Gazeta de Cluj rămâne fără redacţie

Întreaga redacţie a săptămânalului Gazeta de Cluj şi-a dat demisia în această săptămână. Ei vor mai lucra până în 15 decembrie, după care patronul, Liviu Man, va fi nevoit să găsească o altă echipă. Cum pleacă toţi odată, solidari, nu e greu de ghicit că nu-i de bine; poate vor comenta după 15 despre motive, poate nu.

Cine a chiar citit Gazeta de Cluj în ultimul an ştie că doar numele, patronul şi articolele despre Toma Rus mai făceau legătura cu ceea ce se întâmpla înainte sub acelaşi brand. Am citit în Gazeta articole pe care mi-ar fi plăcut să le am în ziar: Autostrada Transilvania iar şi iar, proiectul România Medievală, şmenuri imobiliare, cum plătim dobândă pe bani pe care-i pierdem, interviul cu Bogdan Chirieac, campania pro-monumentele Clujului sau seria de interviuri cu candidaţi la preşedinţie, unică în presa clujeană şi originală, multe altele de care nu-mi amintesc acum.

De multe ori, am fost convins că, dacă textele ar fi apărut în alt ziar, ar fi stârnit mult mai multe dezbateri. Dar angajaţii de acolo au plătit oalele sparte de alţii. Mult succes, Augustin Stanciu, Silvia Boncuţiu, Simona Curcian, Beatrice Golondzac, Tiberiu Hrihorciuc!

Forţa unor cuvinte

Nu cred că suntem întotdeauna conştienţi de schimbările pe care le putem produce un singur cuvânt. Ca să nu vorbesc de manipulări. Discriminările cele mai grave se pot naşte doar din limbaj, iar folosirea unui termen dintre cei mai simpli în locul altuia poate schimba nu doar sensul unui articol, ci pur şi simplu imaginea pe care o dăm cititorului şi percepţia acestuia.

 

Pe post de cobai într-un experiment de formulare, domnii Traian Băsescu şi Paszkany Arpad.

Continuă să citești Forţa unor cuvinte