Sindicat Rompres, anti-cenzură

Înfiinţarea unui sindicat ROMPRES a trecut aproape neobservată în săptămâna ce tocmai se încheie. Deşi, într-un peisaj de organizaţii profesionale fără activitate de acest tip şi de sindicate care există doar cu numele, apariţia noului sindicat Rompres a fost unică: membrii acestuia reclamau inclusiv "cenzura" care există în interiorul agenţiei.

 

Sigur, cenzura e un cuvânt des scos la înaintare. Dar membrii din sindicatul Rompres au declarat "pe surse" colegilor (sau rivalilor?) din Mediafax că există cenzură în sensul tradiţional, iar anumite partide politice, nemenţionate, sunt favorizate. Mandatul conducerii agenţiei a expirat de-o vreme, dar patronul, domnul stat român, nu pare interesat să reglementeze situaţia.


Timpul va arăta dacă noul sindicat Rompres va fi mai mult decât o furtună într-un pahar cu apă. Din păcate, am văzut cum lucrează sindicatele din media de stat, care uneori se ceartă cu organizaţiile rivale, în loc să-şi reprezinte oamenii.


Ar fi binevenită o organizaţie care să cerceteze însă cu adevărat cum se împacă programul unui ziarist cu lucruri gen codul muncii, repaosul obligatoriu şi alte mici "detalii".


În final, să acordăm premiul Magna cum laudanum următorului fragment din ştirea Mediafax despre înfiinţarea sindicatului ROMPRES: Directorul general Rompres, Ioan Roşca, s-a declarat însă mulţumit de modul în care este condusă agenţia. Aş adauga în faţă măcar un "şocant", dacă nu direct un "fabulos!".

Mediafax vs Rompres: depinde pe cine întrebi

"Precizia presei" revine cu un acelaşi accident produs din cauze complet diferite, în funcţie de agenţia de presă şi, probabil, de sursele ei.


Acord deplin între Rompres şi Mediafax: un cetăţean german a fost rănit grav. Mai departe, le dau cuvântul:MEDIAFAX:
Accidentul s-a produs pe D.N.
7, pe raza localităţii Blandiana, cetăţeanul german executând o manevră de
depăşire periculoasă
, intrând pe contrasens şi izbindu-se violent de un
microbuz care circula din sens opus.ROMPRES:
Aflat într-o avansată stare de oboseală, Ludwig Schild, în vârstă de 57
de ani, a adormit la volan, pierzând controlul autoturismului şi
intrând pe contrasens. Cetăţeanul german nu a reacţionat nici la
semnalele luminoase emise de şoferul unei autoutilitare care circula
regulamentar din sens opus. Şoferul autoutilitarei a reuşit să evite
coliziunea, nu însă şi conducătorul unui microbuz care circula în
spatele său.

 

Agenţiile revin apoi în spiritul deplinului acord şi colaborării dintre popoare, reuşind să cadă de acord asupra faptului că a fost nevoie de intervenţia echipelor de descarcerare ca să scoată neamţul din maşină.


Eu caut echipa care să scoată neamţul din fiecare jurnalist, precizia ei de treabă…

Explozie nucleară la Cluj. De imaginaţie…

Centrala nucleara de la Cernobal Statul pe net are efecte secundare: provoacă intoxicaţii cu iod. Cred că jumătate Clujul a înghiţit până acum deja o pastilă, după ce a primit zeci de mesaje online care anunţau o explozie la o centrală nucleară. Ba prin Cecenia, ba prin Ucraina, ba prin Rusia, ba chiar la noi, reactorul II de la Cernavodă.


Promo: bancurile mele preferate cu Cernobâlu' în continuarea acestui post.

 

Continuă să citești Explozie nucleară la Cluj. De imaginaţie…

Precizia presei

Pasiunea pentru exactitate a presei româneşti a fost suficientă, ieri, cât să aflăm că generalii în rezervă Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. De aici încolo lucrurile diferă iar realitatea începe să depindă de sursa ştirilor.

Spre exemplu, la Europa FM am auzit cum decizia de ieri poate fi atacată cu recurs. Câteva ore mai târziu, văd pe Realitatea TV că verdictul cu pricina nu e definitiv pentru că poate fi atacat prin apel.

Sigur, esenţial e faptul că poate fi atacat, dar cât de mult contează detaliile atunci când eşti jurnalist?

Continuă să citești Precizia presei