Sorin Apostu şi plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin

„Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriu său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”

Acesta e textul unei plăcuţe care exista pe statuia lui Matei Corvin din centrul Clujului şi care, după reabilitare, nu a mai fost montată la loc. Tot anul am aşteptat ca presa să scrie despre plăcuţă – nu ştiu dacă nu s-a scris pentru că nu vedem subiectele din faţa ochilor sau pentru că unii s-au gândit că nu mai avem nevoie de asemenea subiecte în Cluj. Personal, cred că trebuia scris din timp şi cu argumente, nu doar acum, când a început Funar să se agite, tocmai ca dezbaterea să nu ia asemenea direcţii.

Era evident că nu vor pune plăcuţa la loc. Exact din acest motiv, când statuia nu se vedea de schele, în primăvară, l-am întrebat pe primarul Sorin Apostu dacă plăcuţa va mai fi acolo. Răspunsul lui, pe care îl scriu acum din memorie, a fost „Statuia va arăta exact aşa cum era iniţial„.

 Eu am înţeles că „iniţial” ar fi înainte de renovare. El, probabil, se gândea la 1902.

Acea plăcuţă a fost amplasată „iniţial” de Nicolae Iorga în anii ’30 şi a fost dată jos de două ori în istoria statuii. Prima dată, în timpul ocupaţiei maghiare din Al Doilea Război Mondial. A doua oară, în administraţia Sorin Apostu.

Las istoricilor plăcerea de a dezbate valoarea acelei plăcuţe. Dar, domnule primar, vă invit să daţi jos şi inscripţia MATIAS REX de pe statuie. „Iniţial„, acolo scria MATYAS KIRALY.