Muzeul de Artă, aproape retrocedat. Ce muzeu urmează?

Săptămâna trecută m-a îngrozit o știre: instanța a decis retrocedarea (în natură!) a trei sferturi din Palatul Banffy, adică Muzeul de Artă din Cluj. Dacă instituția chiar ar fi evacuată, vreo 13.000 de opere de artă și-ar căuta casă nouă, ne spune Radio Cluj.

Sigur, mai e mult până departe. „Deocamdată” nu se pune problema de evacuare, ne asigură autoritățile, care tot timpul asta par să facă: să ne asigure că totul e bine – putem dormi liniștiți. Și în cazul Muzeului de Artă, povestea e tipică: „Bizareria este că ambele părți [proprietarul care primeşte înapoi clădirea şi Consiliul Judeţean] preferă varianta despăgubirii în bani, dar Agenţia Naţională pentru Retrocedări se opune acestei variante. Aşa că de peste un an se încearcă o temporizare a rezolvării situaţiei, prin aplicarea unei aşa-zise proceduri administrative”, explică reporterul Ovidiu Moldovan în ştirea Radio Cluj.

Să traducem: o instituţie a statului român refuză despăgubirea în bani şi preferă varianta de a închide un muzeu din inima Clujului! Între timp, celelalte instituţii ale statului fac „temporizare”, adică amânare, adică joc de pase. Ar mai fi un nume, dar nu-i frumos.

Știți ce avem acum la Cluj?

  • Muzeul de Istorie – închis pentru renovări. În ritmul în care vin fondurile, se va deschide când vor merge copiii noștri la facultate
  • Muzeul Farmaciei – singura bucățică vizitabilă din Muzeul de Istorie – în pericol de evacuare anul ăsta
  • Muzeul de Artă – în pericol de evacuare
  • Filarmonica – dată afară din Auditorium Maximum de o instituție educativă, UBB, funcționează într-o casă temporară și are sediu doar pe hârtie, în timp ce Clujul vrea să fie capitală culturală

Modul în care statul român își sabotează propriile instituţii mă îngrozeşte; suntem un zombi monstruos care își devorează singur creierul. Nu vreau să răspund la întrebarea din titlu.