După o săptămână de nelinişti, Sorin Dan ar putea vinde Ziua de Cluj

Vinerea trecută, aflam pe surse (dar mai ales pe messenger), despre schimbări de mare amploare la Ziua de Cluj. Ulterior, alte informaţii pe aceeaşi temă au apărut prin comentarii pe blogul lui Vasile şi un post al lui Don Antonescu. A fost nevoie de o săptămână şi o „grevă” (termenul îmi aparţine) a directorului Rareş Bogdan ca situaţia să se schimbe, iar deznodământul mai puţin aşteptat ar putea fi vânzarea de către Sorin Dan a acţiunilor ziarului.

Acum o săptămână, lucrurile de care am auzit eu sunau aşa:

1. Sorin Dan l-a impus pe Titus Crăciun redactor-şef. Călin Poenaru a fost retrogradat la funcţia de redactor-şef adjunct.
2. Mihai Moga a devenit din coordonator redactor la sport, cu jumătate din salariul anterior.
3. Ovidiu Cornea a fost concediat cu un preaviz de 30 de zile.
4. Florina Sur a fost trecută pe jumătate de normă şi, prin urmare, pe jumătate din bani
5. Veronica Moigrădean, editor foto, a fost concediată.

Ce s-a schimbat de atunci, conform unor oameni cu sediul pe Eroilor:

1. Călin Poenaru va redeveni redactor-şef.
2. Rămâne incertă situaţia lui Mihai Moga, care şi-a luat concediu. Surse de prin redacţie spun că s-a vorbit şi de demisia lui, dar lucrurile nu sunt clare.
3. E posibilă revenirea lui Ovidiu Cornea tot pe cultură.
4. Florinei Sur i s-ar fi cerut să rămână la normă întreagă.
5. Veronica a fost ofertată să rămână ca fotograf (adică muncă de teren în plus) în locul lui Eugen Olariu.

Ar fi greu de explicat revenirea lui Sorin Dan asupra deciziilor luate, dacă nu ar fi fost o altă schimbare în caseta de redacţie. Rareş Bogdan (Supărareş Bogdan, când îi critic ziarul) nu mai apărea ca director, ci ca editorialist. L-am întrebat de ce. „Nu am fost schimbat din funcţie, în continuare Sorin Dan mi-a cerut să rămân, dar pentru că deciziile i-au afectat pe doi oameni care au contribuit decisiv la evoluţia ziarului, Mihai şi Călin, prietenii mei, am considerat că până la reglementarea situaţiei lor poziţia mea trebuie să fie doar de editorialist”, spune Rareş. Dacă decizia a fost a lui, eu i-aş zice grevă.

Rareş Bogdan susţine însă că va încerca, împreună cu cei care i-au fost iniţial asociaţi la Ziua, să recumpere părţile sociale ale firmei care editează ziarul. „E probabil ca Sorin Dan să accepte oferta înaintată de mine, Octavian Hoandră şi Mihai Moga de recumpărare a acţiunilor pe care le-am cedat. Dacă nu vom prelua acţiunile, nu ştiu cum vor evolua lucrurile după 1 octombrie. E posibil orice”, a spus el.

„Iară scrii de Alexa?” Plăcerea atacului la persoană

Nu asta îmi era intenţia, dar postul precedent a devenit un super-experiment amuzant (pentru mine) pe tema „cine se simte”. Şi, mai ales, „cine se simte pentru alţii”. Am scris despre incapacitatea unor oameni de afaceri de succes de a conduce ziare cu adevărat profitabile. Adică să facă presă cinstită şi să scoată bani din asta, nu să finanţeze ziarul din sumele scoase din alte „deal”-uri.

Pe parcursul zilei, a plouat cu reacţii. Ca de obicei, mare parte pe messenger, pentru că unii oameni au încă mari probleme cu a-şi asuma public opiniile, chiar şi alea pozitive. „Nu te-o sunat încă Sorin Dan?”, „Ţ, iară ai scris de Alexa?”, „Credeam că eşti prieten cu ăia de la ….”, ca să dau doar o parte din mesajele de întâmpinare pe care le-am găsit dimineaţă.

Culmea e că nu scrisesem absolut deloc cu gândul la vreunul din ei. Aveam în minte mai degrabă câteva exemple de la nivel naţional, dar textul era o constatare generală despre o piaţă pe care puţini se auto-susţin.

Pe de o parte, lipsa de reacţii asumate, iar pe de cealaltă numărul mare de „feedback”-uri venite privat pe tema unor persoane specifice mi s-au părut o demonstraţie clară a plăcerii (pe care am ajuns acum să o consider cvasi-generală) de a vorbi direct despre persoane, nu despre idei.

Rareş Bogdan şi-a vândut acţiunile la ZIUA de Cluj

Rareş Bogdan şi-a vândut integral „acţiunile” la cotidianul ZIUA de Cluj, conform unui anunţ publicat pe forumul APPC. El rămâne director general al publicaţiei şi a cerut să devină membru în Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană.

Acţiunile lui Rareş Bogdan la ZIUA de Cluj (mai corect spus, părţile sociale din societatea Clever Media, care editează ziarul), au fost cumpărate de cel care deja deţinea pachetul cel mai mare, Sorin Dan.

Bogdan a mai anunţat că se retrage şi în iulie 2007 (conform postului de atunci, el deţinea 34% din părţile sociale), dar la momentul respectiv s-a răzgândit.

UPDATE 23 aprilie: Informaţii noi în urma unei discuţii cu Rareş Bogdan – el a vândut, într-adevăr, 34% părţi sociale în Clever Media SRL, iar Mihai Moga şi-a lichidat şi el cele 6% deţinute până acum. În urma acestei tranzacţii, asociaţii firmei care editează Ziua de Cluj sunt Sorin Dan cu 16%, Horaţiu Dan cu 40% (este fiul lui Sorin) şi Transilvania Real Development cu 44% (societatea este controlată tot de Sorin Dan, care are aproximativ 80% din acţiuni).

Motivele tranzacţiei: pe de o parte, „siguranţa financiară” a celor care au încasat acum bani; pe de alta, Ziua de Cluj are nevoie de o infuzie de capital în următorul an. „Sorin Dan va trebui să investească peste 100.000 de euro şi este normal să investească într-un produs pe care îl deţine”, a spus Bogdan.

Prin contract, Rareş Bogdan s-a obligat să mai rămână la ZIUA de Cluj trei ani, timp în care nu poate pleca fără acordul lui Sorin Dan. Pe lângă atribuţiile de director general, trebuie să scrie cel puţin două editoriale pe săptămână.

De asemenea, Rareş a mai aflat că dacă mai reacţionează intempestiv când anunţ plecări şi sosiri la ZIUA de Cluj pe acest blog, îi voi spune de acum doar Supărareş Bogdan.