Unde se retrage Iliescu?

O poză cu Iliescu trona pe monitor, în faţa noastră. Oare numai mie mi se pare că celebrul zâmbet e sfidător, nu prietenos? Nu contează. Atunci eram editor la ZIUA de Cluj; împreună cu cine mai era prin redacţie la ora aia, încercam să alegem un titlu pentru deschiderea de pe prima pagină.

„Jos Iliescu”, zice Rareş. În jur, mai multe perechi de sprâncene se ridică a neîncredere. Acelaşi Rareş: „Haideţi, mă, să scriem «Jos Iliescu!». Vă daţi seama, poate e ultima dată când mai avem şansa să scriem expresia asta…”.

Nu mai ştiu exact anul şi nici prilejul acelei deschideri de ziar cu Ion Iliescu. Nici care a fost titlul ce a apărut până la urmă în ziar. Dar mă întreb de câte ori s-o fi repetat acea scenă, prin redacţii, prin grupuleţele de partid, prin şedinţele de strategie.

De câte ori nu s-a crezut că o mişcare sau alta va fi „cântecul de lebădă” a lui Ion Iliescu, că tovarăşul chiar s-a retras, că nu mai este un personaj cu influenţă reală sau că a devenit bunicuţa ţinută de partid în geam, ca să vină poştaşul cu pensia? Nu ştiu rezultatul, dar numărătoarea ne-ar spune de câte ori a fost subestimat fostul şef de stat.

Sunt curios: acum că şi-a anunţat retragerea din funcţiile pe care le deţine în PSD, mai crede cineva că Iliescu chiar dispare? Urmează pentru PSD un congres în care până şi modul de a vota e disputat. Iar eu nu mi-l imaginez pe tov. Iliescu urmărind totul de acasă, în papuci de casă, în timp ce doamna Nina îi aduce ceiucul… Ba dimpotrivă, cred că mulţi pesedişti sunt foarte atenţi să afle unde se va retrage Iliescu. Nu de alta, dar să-l aştepte acolo.

Ultima porcărie electorală: Reporter special de Cluj

Reporter Special de Cluj

Reporter Special de Cluj este o nouă fiţuică electorală care se distribuie gratis în cutiile poştale ale clujenilor.

  • „Alin Tişe, stăpânul judeţului. Deturnare de fonduri şi abuz în serviciu la Consiliul Judeţean” – aţi auzit de fomfleu?
  • „Pe Băsescu îl aşteaptă un dosar penal” – păcat că nu se vor întâlni
  • „Atenţie! Băsescu vrea toată puterea pentru el” – dăăăăă
  • „Demagogie – numele tău este Băsescu”
  • „Băsescu, şeful găştii asfaltului”

Super-publicaţia este realizată de Erka Media Consulting, o firmă care se laudă cu „servicii complete şi profesionale de consultanţă media, politică şi PR”. I-auzi ce fac: „Deoarece ne ocupăm de probleme serioase, nu de false probleme; ele nu se bazează pe fabricarea unor realităţi fictive, ci pe folosirea faptelor concrete în crearea unor programe care au ca scop principal servirea interesului public”.

Pe ultima pagină din Reporter Special e reclamă pentru Mircea Geoană. Dacă PSD a dat bani pe aşa ceva, e clar de unde vine noţiunea „prostănacul”.

Totuşi, nu înţeleg la ce e bună hârtia asta nouă, Reporter Special. Ce, în campania asta n-au găsit destule ziare care să se vândă ieftin, sau pur şi simplu toate erau gata vândute pedeleilor?

MUNCA ALTORA :))  –  Cine e in spatele Reporterului special

Încă un ziar clujean devine fiţuică electorală

cetateanul-rosuÎn campania electorală din toamnă, mai multe ziare locale s-au făcut de râs, publicând machete electorale pe post de material de deschidere – fireşte că, după aia, partidele le-au folosit pe post de fiţuici electorale şi au distribuit gratuit câteva mii de exemplare cu reclama lor şi, ah, ceva articole pe lângă, prostii de-alea jurnalistice.

Ce roade a dat tehnica? Unul din ziare a dat faliment, altul a dat oameni afară.

Cetăţeanul Clujean n-a învăţat nimic din toată povestea asta, iar azi era distribuit gratuit de omuleţii roşii de la PSD prin centrul oraşului, pe post de fluturaş electoral. Banii vin. Cu siguranţă!
Continuă să citești Încă un ziar clujean devine fiţuică electorală

Ecologişti numai cu vorba

Acum ceva timp, ministrul mediului a iniţiat un program prin care statul urma să subvenţioneze montarea de panouri solare, pentru ca românii să aibă acces la energie curată, regenerabilă. Sâmbătă, tot ministrul mediului a anunţat sec că programul se opreşte, pentru că beneficiază de el mai mult vilele de pe Valea Prahovei. Banii vor merge spre reîmpăduriri

Ar fi semn de schizofrenie, dacă nu am şti că, între declaraţii, s-a schimbat ministrul mediului. Actualul e Nicolae Nemirschi, membru PSD.

Continuă să citești Ecologişti numai cu vorba

Minciuna finală. Să le fie moţiunea uşoară

Întrerupem seria de transmisiuni din presă pentru un reportaj întârziat din politică. De fapt, postul ăsta e o răzgândire. Am scris deja de trei ori despre o moţiune de cenzură născută moartă, din cauză că mulţimea oamenilor politici şi cea a oamenilor de caracter au foarte puţine în comun.

PSD aproape că a reuşit să pară un partid de opoziţie. A anunţat moţiunea din august, ceea ce a asigurat două luni de dezbateri încinse şi reflectoare pe social-democraţi. A fost timp de declaraţii tăioase şi abordarea unei atitudini de opoziţie, o strategie bună la alegerile următoare.

Finalul a fost pe măsură de jalnic. Dar nu pentru că moţiunea a căzut, nu din cauza trădării transparente care a avut loc în rândurile social-democraţilor.

Continuă să citești Minciuna finală. Să le fie moţiunea uşoară

Cui prodest?

O regulă a oricărui roman poliţist, valabilă şi pe o scenă unde întâlnim un alt fel de criminali, cere să urmărim cine beneficiază de pe urma oricărui gest, ca modalitate de a-i lămuri cauzele şi a arunca lumină în culise. Prin urmare, cui foloseşte moţiunea PSD?

O doză de cinism sănătos spune că un partid nu va face nimic din ceea ce nu îi foloseşte, direct sau indirect, adică pentru un troc sau manevre ulterioare.

Deocamdată însă, conform tuturor sondajelor, PD şi Traian Băsescu sunt marii beneficiari ai moţiunii iniţiate de marii lor duşmani declaraţi. Fiindcă, spre deosebire de rezultatele şovăielnice din 2004, acum PD are 42% din opţiunile electoratului, în timp ce PSD stagnează la 17 procente (cifrele provin dintr-un sondaj IMAS realizat în august). Iar PNG este un beneficiar colateral, cu câteva procente în plus, dar cu posibilitatea de a juca rolul decidentului în caz de scor strâns, prin manevre tipice , până acum, conservatorilor.

Prin urmare, ce primeşte PSD la schimb, pentru a accepta o asemenea reducere a influenţei sale în Parlament? Cu siguranţă, o răsplată există. Fie pentru că Geoană ia în calcul o variantă fără alegeri anticipate – caz în care aceste calcule nu mai intră în discuţie  – fie că PSD se bazează pe o alianţă aparent improbabilă cu partidul prezidenţial.

În ambele variante însă, ori suntem tot mai aproape de o „monstruoasă coaliţie” cu conţinut variabil, ori Geoană are doar rolul de a-i ridica la fileu mingea lui Băsescu, pentru ca PD să aibă peste 50% la final de campanie electorală. Să nu uităm însă că, în ciuda poreclei, preşedintele PSD ştie foarte bine că asemenea servicii se plătesc, deşi uneori recompensele nu se împart cu colegii de partid – ceea ce le-ar putea explica gradul de supărare.

Zig zag politic

Cică PLD şi PD vor susţine moţiunea PSD. Decizia e definitivă şi irevocabilă. Prin asta se pricepe că e irevocabilă săptămâna asta, cel puţin. Prin urmare, deocamdată spunem „adio” guvernului Tăriceanu II.

În perioada imediat următoare căderii guvernului, Inspectoratele de Protecţia Consumatorului vor deveni din nou Oficii iar Lenuţa Şuteu va fi înlocuită de Mircea Avram, directorii de şcoli repuşi în funcţii după ce au fost demişi de Zlătior vor fi demişi din nou şi ţara va merge mai departe. Ca de obicei, în zig-zag, doar că noi nu facem zig-zag-ul lateral, ci faţă-spate.

Cod roşu la Palatul Victoria?

Reîntoarcerea codului galben în sudul ţării riscă să bage toată ţara în cod roşu, cunoscut şi sub numele de cod „PSD la guvernare”. Geoană i-a cerut azi preşedintelui Băsescu, cu destul de puţină discreţie şi cumpătare, să-l numească premier.

Lipsesc câteva elemente. De exemplu, deocamdată avem un guvern care nu intenţionează să demisioneze, iar moţiunea de cenzură anunţată de PSD mai are ceva până când să fie votată. Nu doar pentru că sprijinul politic din partea altor partide e la fel de solid ca o frunză-n vânt, ci şi pentru că, în realitate, vorbim totuşi despre o moţiune care nu există.

Tot astăzi, secretarul general PSD, Titus Corlăţean, spunea că textul moţiunii va fi gata „în cel mult 10 zile”. În aceste condiţii, în care vorbim despre cereri formulate pe un document inexistent şi cu sprijin neconfirmat, cererile lui Geoană par mai degrabă un semn de disperare politică, decât unul de înţelepciune, mai curând o încercare de a ajunge din nou la ştiri, decât parte a vreunei strategii închegate.

N-ar putea să se înscrie în PM?

Nu cred că înjuratul face prea bine la sănătatea omului, dar mişcările de trupe din Parlament îndeamnă la o sesiune de exorcizare printr-un exerciţiu neregulamentar de trimitere în zone tenebroase a unora dintre aleşi. 


Astăzi, deputatul Constantin Tudor, celebru la el pe scară pentru cât bine a făcut ţării, a trecut de la PC la PD, iar Cătălin Buhăianu şi-a dat demisia din PSD. E vorba, desigur, nu de o trădare a celor care i-au ales sau, Doamne fereşte, de vreo lipsă de răspundere. Nu, e doar libertatea conştiinţei unor eroi ai neamului care au avut o revelaţie privitoare la locul unde îşi pot întinde mai bine şoricul pe altarul de sacrificiu în serviciul ţării!

Continuă să citești N-ar putea să se înscrie în PM?