Cum a înfrânt Boc

La ora la care scriu asta, oficial nu se știe cine e următorul primar al Clujului. Să fie Boc cu 700 / 1400 / 1549 de voturi înaintea lui Nicoară? Să se confirme, în cele din urmă, rezultatele exit-poll-urilor de aseară?

Prea puțin important.

Emil Boc a câștigat Clujul cu 75% din voturi, atunci când l-a câștigat. Înainte să fie propus pentru un mandat la Gherla, Sorin Apostu a câștigat Clujul cu 66%. Faptul că acum se numără fiecare vot de trei ori, iar rezultatul se decide sub microscop, e o înfrângere pentru cei ce ieri țineau Clujul în palmă.

Emil Boc nu e de vină pentru situația asta. Echipa lui de campanie, însă, a șomat nepermis, crezând poate că e suficient ca Boc să candideze ca să câștige. Omul care își permite să își asume tot ce s-a întâmplat bun în Cluj de la Funar încoace nu a profitat deloc, electoral vorbind, de pe urma propriilor proiecte. Clujeanul trimis în bătălie cu dinozaurii de la București, tânărul care s-a întors din capitală cu părul alb, nu a știu să comunice de ce a mers acolo, ce a făcut și cu ce s-a întors.

Dincolo de toate cifrele, rezultatul acestui vot ne poate spune două lucruri:

  • Pentru alegători: o fi clişeu, dar fiecare vot contează, pentru că nu ştii niciodată cât de strânsă e lupta. Indiferent cine câştigă, va câştiga la câteva mii de voturi diferenţă.
  • Pentru politicieni: nu e o idee bună să îţi ignori alegătorii. Aveţi nevoie de altfel de campanii de comunicare, inclusiv pre-electorale, nu doar de bannere obosite.

Social media, anyone?

Bună ziua, cu doamna Nicoară, vă rog!

Dacă un jurnalist de la Realitatea TV era filmat din greşeală în timp ce se uita la pr0n la serviciu, aşa-i că făceam cu toţii o petiţie online ca să nu fie dat afară? Venea frumos omul şi zicea: da, ştiu că eram în spatele prezentatorilor, dar verificam un mail de la un coleg şi era ataşată chestia asta. Nu ştiam ce conţine. A mai păţit-o unul şi toată lumea l-a apărat.

Acuma i s-a întâmplat în schimb clujeanului Marius Nicoară, momentan ocupat ca senator, motiv ca toate ipocriziile să înceapă iar să băltească prin presă. Da, e subiect, da, e interesant, chiar vreau să ştiu ce fac ei acolo şi e bine că s-a publicat povestea, dar e o anecdotă, un moment jenant şi atât.

Problema nu e că a deschis mailul. A păţit-o şi un senator american, dar ăla a avut bunul simţ să închidă imediat pozele topless primite pe mail, nu să continue să se uite vreme de câteva minute, rânjind între timp şi spre camere. Dar ăştia suntem!

Până la urmă, în ştirea de pe Realitatea informaţia pe care trebuie să o reţinem este: Marius Nicoară a avut un număr de … intervenţii în parlament, … iniţiative, a promovat următoarele subiecte de interes pentru alegătorii lui. A, păi nu scrie asta? Pardon.

În rest, la ce se uită domnul Nicoară e problema lui nevastă-sa.

Întrebarea zilei

Traian Băsescu a promulgat azi legea votului uninominal. Care se va aplica inclusiv la preşedinţii de Consilii Judeţene, ceea ce înseamnă că la Cluj Marius Nicoară va dori să rămână unde e.

Prin urmare, fără niciun fel de update din culisele vreunui partid, situaţia arată aşa la Primărie: Emil Boc vs. Norica Nicolai. Altfel spus, unul care vrea să devină premier şi una care tremură de câţiva ani ca să ajungă la justiţie sau apărare se bat pentru un post pe care niciunul nu-l doreşte de fapt.

Anul ăsta electoral va fi foarte amuzant. Cu condiţia să-l privim mai cu relaxare.