2: Cella Delavrancea

Cella Delavrancea
Cella Delavrancea
Prenumele ei aminteşte de un alt instrument, iar numele de familie la scriitorul care i-a fost tată, dar Cella Delavrancea a dovedit că pianul era vocaţia ei. A luat primele lecţii la trei ani şi a ajuns primul artist român care a participat la sărbătoarea propriului centenar – Cella Delavrancea a cântat printre noi vreme de 104 ani, de la 1887 până în 1991. Această femeie unică pentru muzica românească a stat de vorbă cu Caragiale, a fost contemporană cu toţi membrii casei regale, a trecut prin cele două războaie mondiale şi a apucat să îşi vadă ţara liberă de comunism.

Dar nu longevitatea în sine o face remarcabilă, ci talentul unic. Un vals pe care l-a cântat la vârsta de 9 ani, în faţa lui I.L. Caragiale, la Viena, l-a interpretat şi la 90 de ani pe scena Ateneului Român. Impecabil. Ca foarte multe femei, a fost un pedagog excelent şi a reuşit să îşi transmită harul mai departe.

“Sunt bucuroasă să constat că talentele feminine pot sfida realizările bărbaților”, spunea Cella Delavrancea. Dar a cules aplauzele tuturor şi, astăzi, este femeia nr. 1 a României.

A fost odată Victor Borge

Oare cum ar fi dacă în mijlocul unui concert pianistul s-ar opri, s-ar întoarce către o doamnă din primul rând şi i-ar zice: „Pardon me, madam, are you laying eggs?”.

Stand-up comedy (mă rog, sit-down în cazul ăsta) şi interpretare de excepţie la pian? Poate îl ştiaţi pe Victor Borge, dar eu abia ce l-am descoperit pe blogul colegului Flav. Şi de atunci nu mă pot opri din râs. Pian şi hohote, un mic exemplu de inteligenţă clasică 🙂