Fraților, am înfrânt! Despre puterea eșecului la TEDxEroilor!

Afis TEDxEroilor

Am citit un „top 5 obiceiuri ale miliardarilor”. Conform acelui articol, dacă mă trezesc dimineața la 5 ca să nu mă deranjeze nimeni și ascult muzică clasică, în maxim doi ani cumpăr centrul Clujului și-mi rămân și bani de buzunar. În realitate, majoritatea lucrurilor care au funcționat pentru alții… ei bine, au funcționat deja! Fuse și se duse. Nu le putem copia, așteptând aceleași rezultate.

Întotdeauna avem însă ce învăța de la oamenii care ne povestesc cum au greșit. În primul rând, sunt mai sinceri. Ca să vorbești despre un eșec, e nevoie să te uiți cu mare atenție la tine, la alegerile tale, la viața ta așa cum e.

„Nu am eșuat, am descoperit 10.000 de metode care nu funcționează”, ar fi zis Thomas Edison (sunt circumspect cu citatele în epoca asta online – cred că mulți dintre oamenii ăștia habar n-au ce li se atribuie și nu prea pot protesta, în principal fiindcă sunt ocupați să facă grătare la loc cu verdeață veșnică).

Despre eșecuri și ce învățăm din ele va fi vorba la TEDxEroilor, ediția din 9 mai 2015. Are loc la Casa de Cultură a Studenților, un spațiu generos, dar locurile sunt aproape epuizate – dacă vreți să ne vedem acolo, TEDxEroilor 2015!

Monica Macovei NU a devenit președinte, dar cu siguranță a câștigat ceva din activitatea ei publică; Robert Rekkers NU a condus cea mai mare bancă din România dar Banca Transilvania nici nu a dat credite speculative în franci elvețieni; Iulia Rugină NU a regizat Fast and Furious 7, dar e printre cele mai talentate nume ale unei generații; Andi Vanca NU a cumpărat castelul Banffy de la Bonțida dar castelul e al lui și al echipei Electric Castle măcar odată pe an; iar Cristian Gog... NU știu ce nu a reușit, că m-a hipnotizat și mi se pare că i s-au îndeplinit toate cele 🙂

La fiecare ediție este un speaker special, un om pe care țin neapărat să îl văd, iar în 2015 acest nume e Ioana Avădani, care NU a reușit să devină vedetă în emisiuni TV cu multe asistente, dar e un om căruia presa din România îi datorează enorm de multe bune practici. Un fel de conștiință de breaslă, care încearcă să arate și că „se poate” din postura de director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. Nu știu care au fost eșecurile ei, dar de fiecare succes ne bucurăm cu toții, ca telespectatori sau cititori.

Lista completă de speakeri a TEDxEroilor 2015 este aici – ne vedem sâmbătă!

P.S. Am fost provocat să scriu despre cel mai mare eșec al meu. Așadar: to be continued 😀

Inspiraţie. Marca TEDxEroilor

tedx-eroilor-2014

Ăsta e primul cuvânt care-mi vine în minte când mă gândesc la conferinţele TEDx: inspiraţie. Pentru că oricine ar vorbi, despre psihologie, despre matematică, bizoni sau împăduriri, nu există să nu pleci de acolo cu câteva idei. Şi cu câţiva oameni nou cunoscuţi cu care îţi va face plăcere să dai mâna şi peste un an. Poate şi peste zece.

TEDxEroilor a fost sâmbătă – şi din nou a fost doza de energie mentală de care avem uneori nevoie pentru a merge mai departe inspiraţi şi, cum şi-au dorit şi organizatorii anul ăsta, provocaţi – sub genericul Challenging minds. Mi se pare întotdeauna ciudat să povestesc despre un TEDx: pot încerca să îţi împărtăşesc o experienţă, conştient însă că rămâi cu o oglindire, cu aburul de pe oglindă, faţă de ideea de a trăi experiența în sine.

Pentru că TEDx e genul de moment în care îți vine o idee. Se aprinde un bec. Sare iepurele pe care nu știai că-l ai în joben.

Iar anul acesta după TEDxEroilor, mai adaug un cuvânt alături de „inspirație”: autoreflexie. Anul trecut am vorbit la TEDxEroilor și a fost un prilej bun de privit în oglindă înainte de a urca pe scena care m-a emoționat cel mai tare, dar parcă anul ăsta s-au făcut alte conexiuni. Cam ca la telefoanele publice de pe vremuri: întâi trebuie să pice fisa, apoi vine tonul şi poţi face conexiunea pe mai departe.

Întotdeauna merg la TEDx provocat de cel puţin câteva dintre temele şi speakerii din program; de fiecare dată, plec acasă surprins: din povestea împăduririlor învăţ ceva despre mobilizare, din povestea bizonilor aflu multe despre PR, din povestea copiiilor aflu cum e cu bifele date „așa să fie” pe propriul drum în viață.

Agenda de la început și cea de la final nu se prea potrivesc. Asta înseamnă că a fost un eveniment reușit și am venit cu mult mai mult decât m-am dus. Kudos, ne vedem la anul!

Cum știi că ți-a ieșit bine un discurs

top1

Înainte să urc pe scena de la TEDxEroilor, m-am blocat în baie. Mai aveam jumătate de oră până la prezentarea mea și nu puteam să ies din „separeu”. Începeam chiar să mă întreb dacă am vreun mobil la mine, să sun pe cineva, și cam ce fețe vor face organizatorii când le dispare ultimul speaker (sau dacă vor trebui să-l extragă din toaletă).

Apoi mi-am dat seama că trebuia să trag, nu să împing de ușă.

Cam ăsta era nivelul emoțiilor. Nu era orice prezentare: era TEDx! Nu voiam să am foi pe mână în scenă, dar în același timp nu voiam să uit cele mai importante lucruri pe care le aveam de zis. Îmi scrisem ultimele 3 idei, de pe ultimul slide al prezentării, în palma stângă. Evident, s-au șters. Cu cinci minute înainte să urc pe scenă, am zis că mi le scriu în cealaltă palmă. Apoi mi-am dat seama că încercam să scriu în palma dreaptă tot cu mâna dreaptă. You should try it, it’s fun!

Nu mai știu care a fost momentul în care m-am relaxat pe scenă; dar la un moment dat nu m-a mai stresat timpul în care trebuia să mă încadrez. Simțeam că voi spune tot ce trebuia să spun, iar dacă depășeam cele 18 minute lumea m-ar fi ascultat în continuare.

Știți cum știi că a ieșit bine o prezentare?

Că am ieșit de la TEDx și am auzit oameni stând de povești pe tema ideii unei economii fără bani – o economie bazată pe voluntariat. Oameni întrebându-se dacă e chiar posibilă, explicându-și de ce totuși nu se poate și demontând singuri acele obstacole, pornind dispute în grupurile formate după eveniment.

Da, mi-au ridicat moralul enorm mesajele primite pe Facebook, friend request-urile și follow-urile; m-am simțit mai tare ca betonul când mi-a zis un prieten că, la prezentarea mea, o tipă de lângă el a început brusc să-și ia notițe (!!!), dar discuțiile de după au fost pentru mine confirmarea supremă a faptului că oamenii chiar au plecat cu o idee, două, nouă.

Mulțumesc mult echipei TEDxEroilor – toți voluntari, apropo! – pentru invitație. You didn’t just make my day. You made my year.

I’M ON TOP OF THE WORLD!

top2

Economia bazată pe voluntariat: TEDx Eroilor

sustenabil

În prezentarea mea de azi de la TEDx EroilorEconomia bazată pe voluntariat, am folosit o mulțime de resurse și informații descoperite online, pe lângă experiențele proprii cu voluntarii Habitat for Humanity.

Ideea că nu mai avem nevoie de bani poate părea utopică, dar cred că asta e direcția în care mergem: una în care banii vor fi întâi folosiți în parale cu alte „recompense”, iar în cele din urmă înlocuiți. Așa cum am promis în sală, dar și pentru cei care nu au fost la eveniment, câteva linkuri esențiale:

 

1. Zona germană care și-a inventat propria monedă, prin care ONG-urile profită din tranzacții, este Chiemgau; moneda se cheamă Chimgauer. A fost creată ca proiect școlar, dar s-a extins la mii de organizații utilizatoare.

Rata de schimb a acestei monede față de euro permite ONG-urilor un câștig de 3% prin folosirea Chimgauer.

 

2. Pe lângă bani, avem nevoie și de o altă „monedă”. Chiar la TEDx Eroilor, Adrian Florea a propus un direct life credit, adică niște „credite” primite doar pentru că existăm și care pot fi transformate în bani; filmul este integral pe Youtube – mie îmi place că a pornit exact de la ce mă deranjează și pe mine cel mai tare: costul serviciilor medicale.

 

2. Banii nu mai sunt funcționali pentru că pun un preț pe sănătate și viața umană; limitează accesul la tratamente medicale și oferă cele mai bune tratamente doar celor bogați. Dacă în alte domenii pot considera că un om mai bogat (mai deștept, mai inovativ, mai capabil să producă valoare) trebuie răsplătit pe măsură, când vine vorba de sănătate, cred că sistemul actual este deja falimentar.

[quote author=”American Medical Association” style=”bigquote grey italic”]„O comparație a centrelor de dializă arată că clinicile private, bazate pe profit, au o rată de decese prin blocaj renal cu 8% mai mare decât cele non-profit, conform unui studiu al AMA Journal. Autorii au dat vina pe presiuni financiare”
[/quote]

Sursa: The volunteer economy (singurul articol găsit pe net cu acest titlu, de altfel!)

 

3. Abuzul sistemului de patentare al medicamentelor și tratamentelor duce la diferențe enorme de preț ale aceluiași serviciu. Actualul sistem de proprietate intelectuală pune în pericol nu doar creativitatea artistică, ci și sănătatea și alimentele de bază (prin patente ale medicamentelor și semințelor).

Sursa: De ce chemoterapia care costă 70.000 USD în SUA costă 2.500 USD în India

 

4. Organizare socială ierarhică poate fi înlocuită cu sistemul peer-to-peer, care există deja în software. Vă recomand să citiți integral articolul Wikipedia despre procesele sociale peer-to-peer pentru a înțelege cum funcționează.

 

5. Capitalismul ne face să credem că avem nevoie de șefi. O carte care descrie istoricul mișcărilor prin care muncitorii s-au auto-organizat arată că există, de mult timp chiar, alternative viabile.

Sursa: Post-capitalism.

 

6. Cum putem trăi într-o lume post-capitalistă? Ziarul britanic The Guardian are o secțiune excelentă cu prezentări video pe această temă. De exemplu, veți găsi răspunsul la întrebarea: de ce avem nevoie de un sistem care să redistribuie resursele și puterea de decizie asupra folosirii lor?

Sursa: The Guardian Post-Capitalism.

 

7. Richard Wilkison demonstrează că inegalitatea în distribuția resurselor, și nu lipsa lor, face cel mai mare rău unei societăți.

Sursa: site-ul TED.

TEDx Eroilor, aproape live (din Mărăști)

11:35 Bogdan Rădulescu face primul pas la TEDx Eroilor – Step Outside.

Bogdan Radulescu la TEDx Eroilor

 

11:52 Ada Roseti, despre vorbitul în public – experiența ei ca om care se temea de o asemenea experiență.

  • În secolul XIX, când oamenii aveau un atention span bazat pe slujba de duminică, cu durata de două ore, Mark Twain zice despre cum le atragi atenția: bagă shit în mijlocul oricărei propoziții și o să-i vezi că se trezesc.
  • Orice lucru e mai interesant dacă îl povestește un om pasionat de ceea ce spun. Vorbiți despre lucruri care vă plac.
  • Mulți din oamenii care fac munci manuale grele sunt printre cei mai fericiți. Mulțumesc Ada Roseti că spui asta, se leagă direct cu ce spun diseară!
  • Atenție la gesturi: ia ceva în mână dacă nu știi ce să faci cu ele. Nu te bălăngăni, evită ca publicul să-ți urmărească gesturile și nu ideile.
  • Stai cu picioarele perfect paralele, pentru că întreg corpul ți se va alinia – vei sta drept, fără monkey position.
  • Scrie introducerea de 100 de ori, până când cuprinsul vine de la sine. Apoi, poți șterge introducerea 😀
  • Lecții de dicție. Lecții de dicție. Lecții de dicție.
  • Zâmbește. Angajezi niște mușchi care te ajută să pronunți mai bine.

 

12:16 Octavian Segărceanu, scriitor – despre aventuri spirituale. Nu e foarte aventuros – are emoții și citește 🙂

Interesant cum o poveste îți spune atât de multe despre povestitor: când Octavian și fratele lui mergeau la plajă cu tatăl lor, tatăl construia un zid de nisip; copiii aveau voie să se joace doar ÎNĂUNTRU. Și fără să devină inginer constructor ca tatăl lui, Octavian… a construit ziduri. Invizibile. Mă face curios să aflu câte din ele a dărâmat. Apropo de emoții și discurs!

Libertatea spirituală nu vine din bani – hehe, altă idee care îmi pregătește terenul pentru diseară. Discursul lui e de fapt o mărturisire personală: despre puterea terapeutică a scrisului. E nevoie de mult curaj ca să vorbești deschis despre umbrele din viața ta:

octavian sergentu tedx

 

12:37 Locul femeii este în cutie sau în afara ei? Nice topic! Ne spune – Florina Onețiu, fondatoarea Women Academy.

florina onetiu tedx

De ce femeile se ascund în „cutii”? Pentru că au trăit o istorie de a fi considerate inferioare, de excludere și privare de drepturi fundamentale. Și asta de pe vremea când femeia era reprezentanta corpului, iar bărbatul al sufletului…

Clasele primare sunt obligatorii în România, pentru femei și bărbați deopotrivă, din 1866. Numai că la 1908 erau 200.000 de bărbați analfabeți și de 10 ori mai multe femei care nu știau să citească. Abia din 1946 drepturile civile sunt egale pentru femei și bărbați.

Mișcarea post-feministă se concentrează pe conștiința de sine a femeii. Nu mă întrebați ce înseamnă, bărbații merg în „nothing room” 😀

Cu toate drepturile câștigate, studiile arată că femeile se declară mai nefericite în 2013 decât în 1950. De ce? Florina zice așa:

  • Moștenirea genetică. 
  • Așteptări sociale. Ne așteptăm ca femeile să se ocupe de casă PE LÂNGĂ serviciu.
  • Lupta cu stereotipurile (sunt curios cum se împacă asta cu ideile lui Allan Pease că femeile și bărbații sunt diferiți și gândesc diferit)
  • Perfecționismul.
  • Lipsa de încredere în sine.

Negarea feminității (pentru a genera egalitate de roluri) e o idee greșită, e un avantaj pe care femeile ar trebui să-l folosească.

Daca scriu fara diacritice, inseamna ca trec pe mobil 🙂

13.08 Willy Schuster despre sustenabilitate si agricultura organica. Ne prezinta avantajele modului de viata ale unui „taran bio” – mod de viata cu adevarat, nu afacere.

Discursul asta nu poate fi transcris, da, e vorba despre downshifting, dar omul povesteste prea fain! Asteptati filmul, merită.

14.15 Am revenit dupa pauza, cu un film despre ora 4 dimineata. Creative 🙂

14:23 Lavinia Gliga, de la Decat o Revista, despre forta povestilor: la care nu trebuie sa renuntam ca adulti.

Fiecare poveste incepe cu o promisiune. Chiar la inceput: creeaza tensiunea, asteptarea unor lucruri interesante care trebuie sa se intample. Un om rezista asa: patruzeci de zile fara mancare, tre zile fara apa si vreo juma de minut fara sa ne construim o poveste 🙂

Povestile adevarate sunt frumoase pentru ca au oameni adevarati, fiinte complexe, cu credinte si ciudatenii. O poveste buna surprinde un om complex, nu „ala bun si ala rau”.

14:51 Constantin Trofin porneste de la senzatia numita „Stirile de sambata asta” ca sa ne explice asa: journalism should be fun! De vazut filmul.

15.18 Melissa Lee Price despre sansele de a invata gratuit online – MOOC, massive online open courses – si diferenta dintre sistemul in care inveti si cel in care iti iei diploma 🙂

PAUZA si am revenit – dar ma opresc aici, avem muzica buna, inca un speaker si urmez eu, deci nu ma mai pot concentra. Incerc sa-mi potolesc pulsul :))

Va spun cum a fost.

MUCH LATER EDIT: A fost foarte bine!

Nu v-am povestit despre prezentarea dinaintea mea, a lui Andrei Miu, care mi-a mers la suflet: pentru că într-un fel mai științific a vorbit despre importanța biologică a bunătății. Comportamentul părinților în prima perioadă a vieții determină nivelul de activitate a unor gene, care condiționează nu doar comportamentul individului adult, ci și a urmașilor săi.

Andrei Miu ne-a arătat cu dovezi științifice un lucru absolut esențial: că putem face optimizare epigenetică. Eu rezum așa: bunătatea lasă urme adânci!

 

 

TEDx Eroilor Teaser: cum ne câștigăm existența?

tedx-teaserMâine la TEDx Eroilor voi vorbi despre economia bazată pe voluntariat: un model în care TOATĂ munca se face voluntar, iar banii nu mai sunt la baza existenței umane. Când am început să mă gândesc pentru prima dată la ideea asta, mi se părea o utopie: în fond, trebuie să ne câștigăm cumva existența.

Nu, nu am descoperit între timp Sfântul Graal ca să știu cum putem trăi fără bani, dar cel puțin mi-am dat seama că suntem crescuți să credem în raționamente greșite.

Un scurt teaser pentru prezentarea de mâine: gândiți-vă ce înseamnă „a câștiga existența”. Gândiți-vă bine la ce înseamnă astea două cuvinte în realitate și apoi dacă e normal, de fapt, să ne CÂȘTIGĂM EXISTENȚA, pe care am primit-o gratuit (în funcție de convingerile fiecăruia – de la Dumnezeu, părinți, destin sau evoluție).

Practic, suntem crescuți să credem că dreptul nostru de a continua să existăm este condiționat de a face bani; prin reducere la absurd, dacă nu facem bani, nu contează dacă mai trăim sau nu. Iar asta se traduce prin acces la medicamente sau tratamente medicale, de exemplu.

Dacă aveți deja un loc mâine la TEDx, vă aștept! Dacă nu, voi încerca pe parcusul zilei să transmit aici pe blog ce se întâmplă acolo și ideile care îmi plac.