IKEA a venit deja la Cluj (dar s-a defectat după sfințire)

IKEA asta e ca fata mare la măritiș: îi tot zâmbește pețitorului, îi aruncă priviri dulci și-l lasă cu buza nefinalizată. Cred că niciun magazin n-a mai venit așa de mult timp la Cluj, fără să ajungă. Toate autoritățile, plus vreo 3-4 redacții, au deja vise umede spre ude cu deschiderea IKEA: din an în Paști iar auzim de o inaugurare, după care se aud negări viguroase pe sub clipiri din pleoape insinuante, că totuși-poate-într-o-zi-cândva, dar nu ne sunați noi, că vă sunăm voi.

Acuma că e campanie electorală și faza cu tramvaiul a fost ca-n bancul cu trambaiul, trebuia să vină cu o declaraţie penibiluţă şi Moisinel, singurul băiat sub 30 de ani care nu bea în oraș, ca să NU îl vadă lumea.

Ulterior anunţului făcut de Moisin, au circulat următoarele zvonuri:

  • Magazinul IKEA  a fost deschis deja la Cluj, pentru câteva teste, dar s-a defectat în prima zi de funcţionare şi l-au tras cu un camion înapoi la depoul din Bucureşti.
  • Toţi cei care votează PDL la locale vor primi gratis produse de la IKEA (cadoul constă în cheia imbuss cu care se montează mobila, că spre deosebire de alte chei din politică, cu astea obții ceva).
  • Linia de tramvai va fi prelungită până la noul magazin IKEA. Pentru că nu se ştie unde va fi aceasta, RATUC va săpa prin tot oraşul, să fim siguri!
  • IKEA a negat că va veni la Cluj! Suedezii au lăsat însă să se înţeleagă că ar putea veni în Floreşti.

 

Pe noi când ne crede Primăria pe cuvânt?

La ultima şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca, un proiect de hotărâre a fost aprobat „pe cuvântul” viceprimarului Radu Moisin, cu largul acord al opoziţiei altfel atât de ocupate să reclame „dictatura” şi „maşina de vot” ale PDL atunci când nimeresc pe la televizor.

Cazul, în fond, e banal: se vota PUD-ul pentru un sediu de firmă; propunerea venise cu aviz favorabil din comisie. Doar că dosarul era incomplet – nu exista acordul vecinilor, după cum a reclamat Gheorghe Vuşcan, PSD. Minuta şedinţei consemnează că viceprimarul Moisin şi-a cerut scuze şi a declarat că, de fapt, există toate acordurile necesare, dar că au fost omise din dosar. Consilierii, în frunte cu Vuşcan, au hotărât să nu mai aştepte să aducă cineva actul de la urbanism şi au votat: „îl mai credem odată, că l-am mai crezut şi altă dată”, a spus chiar contestatarul.

S-a votat, s-a trecut. În fond, era doar o problemă de adus o hârtie. Totul s-a rezolvat eficient, fără pierdere de vreme. Chiar dacă, câteva zile mai târziu, Mircea Jorj şi Steluţa Cătăniciu reclamau de zor într-o emisiune pe Alpha TV că nu se respectă legea în Consiliul Local Cluj şi că există hotărâri promovate „ilegal”.

De astfel de amnezii nu mă mai mir.

Întrebarea mea este când un cetăţean al Clujului, pe care nu îl cheamă – să zicem – Radu Moisin, va beneficia de aceeaşi încredere din partea autorităţilor locale. Când vom putea merge la ghişeu şi, dacă ne lipseşte un act, să ni se spună „vă credem”, nu să fim întorşi din drum?