Share Skills: sau cum voluntarii ar putea schimba lumea

foto: voluntariat.ro

Lucruri mici care ne fac viaţa de zi mult mai uşoară. Lucruri mari care ar schimba lumea. Multe din ele au în spate una din cele mai mari forţe pe care omenirea le-a cunoscut vreodată: voluntarii.

Gândiţi-vă: acum 100 de ani, conceptul nu exista. Pe atunci ne luptam încă să avem dreptul la numai 8 ore de muncă pe zi (pe care azi ni-l cam pierdem). Astăzi, pe lângă munca pe care o facem pentru a trăi, mai trăim şi ca să muncim ce ne place. Ideal, cele două sunt cât mai apropiate. Mai nou sunt tot mai pasionat de volunteer economy, așa că profit să vă ameninț cu viitoare texte pe tema asta.

Revenim însă în actualitate:

La Săptămâna Naţională a Voluntariatului de la Cluj, un eveniment mi-a atras atenţia: un schimb de abilități denumit SHARE SKILLS. Oamenii s-au adunat și au învățat unii de la alții lucruri dintre cele mai simple (cum să împăturești un tricou în 5 secunde sau cum să îți faci nod la cravată) dar și din cele cu efecte majore: confecționatul unui portmoneu dintr-o cutie de lapte nu e important pentru că de acum o să faci asta zilnic, ci pentru a realiza că deșeurile nu sunt toate gunoaie.

O altă abilitate care ar putea schimba lumea: să învățăm cum se construiesc locuințe. Pentru noi și pentru cei din jur. Colegii mei voluntari de la Habitat for Humanity Cluj au făcut demonstrații, la scară mai mică, a modului în care se ridică structura de rezistență a unor clădiri.

Pot să vă spun că, atunci când ridici pereții unei case Habitat (operațiunea e spectaculoasă, peretele se ridică dintr-o dată, gata format), simți cum se ridică viitorul unei familii. Care, de obicei, e umăr la umăr cu tine pe șantier.

Să învățăm să construim e frumos și la figurat. Pentru că, de multe ori, ne înconjurăm de demolatori. Voluntarii sunt ceilalți.