Dovada că Poliția n-a învățat nimic

După ce doi polițiști au accidentat o femeie pe trecerea de pietoni, poliția continuă să ascundă asemenea cazuri, iar polițiștii care își fac treaba corect sunt hărțuiți de șefii lor.

De la început: acum 10 zile, vă povesteam cum o prietenă a văzut un polițist, aflat la volan, accidentând o femeie care trecea regulamentar. În mașină se mai afla încă un polițist, chiar șeful interimar de la Rutieră, Crișan Ambrozie. Niciunul dintre ei nu a reacționat cum ne-am aștepta nu doar de la oameni ai legii, ci de la oameni normali: să anunțe accidentul, să ducă victima la spital, să își asume răspunderea.

Ulterior, Poliția a anunțat că între mașină și pieton nu a existat de fapt impact. Chiar victima a declarat că „s-a împiedicat în fața mașinii de poliție”. Am fost sceptic și bine am făcut. Știri de Cluj a publicat dovada faptului că polițiștii au mințit. La fel și victima, dar pe ea aș prefera să nu o judec. I-au ajuns loviturile.

Ce au spus polițiștii:

[quote author=”Purtătorul de cuvânt IPJ Cluj, Anca Purdea” style=”bigquote red”]„În timpul traversării, pietonul s-a împiedicat, deplasarea fiind efectuată în alergare şi a căzut pe trecere. Fiind audiat ulterior, pietonul a declarat că nu a existat niciun impact între autoturism şi el, motivând că s-a împiedicat, grăbindu-se să ajungă în staţia de autobuz.[/quote]

Ce vedem în imaginile surprinse de camerele de supraveghere (click pe poză pentru mai multe):


Un incident nefericit, din care mă bucur că femeia a scăpat cu bine.

A învățat însă Poliția ceva?

Citesc azi: un alt șef din poliție care a făcut același lucru – nu a dat prioritate unui pieton pe trecere – hărțuiește un polițist care a încercat să își facă treaba corect și să îl oprească în trafic (sursa e aici). Din fericire, nu a fost lovit nimeni. De data asta.

În viitor, dacă vedeți o mașină de poliție sau un polițist la volan, e bine să vă feriți. La Cluj, legea nu e la fel și pentru cei care trebuie să o aplice.

Am văzut cum Poliția Rutieră a lovit un om pe trecerea de pietoni

Astea au fost primele cuvinte pe care le-am auzit la telefon acum câteva zile. O prietenă tocmai văzuse cum un Audi izbise o femeie; în mașină erau doi polițiști în uniformă, iar pe unul l-a recunoscut: un om de la Rutieră. Un om care dă altora carnetul de șofer.

Nerostit atunci de niciunul din noi, un gând: cu câteva secunde mai devreme dacă ajungea pe acea trecere, putea fi ea. Nu apucase, din fericire, să treacă.

Ziua de Cluj a fost primul ziar care a scris despre acest caz, la cald: ce spune martora, cum Poliția spune că nu s-a întâmplat nimic. A fost pentru prima dată că Poliția a negat incidentul. M-a bucurat să văd mai apoi că Mihai Șoica a preluat cazul în Evenimentul Zilei. El a ales să dea, încă din titlu, verdictul „mușamalizare”. Aflăm că, oficial, victima e cea care a refuzat spitalizarea și a declarat că… s-a împiedicat în fața mașinii conduse de polițiști. Mai e o frază-cheie: „Deşi pe imaginile video se poate observa cum victima este lovită de Audi, poliţistul susţine că nu a existat impact”.

Nu vreau să judec victima dacă îi e teamă. Dar vreau să văd acele imagini la care se referă Șoica, care susțin declarația martorei. A revenit și Ziua cu subiectul, găsiți un follow-up aici.

*

Martora acestui eveniment, cea care a văzut cum s-a întâmplat accidentul, mi-a trimis un soi de „guest post”. Găzduiesc aici câteva rânduri din partea ei, transmise cu rugămintea de a-i proteja identitatea:

[info_box]

Nu mi-am putut scoate din minte sunetul provocat de lovirea unui corp uman, nici imaginea acestuia cazand pe sosea, si acele cateva secunde in care aceasta nu s-a miscat.

Nu pot sa-mi imaginez, ca victima, ce te motiveaza sa iei apararea agresorului tau. Greseala a fost a lui, nu a ta. A lui, pentru ca nu a respectat o banala regula de circulatie. Vinovatul nu ar trebui sa aiba nici macar dreptul la replica dupa ce stie clar ca a lovit un om, si inca pe trecerea de pietoni. Totusi, vorbim de Politia Rutiera, deci ne bazam ca macar la acel nivel se cunoaste semnificatia zebrei si se cunosc regulile privind acordarea prioritatii pe trecerea de pietoni, adaptarea vitezei de mers, asigurarea. Toate masinile din jur erau oprite, doar el, cu Audi CJ-44-NKW, se trezeste sa accelereze la iesirea din sens, in loc sa incetineasca, fiind in apropierea trecerii.

Personal, am un mare regret legat de cele intamplate in data de 9 ianuarie: acela ca nu am sunat la 112. Observand uniformele, m-am bazat ca vor proceda corect si conform procedurilor de interventie pe care ei, se presupune, le cunosc mai bine decat noi, muritorii de rand. Gandindu-ma si la cat de putin a durat totul (maxim un minut de cand persoana a fost lovita pana cand a fost bagata in masina si dusa mai departe), din pacate 112 a fost ultimul meu gand.

112, 112. Repet numarul in minte, sperand ca de pe-acum stiu mai bine.[/info_box]

Ce faci când ţi se sparge maşina

… sau cel puţin ce-am făcut eu. Blogging live, pe o foaie de hârtie, retransmis în timp real (cu viteza cu care tastez) a doua zi. Oficial cel mai lung post de pe aronet.ro.


10:10 Găsesc maşina cu geamul dreapta faţă spart. Sun la 112. Prin zonă trec două echipaje de poliţie, cu scopul de a-mi spune să îl aştept pe al treilea. Al doilea îmi spune că pot aştepta şi în casă şi să nu ating între timp nimic. Echipajul de criminalistică mai întârzie pentru că are foarte multe cazuri. Hm.


11:20 Două tanti portocalii (nu PD, ci Rosal) se apucă să măture cioburile. Fug jos şi le opresc.

 

11:30 Începe ploaia. Pe geamul spart plouă în maşină, dar nu pot proteja zona ca să nu ating nimic.


11:57 Apar criminaliştii. Adică un băiat care face poze şi şeful lui. Nu se pune problema să ia amprente. Doar plouă. Dau declaraţia, mă constitui parte civilă împotriva hoţului (nu vi se spune, dar e esenţial: altfel firma de asigurări nu plăteşte, pentru că aţi renunţat la pretenţii).

 

Romanul fluviu continuă după semnalul sonor (adică dă click pe citeşte tot).

 

Continuă să citești Ce faci când ţi se sparge maşina

Ce iubesc în traficul din Cluj (II)

trecere Colecţia de prostii din traficul clujean creşte pe zi ce trece. S-au inventat trecerile de pietoni pitici, marcate numai la nivelul solului –  de altfel, foarte potrivit, pentru că fotografia din dreapta am făcut-o vizavi de o grădiniţă.


Iar mai jos e un peisaj contemporan suprarealist din Piaţa Păcii. Adică Lucian Blaga, fiindcă ar fi greu să fie paşnică dacă şoferii urmează marcajele de pe jos şi intră drept pe contrasens. Vedeţi săgeţile? Exact, sens unic, se iese în Păcii pe-acolo şi dacă urmaţi banda respectivă, nimeriţi bot în bot cu cei care merg în direcţia opusă.


Fiindcă marcajele sunt dinainte de refacerea sensurilor şi ghidau şoferii invers: din Piaţa Păcii înspre Şincai. Dacă le lasă aşa, mă tem că peisajul suprarealist va deveni cubist de-a dreptul. Adică cu diverse cubuleţe de oameni şi maşini împrăştiate prin zonă, asta în cazul în care va face cineva greşeala să ia de bune semnele de circulaţie. Deci mai avem o şansă!


 panorama-pacii