Dovada că Poliția n-a învățat nimic

După ce doi polițiști au accidentat o femeie pe trecerea de pietoni, poliția continuă să ascundă asemenea cazuri, iar polițiștii care își fac treaba corect sunt hărțuiți de șefii lor.

De la început: acum 10 zile, vă povesteam cum o prietenă a văzut un polițist, aflat la volan, accidentând o femeie care trecea regulamentar. În mașină se mai afla încă un polițist, chiar șeful interimar de la Rutieră, Crișan Ambrozie. Niciunul dintre ei nu a reacționat cum ne-am aștepta nu doar de la oameni ai legii, ci de la oameni normali: să anunțe accidentul, să ducă victima la spital, să își asume răspunderea.

Ulterior, Poliția a anunțat că între mașină și pieton nu a existat de fapt impact. Chiar victima a declarat că „s-a împiedicat în fața mașinii de poliție”. Am fost sceptic și bine am făcut. Știri de Cluj a publicat dovada faptului că polițiștii au mințit. La fel și victima, dar pe ea aș prefera să nu o judec. I-au ajuns loviturile.

Ce au spus polițiștii:

[quote author=”Purtătorul de cuvânt IPJ Cluj, Anca Purdea” style=”bigquote red”]„În timpul traversării, pietonul s-a împiedicat, deplasarea fiind efectuată în alergare şi a căzut pe trecere. Fiind audiat ulterior, pietonul a declarat că nu a existat niciun impact între autoturism şi el, motivând că s-a împiedicat, grăbindu-se să ajungă în staţia de autobuz.[/quote]

Ce vedem în imaginile surprinse de camerele de supraveghere (click pe poză pentru mai multe):


Un incident nefericit, din care mă bucur că femeia a scăpat cu bine.

A învățat însă Poliția ceva?

Citesc azi: un alt șef din poliție care a făcut același lucru – nu a dat prioritate unui pieton pe trecere – hărțuiește un polițist care a încercat să își facă treaba corect și să îl oprească în trafic (sursa e aici). Din fericire, nu a fost lovit nimeni. De data asta.

În viitor, dacă vedeți o mașină de poliție sau un polițist la volan, e bine să vă feriți. La Cluj, legea nu e la fel și pentru cei care trebuie să o aplice.

Am văzut cum Poliția Rutieră a lovit un om pe trecerea de pietoni

Astea au fost primele cuvinte pe care le-am auzit la telefon acum câteva zile. O prietenă tocmai văzuse cum un Audi izbise o femeie; în mașină erau doi polițiști în uniformă, iar pe unul l-a recunoscut: un om de la Rutieră. Un om care dă altora carnetul de șofer.

Nerostit atunci de niciunul din noi, un gând: cu câteva secunde mai devreme dacă ajungea pe acea trecere, putea fi ea. Nu apucase, din fericire, să treacă.

Ziua de Cluj a fost primul ziar care a scris despre acest caz, la cald: ce spune martora, cum Poliția spune că nu s-a întâmplat nimic. A fost pentru prima dată că Poliția a negat incidentul. M-a bucurat să văd mai apoi că Mihai Șoica a preluat cazul în Evenimentul Zilei. El a ales să dea, încă din titlu, verdictul „mușamalizare”. Aflăm că, oficial, victima e cea care a refuzat spitalizarea și a declarat că… s-a împiedicat în fața mașinii conduse de polițiști. Mai e o frază-cheie: „Deşi pe imaginile video se poate observa cum victima este lovită de Audi, poliţistul susţine că nu a existat impact”.

Nu vreau să judec victima dacă îi e teamă. Dar vreau să văd acele imagini la care se referă Șoica, care susțin declarația martorei. A revenit și Ziua cu subiectul, găsiți un follow-up aici.

*

Martora acestui eveniment, cea care a văzut cum s-a întâmplat accidentul, mi-a trimis un soi de „guest post”. Găzduiesc aici câteva rânduri din partea ei, transmise cu rugămintea de a-i proteja identitatea:

[info_box]

Nu mi-am putut scoate din minte sunetul provocat de lovirea unui corp uman, nici imaginea acestuia cazand pe sosea, si acele cateva secunde in care aceasta nu s-a miscat.

Nu pot sa-mi imaginez, ca victima, ce te motiveaza sa iei apararea agresorului tau. Greseala a fost a lui, nu a ta. A lui, pentru ca nu a respectat o banala regula de circulatie. Vinovatul nu ar trebui sa aiba nici macar dreptul la replica dupa ce stie clar ca a lovit un om, si inca pe trecerea de pietoni. Totusi, vorbim de Politia Rutiera, deci ne bazam ca macar la acel nivel se cunoaste semnificatia zebrei si se cunosc regulile privind acordarea prioritatii pe trecerea de pietoni, adaptarea vitezei de mers, asigurarea. Toate masinile din jur erau oprite, doar el, cu Audi CJ-44-NKW, se trezeste sa accelereze la iesirea din sens, in loc sa incetineasca, fiind in apropierea trecerii.

Personal, am un mare regret legat de cele intamplate in data de 9 ianuarie: acela ca nu am sunat la 112. Observand uniformele, m-am bazat ca vor proceda corect si conform procedurilor de interventie pe care ei, se presupune, le cunosc mai bine decat noi, muritorii de rand. Gandindu-ma si la cat de putin a durat totul (maxim un minut de cand persoana a fost lovita pana cand a fost bagata in masina si dusa mai departe), din pacate 112 a fost ultimul meu gand.

112, 112. Repet numarul in minte, sperand ca de pe-acum stiu mai bine.[/info_box]