putut veni cu ideile necesare zilei de mâine
 • Oameni obişnuiţi cu Big Ideas sunt cei care schimbă lumea, nu cei mai mari absolvenţi de studii doctorale
 • A doua oară în două zile în care aud Fabrica de Pensule dată drept model. Aseară, Tudor Giurgiu la TIFF iar astăzi Marcel Heroiu la TEDx
 • Strategie de dezvoltare -> stimularea iniţiativelor creative, gen TIFF, Fabrica de Pensule, Creative Monkeyz

 

Ne apropiem de finalul zilei, urmează recital Natiff şi încă un pic de discuţii libere. În principiu, atât pentru moment, revin dacă e cazul de breaking news. Mulțumesc pentru atenție! 😀

Doamnelor și domnilor, marele TEDx!

Povestea mea de dragoste cu conferințele ideilor bune – TED – începe pe vremea când unul din cei mai buni prieteni ai mei a organizat la Cluj, neoficial, projecTED: o serie de proiecții ale unor filme de la TED, urmate de dezbateri între oamenii care descopereau, pe atunci, un fenomen nou.

Apoi, a devenit oficial, odată cu apariția lui TEDx Clujun eveniment organizat sub licența celor de la TED-ul original. Am participat la TEDx de la prima ediție și de fiecare dată am plecat de acolo cu idei și prieteni noi. Am întâlnit și la TEDx-ul nostru ceea ce vedeam la conferințele globală: oameni inspirați care știu să transmită nu doar informații, ci și energie și poftă de a schimba lumea.

Așa cum poveștile de dragoste pornite la TEDx continuă și astăzi, și conferința în sine merge mai departe: în 2 iunie, avem o nouă ediție a TEDx Cluj. Până acum, se știe că printre vorbitori vor fi: Mihaela Rădulescu & Dani Oțil (că tot ziceam…), Liviu Alexa (jurnalist), Laviniu Lazăr (producător media și iubitor de Cluj) și omul pe care abia aștept să îl cunosc: Lucian Sârb – directorul editorial al Euronews.

Dacă aveți chef să vi se facă chef de idei bune și poftă de viață, poftiți la TEDx. Apropo, vă puteți înscrie cu 50% reducere, dacă sunteți prieten cu tehnologia: găsiți răspândite în Iulius Mall niște QR code-uri care, odată scanate cu telefonul, vă duc pe pagina ce permite înscrierea la jumătate de preț (adică 100 de lei în loc de cei 200 ceruți la înscrierea online).

Mă bucur enorm de amploarea pe care o ia TEDx cu fiecare pas înainte. Sunt tare curios ce pot spune vorbitorii de anul ăsta în spiritul TED și cred că vom avea parte de o ediție cu tone de surprize. Deocamdată însă, atât: la înscrieri!