Puterea numerelor. Sunt relevante protestele online?

E oficial: cea mai mare mișcare politică online din toate timpurile este comunitatea AVAAZ, care sărbătorește astăzi atingerea pragului de 15 milioane de membri.

Am aflat recent de AVAAZ, din timpul protestelor împotriva ACTA, când petiția lor pentru Parlamentul European a strâns milioane de voturi și a avut un rol important în respingerea tratatului la Bruxelles. Ce nu știam este că grupul ăsta reprezintă „protestatarii de serviciu” care acționează ca un centru de strângere de semnături, de realizare de petiții, pe care le duc apoi la cel mai înalt nivel pentru a schimba politicile existente.

Ce îi interesează? „Any issue of public concern” – orice chestiune de interes public. Întrebarea mea este cât de informați sunt cei 15 milioane de membri în privința tuturor chestiunilor de interes public față de care protestează.

În cazul ACTA, lucrurile au funcționat superb – știam despre ce este vorba, am semnat petiția lor, mi-am îndemnat prietenii să o facă. Dar nu aș putea spune că știu de ce aș semna o petiție pentru Palestina (o chestiune atât de complexă încât 5 minute de documentare online nu mă ajută):

… cine ar vrea să omoare albinele în primul rând…

…și respectiv de ce nu ar trebuie să ne mai luptăm cu traficanții de droguri:

După cum vedeți, cifrele sunt foarte importante pentru ei. De fiecare dată, se spune câți oameni au semnat o petiție anume. Eu sunt însă tare curios câți dintre cei 600.267 de oameni de mai sus înțeleg consecințele legalizării drogurilor. Câți din cei 913.000 de oameni sunt cu adevărat informați despre situația din Palestina.

Nu spun că doar cei informați ar trebui să aibă dreptul de a vota, pentru că baza democrației e că oricine care nu a citit în viața lui decât coperta cărții de bucate are același drept de a alege ca mine. Dar știu și de la protestele anti-ACTA câtă lumea înțelegea de fapt ce presupune tratatul și câtă lume venise că voia liber la torrents.

AVAAZ are în România, conform propriului site, 210.000 de membri. Atenție, domnilor politicieni: avem un nou partid de care voi nu știți nimic.

Ce nu știu nici eu este cât de relevante ar trebui considerate aceste numere: sunt o nouă eră de activism politic online, sau vorbim despre o numărătoare de capete-de-protestatar-furajat?

De la mişcări de stradă la mişcările non-profit

Ştiţi ce am apreciat cel mai tare la protestele de anul ăsta? Că oamenii ieşiţi în stradă – la noi şi-n lume – au început să ceară guvernelor să  fie mai responsabile cu banii publici şi dea dovadă de transparenţă; simplu spus, să lucreze pentru noi şi să ne arate clar unde merg banii.

De fapt, noi am cerut statului să facă exact ceea ce organizaţiile non-profit fac în mod tradiţional. Ca şi statul, ele au ca scop să facă viaţa oamenilor mai bună, fără profit personal. Dar ONG-urile serioase sunt transparente şi responsabile.

De peste 10 ani sunt voluntar al unui asemenea ONG – Habitat for Humanity, o asociaţie non-profit care construieşte şi renovează locuinţe pentru familii cu venituri mici. Sistemul îmi place la nebunie: asociaţia construieşte case pentru familii care altfel nu ar avea niciodată şansa la o locuinţă şi care, în cadrul programului, voluntariază şi ajută la rândul lor alte familii.

În curând, Habitat va publica raportul anual pentru 2011. Un asemenea document este chiar semnul transparenţei noastre depline şi detaliază activităţile din anul trecut, dar şi modul în care am cheltuit fondurile care ne-au fost încredinţate.

Când a trebuit să scriu câteva cuvinte în deschiderea raportului, ca preşedinte al Habitat for Humanity Cluj, primul meu gând a fost la toţi acei oameni care au ieşit în stradă şi au cerut statului să fie mai mult ca un ONG. În avanpremiera raportului, public aici acele cuvinte. Nu uitaţi de ele în curând, când tot mai multe organizaţii vor începe să vă ceară să le oferiţi lor 2% din impozit, în loc să îl viraţi la stat.

[box]

Misiunea Habitat for Humanity, aceea de a oferi fiecărui om o locuință decentă, mi-a fost reamintită de fiecare dată când am văzut câte o știre despre protestele care au marcat începutul anului 2012, din România și din lume. Oamenii au cerut guvernelor o administrare mai responsabilă și corectă a fondurilor existente și soluții pentru a ieși din criză; au cerut dreptul la o viață mai bună. Acele cerințe sunt, de fapt, lucrurile pe care o organizație responsabilă le oferă implicit colaboratorilor ei, iar raportul anual 2011 este modul nostru de a vă arăta deschis modul în care am investit încrederea dumneavoastră.

Și în 2012, viața mai bună este promisiunea pe care Habitat for Humanity o transformă în realitate pentru fiecare familie-partener. Această transformare nu vine însă de la sine. Într-o perioadă în care costul terenurilor la Cluj se menține foarte ridicat, iar companiile se confruntă la rândul lor cu recesiunea, misiunea Habitat de a aduce cât mai mulți oameni într-o locuință decentă pare mai dificilă ca niciodată.

De aceea, acum mai mult ca oricând, avem nevoie de sprijinul tuturor celor care cred că o viață bună începe acasă. Comunitatea din Cluj are resursele necesare pentru a îmbunătăți nivelul de trai al membrilor săi; iar Habitat for Humanity are oamenii, programele și cunoștințele necesare. Orice investiție în această direcție se întoarce înzecit. Condițiile bune de locuit înseamnă sănătate pentru familie, note mai bune pentru copii și șansa la un serviciu mai bun pentru părinți.

Să văd în mod direct aceste transformări este ceea ce m-a convins să rămân alături de Habitat în ultimii zece ani. Este un cadou pe care sper să vi-l oferiți și dumneavoastră în 2012.

[/box]