Super mix: Don’t worry, I’m yours

Când scriam, acum un an, despre viitorul comentariilor pe internet, dădeam platforma SoundCloud ca exemplu. Atunci am lăudat-o din motive tehnice, dar între timp am ajuns s-o apreciez ca „paradisul mixurilor”, locul în care puteţi asculta sunete foarte fresh, dar şi cele mai bizare combinaţii din „clasici”.

Azi, una foarte reuşită: I’m Yours şi Don’t worry, be happy. Sau, pe scurt, „Don’t worry, I’m yours”. Cine ştie, cunoaşte 🙂


Don’t Worry, I’m Yours (Jason Mraz vs. Bobby McFerrin vs. Israel Kamakawiwo’ole) by DJ Dain

Cum vor evolua comentariile pe internet?

La început, pagini web statice. Apoi, forme primitive de feedback, urmate de sistemul pe care îl cunoaştem azi: comments, trackbacks, plus gravatars şi OpenID.

Internetul s-a născut non-liniar de la bun început, dar oamenii nu ştiau să îl folosească aşa, pentru că am fost cu toţii educaţi într-un alt stil de gândire, care curge (de la stânga la dreapta, de sus în jos – important e că întotdeauna există o Direcţie).

Au trecut ani până când oamenii au descoperit că internetul e mult mai mult decât „o colecţie de pagini” care pot fi parcurse oricum şi că non-liniar înseamnă experienţă îmbogăţită, fluxuri de informaţie simultane, informaţie şi meta-informaţie în paralel.

Ziarele sunt departe de a descoperi, încă, asta. Dar le putem dezvolta, după modelul adoptat deja de o parte a producătorilor de conţinut multimedia, pentru a transforma lectura unui ziar online într-un dialog permanent al autorilor şi cititorilor.

Până acum aţi citit introducerea. Pregătiţi-vă pentru un post lung despre interactivitate şi dezvoltarea comentariilor în ceva cu adevărat folositor, cu exemple.

Continuă să citești Cum vor evolua comentariile pe internet?