O senzație numită Alba Iulia

albaAm fost la Alba Iulia pentru prima dată, ca mulți dintre clujeni, undeva în timpul școlii generale – să vedem unde „s-a înfăptuit Unirea”. Am vizitat muzeul și celula lui Horea, descoperind pe drum și niște ruine. De câtva timp mă tot minunez cum s-au transformat ruinele într-o mândrețe de cetate.

Dar în articolul ăsta nu e vorba despre ziduri, ci despre oameni.

Alba Iulia nu are filarmonica, teatrul sau opera pe care le are Clujul. De altfel, are o singură sală de cinema, despre care nici nu știu dacă funcționează cum trebuie. În schimb, Alba Iulia are funcționari publici care, dimineața la 7 sau seara la 11, montează și demontează bannere la evenimentele organizate de ei, care cară baxuri cu apă și au grijă ca artiștii invitați să aibă de toate, care își bat capul cu tot ce înseamnă organizarea unui eveniment – de la concept și invitați la distribuția pixurilor în mapele de presă. Are evenimente la care Consiliul Județean și Primăria lucrează împreună (*cough* *cough* Cluj).

E o listă lungă de evenimente în Alba, care nu prea ia pauză nicicând în timpul anului: golf, jazz, folk, muzică, teatru, film, poezie, zidurile cetății Alba Carolina au devenit o scenă imensă pe care orașul își scrie viitorul. Universitățile au luat avânt și fură cu curaj studenți din Cluj.

alba2

La Noaptea Muzeelor, toți angajații Muzeului Unirii s-au costumat în personaje istorice: de la vlădică la opincă, directorul, directorul adjunct, purtătorul de cuvânt și probabil portarul, angajații s-au transformat în centurioni, luptători daci, Mihai Viteazu, Horea, Regele Ferdinand, Regina Maria. Puteau sta acasă, să își ia leafa de bugetari. Au ales să muncească, au făcut spectacol și am văzut prima dată în viață un adevărat stand up comedy cu daci și romani.

Și asta mi se pare de senzație în Alba Iulia: numărul enorm de oameni cărora le pasă.

Am mers acolo cu școala; apoi în delegații; iar acum cred că îmi fac abonament la Cetate! Se poate?

Eu le aleg pe toate: Noaptea Muzeelor, Transeuropa și TIFF

Dragi colegi de dubă, cultura e cu noi! Perioada imediat următoare e plină de evenimente la Cluj, după cum urmează:

  • Noaptea Muzeelor – sâmbătă, 19 mai, intrați gratuit la toate muzeele din Cluj-Napoca, iar pentru cei cu chef de drum, și la Dej, Ciucea și Turda.  Programul variază de la muzeu la muzeu, dar pe găsiți pe site orarul complet și pentru Cluj.Vă invit, bineînțeles, și la cel mai muzeu, Colecția de Istorie a Farmaciei, unde să dați checkin între orele 20:00 și 01:00 până îmi luați Primăria.Anul acesta, mulțumită finanțării oferite de Administrația Fondului Cultural Național, există și la Cluj un circuit pilot, adică o experiență integrată: fiecare muzeu va oferi hărți gratuite cu programul tuturor muzeelor, iar vizitatorii vor avea mașini BMW care îi vor duce (tot gratuit) între muzeele aflate la depărtare mai mare decât, să zicem, peste drum unul de altul.
  • Transeuropa este un festival care are loc între 15 și 20 mai în șapte orașe europene, printre care și Cluj-Napoca. Este organizat de European Alternatives și organizat susținut de Institutul Francez (mulțumesc, Erika, pentru atenționare!)  . Regizorul Ali Essafi ține sâmbătă un atelier despre realizarea de film documentar, iar duminică activiștii de orice fel învață cum să facă materiale creative și de impact sub genericul Re:Think Europe.Un PDF cu programul complet găsiți aici
  • Și am ajuns la TIFF… unde sunt așa multe (241 de filme, mă, 241!), că ar trebui un site separat! Oh, wait… Așadar, în primul rând, click pe tiff.ro ca să aflați de la sursă noutățile.În primul şi în primul  rând, e de notat că de anul ăsta există Casa TIFF, un loc prin care festivalul va fi prezent la Cluj pe tot parcursul anului, iar pe parcursul zilelor de festival va fi primul loc de întâlnire.Până la TIFF, câţiva oameni au transformat experienţa lor de la ediţiile precedente în film: vă invit să le votaţi producţiile online, sunt nişte filme simpatice din perspectiva spectatorilor. Le găsiţi pe toate pe Transilvania Tube – important e să le oferiţi un vot, ca să îi încurajăm şi pe mai departe. E bine să mai şi producem, nu să fim doar consumatori de film 😀

Acestea fiind zise, echipa de jandarmi culturali din dubă care mi-a transmis informaţiile pornesc la drum. Cum mai găsesc nişte cultură, o bagă în dubă şi vin încoace cu ea. Hai noroc!

Weekendul victoriilor

Am avut un weekend puțin mai lung. Asta pentru că a fost unul plin de vești și lucruri bune, care păreau să se îngrămădească toate în doar două zile. Așa că le-am făcut loc mai mult și consider că weekendul abia s-a încheiat acum. Marți.

Carevasăzică: vineri dimineață, am lansat site-ul Garda de Media (exista deja pagină de Facebook și am început discret pe Twitter). Rolul meu acolo e de băgător de seamă și încasator de cuțite în spate, pentru că (spre distracția generală) majoritatea celor care ne semnalează greșeli din ziare nu vor să se știe că ei le dau.

Vineri seară, Cristian Gog a câștigat „Românii au talent” și am sărbătorit de parcă am fi câștigat noi – adică până sâmbătă. Și zic că am câștigat!

Sâmbătă, România a luat aurul la gimnastică, mulțumită unei părți de Românie care știe ce înseamnă munca susținută – câteva fete, cum ar veni.

Duminică, organizația la care sunt voluntar, Habitat for Humanity Cluj, a împlinit 13 ani de muncă – 13 ani în care am construit case împreună cu familiile cu venituri mici.

Luni am fost liber, așa că am continuat să sărbătorim weekendul. De fapt, am lucrat la pregătirea Nopții Muzeelor (va fi sâmbătă, 19 mai), eveniment de comunicarea căruia s-a ocupat la Cluj PR & More (cum ar veni, am fost la serviciu, dar vă rog nu le spuneți că pentru un asemenea eveniment aș lucra și voluntar!).

Așa că sunt un pic fericit (și rupt de oboseală). Mă duc să dorm, să îmi treacă până miercuri, o altă zi de weekend. Sper să îmi treacă doar oboseala!

Weeekend nocturn: Noaptea Muzeelor, la concurenţă cu Noaptea Depedenţilor de Trailere

Vine un weekend foarte greu: va fi greu de ales unde să ne ducem şi unde să ne împărţim, sâmbătă seara, pentru că va fi plin de evenimente în Cluj.

Noaptea Dependenţilor de Trailere vă invită la ore bune de distracţie (cu popcorn şi bere) în Music Pub, privind cele mai faine „rulote” (pentru dl. Socaciu), respectiv trailere de film pentru noi, restul. Invitaţi de curând la „Neatza, Cluj”, organizatorii au explicat ce trebuie să aibă un trailer bun (şi ce să nu aibă, ca să ne mai lase un pic de mister cu privire la film). Cum ei chiar sunt „depedenţi de trailere”, vă recomand să treceţi pe acolo – poate nu mai plecaţi 🙂
START: Sâmbătă, 14 mai, ora 19 .

Noaptea Muzeelor e un eveniment care are loc în toată Europa – participă cam 3000 de muzee. La Cluj, aveţi intrare liberă la Muzeul de Artă, la Muzeul Meu Preferat (adică Muzeul de Istorie a Farmaciei), dar şi la mai multe muzee ale UBB (zoologie, minerale, paleontologie) – găsiţi aici programul complet.

Şi vă pot spune din experienţă că la Noaptea Muzeelor întâlneşti oameni faini, faini de tot! :))

Pe scurt, nicio scuză să staţi sâmbăta în casă – voi alegeţi!