Un om normal

 • Nu are 17 telefoane mobile, chiar și cumpărate la promoție. De altfel, un om normal nu s-ar descurca nici măcar cu încărcătoarele;
 • Nu ține în casă 50.000 lei și 20.000 de euro, cash…
 • …și, în general, nu ține banii sub șifonier;
 • Nu se întâlnește pentru discuții, secrete sau publice, taman în parkingul Primăriei;
 • Nu oferă vizitatorilor în biroul său bilețele galbene cu textul „Donație PDL”;
 • Nu își face subordonații „incompetenți și incapabili” în mod curent;
 • Nu primește apă, cașcaval și lapte drept cadou, nici măcar de la Aspazia;
 • Nu acceptă ca „străini” să cumpere haine cadou pentru copiii lui, în cadrul unor întâlniri întâmplătoare în mall;
 • Chiar nu are nevoie de 12 lubenițe mari, frumoase, deodată.

Altfel, nevinovat.

Sorin Apostu în arest. Și noi?

Dacă v-ați culcat joi seara la o oră rezonabilă, vestea arestării preventive a primarului de Cluj Sorin Apostu aţi primit-o vineri dimineaţa. Decizia a venit la jumătate de oră după miezul nopţii şi la vreo jumătate de zi după termenul estimat iniţial. Nu o invidiez pe judecătoarea care, prin decizia luată târziu în noapte, ar putea schimba primarul Clujului.

O primă observație: în acest moment, Sorin Apostu este nevinovat. Va continua să fie nevinovat până la o condamnare definitivă, dacă va exista vreuna. Pe de altă parte, primarul Clujului a fost considerat de instanţă un pericol social – singura raţiune care poate justifica arestarea lui, pentru că altfel putea fi judecat bine-mersi în stare de libertate. Acum, la cald, nu ştiu motivaţia judecătorului – probabil însă că posibilitatea ca primarul să îşi folosească influenţa pentru a distruge probe sau deturna cursul anchetei au fost luate în calcul.

Voci din PDL cereau ca Sorin Apostu să fie exclus din partid imediat, în cazul arestării (nu reţin dacă statutul prevede cumva suspendarea de drept, dar e posibil). Vom vedea deznodământul „politic”.

Pentru Sorin Apostu personal, e un episod dificil. Dacă i-aş fi avut numărul de telefon (şi dacă ar avea telefon acum), l-aş fi încurajat, ca pe orice om aflat într-o situaţie ingrată, indiferent de vinovăţie. Totuşi, mă interesează mai mult soarta oraşului decât a unui politician, oricare ar fi el. Dacă măsura arestării preventive nu este răsturnată la recurs (ceea ce se poate întâmpla), conform legii, Sorin Apostu este suspendat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Atribuţiile sale cad în sarcina unui viceprimar, care la rândul său va fi înlocuit de un consilier local.

E bine sau e rău pentru Cluj? E bine că un primar suspectat de luare de mită e în arest, pentru că ne apărăm cinstea? E rău, pentru că instabilitatea nu va duce niciodată la investiţii sau dezvoltare?

În primul rând, cred că este necesar. Când era director al Direcţiei Tehnice, Sorin Apostu era poreclit „10%” (să mă corecteze cine ştie altă cifră), cu referire la şpaga pe care ar fi cerut-o pentru diverse proiecte. Ca primar, i se spunea primarul fifty-fifty – cum ar veni, crescuseră costurile! Dar ăsta e folclor în stare pură. Nu am văzut dovezi sau măcar investigații jurnalistice, nici măcar în măsura în care s-a putut vorbi de contractele atribuite King Enterprises pe filiera presupusei amante a lui Emil Boc, Liliana Călin. Dacă până acum asemenea șoapte puteau fi ignorate în lipsa dovezilor, acum ele au făcut deja rău.

Sorin Apostu are nevoie de un spațiu în care să demonteze acuzațiile care i se aduc. Sigur, el nu trebuie să dovedească nimic, ci procurorii trebuie să arate dovezi clare. Dar una e decizia unui tribunal, alta decizia publicului.

Cel mai rău lucru pentru Sorin Apostu acum ar fi ca avocatul lui extrem de abil, Gheorghiță Mateuț, să-l facă scăpat pe vicii de procedură. Pentru că, în acest caz, fără ca FONDUL problemei să se discute, adică fără ca o instanță să decidă asupra vinovăției lui Sorin Apostu, Clujul va avea în continuare un primar asupra căruia vor plana incertitudini.

Merităm o decizie clară.

*

Câteva detalii care spun enorm de mult despre ziua de ieri:

 • O angajată a Primăriei Cluj-Napoca le-a spus ziariștilor că Sorin Apostu vine pe o ușă, ca primarul să poată intra prin altă parte fără să dea ochii cu presa
 • O angajată a stat pe post de mobilă în fața biroului primarului, ca să nu vadă presa sigiliul pus de procurori
*
Am fost prea serios. Am auzit că s-a lansat ceva telefon nou, o fi adevărat? Şi dacă da, oare noul iPhone 4S are opţiunea „Slide to unlock Apostu”?
Slide to unlock Apostu - iPhone 4S

Obiectiv: nivelul zero (posibilă explicație pentru fluierăTișe)

Multă mirare și dispută pe tema că președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a fost fluierat la inagurarea Cluj Arena. Nu știu dacă el, personal, și-a imaginat că va fi întâmpinat cu aplauze. Dar am fost acolo în seara aceea și mi s-a părut normal să fie huiduit.

Motive:

1. Era taman înainte de Scorpions, moment gândit ca având audienţă maximă. Numai că lumea venea să asculte Scorpions, nu să asculte Alin Tișe, şi aștepta deja de ore bune. Nerăbdarea a fost clară. Plus faptul că muzica s-a auzit cum s-a auzit în tribune, că intrările au fost marcate și nu prea, că pe site-ul evenimentului nu găseai nici o indicație despre ora de începere – când ieşi pe o scenă, îţi asumi tot ce nu merge bine la acel eveniment. Tu eşti văzut ca vinovat.

2. Domnul preşedinte Alin Tişe e de fapt băiatul ăla care şi-a luat amicii la o miuţă pe noul gazon. Care a jucat acolo înaintea fotbaliştilor Universităţii.

3. Nici până în ziua de azi Alin Tișe nu a avut nivelul de testosteron necesar ca să zică răspicat a cui e Cluj Arena. Pentru fanii Universității, e casa lor, stadionul lor, leagănul lor. Pentru ei există ”numai U”. Pentru fanii CFR, dar și pentru clujenii care au treabă cu fotbalul cât am eu cu amplasarea stabilopozilor în zonele montane din Alpii Saharieni, stadionul este un obiectiv construit din bani publici, din banii tuturor, în folosul întregului oraș, iar faptul că nu e prezentat ca atare e din nou deranjant. Din cauza stadionului au fost bani mai puțini pentru reparat drumuri județene.

Tișe a dat-o întoarsă. A vrut să împace şi capra și varza, dar a supărat pe toată lumea, care i-a arătat supărarea aşa cum doar mulţimile pot.

5. Pentru că nu aţi observat că lista asta nu are punctul 4. Mulțimile au și ele memoria scurtă.  Alin Tișe s-a prezentat ca ctitor de stadion permanent. Și-a scris mare numele pe şantier în timpul construcţiei şi a tipărit mii de pliante cu poze şi mesajul lui către clujeni. Poate urcarea lui pe scenă a fost un pic prea mult, pentru unii.

6. Pentru că politicienii români nu înţeleg că măreţele lor realizări sunt lucruri NORMALE şi atât, că vorbim de Consiliul Județean, Primărie sau Prefectură.

Iar asta necesită o explicaţie scoasă din listă.

Este NORMAL ca acest oraş să aibă un stadion nou, modern. Şi ăsta e construit cu pistă de atletism ca-n secolul trecut, nu are parcări şi e înghesuit în peisaj, deci am ajuns la un nivel de normalitate românească cu o doză de „mere şi-aşa”.

Este NORMAL ca acest oraş să aibă un aeroport internaţional ca lumea, pentru că suntem un oraş al turismului de tranzit.

Este NORMAL ca acest oraş să aibă o linie de tramvai reparată, pe care tramvaiele să nu se clatine, clădirile să nu vibreze pe margini iar maşinile să nu își înţepe gumele.

Este NORMAL şi nimic mai mult ca municipiul Cluj-Napoca, capitală culturală sau nu, să aibă sediu pentru Filarmonică.

Aceste „aduceri la linia de plutire”, la un ipotetic „nivel zero” de la care pleacă dezvoltarea viitoare, nu sunt realizări măreţe, nu sunt ieşite din comun, nu sunt de aplaudat. Le putem saluta doar, cu o înclinare din cap şi cu vorbele: „Aşa e normal”. Ca să aplaud un politician/ administrator public e nevoie de mult, mult, mult, mult mai mult.

Pentru primarul oraşului-comoară

Primarul Sorin Apostu a comentat în seara asta, la Realitatea TV Cluj, postul „Ce mi-ar plăcea să vă arăt în Cluj” pe care l-am scris acum câteva zile, despre valorificarea unor potenţiale obiective turistice, care în acest moment nu pot fi vizitate.

Sorin Apostu a spus că a citit acel articol, dar că multe din obiectivele de pe lista mea nu sunt în proprietatea Primăriei. Nici nu ştiam să fie vreunul, pentru că, oricum, nu cred că asta contează câtuşi de puţin! Avem nevoie de o administraţie locală care să aibă viziunea şi forţa de a crea parteneriate cu actori privaţi, din care întreaga comunitate să câştige.

De exemplu: mă îndoiesc că azi, în sălile în care a funcţionat primul teatru privat, mai rezistă vreo bucată de cortină – nici nu am avea ce vizita! Dar, printr-o asociere între proprietarii apartamentelor din clădire într-o fundaţie culturală, în parteneriat cu Teatrul Naţional şi cel Maghiar, Opera Română şi cea Maghiară, Teatrul Puck şi Primărie, am putea avea un Muzeu al Teatrului şi Operei, administrat privat. Am da acelor spaţii un sens apropiat de cel original.

Un parteneriat cu Biserica Greco-Catolică ar putea duce la amenajarea turistică a catacombelor şi relicvelor de acolo, în deplină pietate, aşa cum fac biserici catolice din toată lumea.

Salvarea Muzeului de Istorie a Farmaciei ar trebui să fie o prioritate a Primăriei, chiar dacă muzeul e în subordinea şi mai nefericitului Muzeu de Istorie a Transilvaniei. E spre binele Clujului să păstrăm puţinele bucăţele de autentic pe care le mai avem! (pentru cine nu ştie, muzeul funcţionează într-o veche farmacie şi tot ce e acolo e original).

Dacă proprietarii acestor spaţii nu fac nimic, e rolul Primăriei să le deschidă ochii.

O să îmi spuneţi: misiune imposibilă! Şi vă întreb: măcar s-a încercat? Pentru mine, primarul nu trebuie să astupe gropi: sunt destui executanţi în administraţia locală. Liderul e cel cu viziunea, iar de la primarul oraşului-comoară, oricine ar fi el, mă aştept să transforme un oraş frumos într-un obiectiv turistic care să nu poată fi ratat.

Le mulţumesc sutelor de prieteni care au dat sfoară-n ţară pe Twitter şi Facebook în ziua publicării, celor de la Foaia Transilvană, primii care au preluat acel articol, colegilor de la Ziua de Cluj şi servus_cluj, pentru că au transformat un subiect de blog într-o temă de dezbatere publică, lui Ionel Lespuc de la Realitatea pentru că a discutat tema cu primarul şi a numit articolul meu „lectură obligatorie” 😀 😀

Simţul meu civic se opreşte la bordură

Dragă domnule primar (serus, ştiu că nu ne-am văzut de mult, da’  sunt sigur că ai avut de lucru),

Te anunţ pe această cale că măturătorii tăi „manuali şi mecanizaţi” vor trebui să-mi ocolească maşina când fac curăţenia la bordura, pentru că refuz să „dau dovadă de simţ civic” şi să o mut, ca să poată intra cu periuţa în rigole şi sub hatchback-ul meu.

Nu de alta, dar acu’ vreo doi ani, când m-ai rugat (tot aşa) să mut maşina de la bordură, ca să poată lopătarii strânge zăpada, poliţiştii comunitari ai lu’ matale mi-au dat amendă pentru că am lăsat-o pe trotuar (din care ocupa 40%, că avem trotuare largi, de puteau trei mame cu gemeni să-şi plimbe căruciorul pe lângă). Ştiu, e cam stupid să iei amendă că pui maşina pe trotuar când ai abonament de parcare pe stradă şi fix Primăria te roagă s-o muţi. Şi mai stupid e să cred că vreo instituţie publică de la noi a scăpat de schizofrenie sau, în termeni nemedicali, că ştie stânga ce face dreapta.

Sigur, aş putea să mut maşina în alt cartier… dar stai, că nici acolo nu sunt locuri de parcare şi, vorba aia, la mine acasă plătesc. Eventual, mă poţi chema la o bere fără alcool când mai trimiţi băieţii la curăţenie şi promit că vin cu motoru’.

Deocamdată, sâmbătă, furtunarul care făcea curăţenia la bordură a fost nevoit să ocolească două maşini. A mea era aia murdară de tot. Data viitoare, cred că îi dau 5 lei să-i tragă un jet.

Da’ hai că o ieşit fain curăţenia, păcat că (i-auzi surpriză!) mizeria o rămas

 

Sorin Apostu şi plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin

„Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriu său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”

Acesta e textul unei plăcuţe care exista pe statuia lui Matei Corvin din centrul Clujului şi care, după reabilitare, nu a mai fost montată la loc. Tot anul am aşteptat ca presa să scrie despre plăcuţă – nu ştiu dacă nu s-a scris pentru că nu vedem subiectele din faţa ochilor sau pentru că unii s-au gândit că nu mai avem nevoie de asemenea subiecte în Cluj. Personal, cred că trebuia scris din timp şi cu argumente, nu doar acum, când a început Funar să se agite, tocmai ca dezbaterea să nu ia asemenea direcţii.

Era evident că nu vor pune plăcuţa la loc. Exact din acest motiv, când statuia nu se vedea de schele, în primăvară, l-am întrebat pe primarul Sorin Apostu dacă plăcuţa va mai fi acolo. Răspunsul lui, pe care îl scriu acum din memorie, a fost „Statuia va arăta exact aşa cum era iniţial„.

 Eu am înţeles că „iniţial” ar fi înainte de renovare. El, probabil, se gândea la 1902.

Acea plăcuţă a fost amplasată „iniţial” de Nicolae Iorga în anii ’30 şi a fost dată jos de două ori în istoria statuii. Prima dată, în timpul ocupaţiei maghiare din Al Doilea Război Mondial. A doua oară, în administraţia Sorin Apostu.

Las istoricilor plăcerea de a dezbate valoarea acelei plăcuţe. Dar, domnule primar, vă invit să daţi jos şi inscripţia MATIAS REX de pe statuie. „Iniţial„, acolo scria MATYAS KIRALY.

Pe noi când ne crede Primăria pe cuvânt?

La ultima şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca, un proiect de hotărâre a fost aprobat „pe cuvântul” viceprimarului Radu Moisin, cu largul acord al opoziţiei altfel atât de ocupate să reclame „dictatura” şi „maşina de vot” ale PDL atunci când nimeresc pe la televizor.

Cazul, în fond, e banal: se vota PUD-ul pentru un sediu de firmă; propunerea venise cu aviz favorabil din comisie. Doar că dosarul era incomplet – nu exista acordul vecinilor, după cum a reclamat Gheorghe Vuşcan, PSD. Minuta şedinţei consemnează că viceprimarul Moisin şi-a cerut scuze şi a declarat că, de fapt, există toate acordurile necesare, dar că au fost omise din dosar. Consilierii, în frunte cu Vuşcan, au hotărât să nu mai aştepte să aducă cineva actul de la urbanism şi au votat: „îl mai credem odată, că l-am mai crezut şi altă dată”, a spus chiar contestatarul.

S-a votat, s-a trecut. În fond, era doar o problemă de adus o hârtie. Totul s-a rezolvat eficient, fără pierdere de vreme. Chiar dacă, câteva zile mai târziu, Mircea Jorj şi Steluţa Cătăniciu reclamau de zor într-o emisiune pe Alpha TV că nu se respectă legea în Consiliul Local Cluj şi că există hotărâri promovate „ilegal”.

De astfel de amnezii nu mă mai mir.

Întrebarea mea este când un cetăţean al Clujului, pe care nu îl cheamă – să zicem – Radu Moisin, va beneficia de aceeaşi încredere din partea autorităţilor locale. Când vom putea merge la ghişeu şi, dacă ne lipseşte un act, să ni se spună „vă credem”, nu să fim întorşi din drum?

Primarul Sorin Apostu

{xtypo_code}apostuApostu a părăsit de curând postul din fruntea Direcţiei Tehnice, dându-l pe unul de viceprimar al Clujului. Surse din PD-L spun însă că, de fapt, Sorin Apostu ar viza chiar postul de primar al Clujului şi că acest lucru ar fi foarte posibil în următoarea situaţie: PD-L câştigă alegerile generale din toamnă, şeful statului, Traian Băsescu, îl numeşte prim-ministru pe Emil Boc, iar primarul preşedinte de partid îl propusealză în locul lui pe omul său de încredere. Adică Sorin Apostu.{/xtypo_code}

CLUJEANUL, 2008

Lanţul evenimentelor de la BT

portret-robot-btUPDATE / EXCLUSIV: Antonescu a transmis pentru Aronet.ro portretul-robot al răufăcătorilor!

BREAKING NEWS

 

/13 feb. 08/ BT, SPARGERE, CLUJ – Sediul Băncii Transilvania din Mănăştur a fost spart de persoane înarmate, care purtau pe cap cagule.

După studiul înregistrărilor video de pe sistemul de supraveghere, din care se vede că un hoţ are de două ori înălţimea celuilalt, Poliţia i-a reţinut în această seară pe premierul Emil Boc şi primarul interimar Sorin Apostu.
Continuă să citești Lanţul evenimentelor de la BT