Primele impresii despre Informaţia de Cluj

pagina1mare
"În 25 noiembrie, românii pot influenţa viitorul României". Aşa sună prima propoziţie din primul paragraf al articolului de deschidere din nr. 1 (862) Informaţia de Cluj, cotidian care se va distribui gratuit. Subiectul: cei 35 de euro-parlamentari. Lideri politici explică cititorilor Informaţiei de ce e foarte important să-i să voteze la euroalegeri.


Iar primul editorial explică, relativ previzibil, cât de importanţi sunt cititorii. Pe de altă parte, măcar poza de lângă nu e obişnuitul portret de gânditor al editorialiştilor, ci una cu tot omul, în picioare. Omul fiind Florin Otrocol, directorul editorial.


Informaţia arată a ziar pus pe fapte mari, chiar dacă se distribuie gratuit. Se vede şi din layout, care tinde mai mult spre un elegant tradiţional decât spre stilul popular, dar şi din subiecte: lipsesc cu desăvârşire cele de social şi monden.


Practic, Informaţia înseamnă politică, economie şi sport. La capitolul sport se simte mâna lui Codin Samoilă (au acoperit tot, au subiecte date doar de ei –  judo şi polo, de exemplu). Nu pricep însă de ce există un caiet sport în paginile 7-10 şi încă
două pagini în 15-16. Între ele e vârâtă o secţiune business / economic. Paginile de sport se cheamă "supliment", dar intră
şi în numerotarea ziarului.

 

informatiacluj.roO mare bilă albă: au lansat cotidianul tipărit odată cu site-ul, fără obişnuitul "în curând". Am asistat chiar live la lansarea site-ului, care nu era online la ora 6 dimineaţa, dar a apărut şi a început să fie actualizat înainte de 7.


Există în caseta de redacţie doi editori pentru online, iar Mihai Prodan spune, printre alte detalii din redacţie, că vor actualiza site-ul 16 ore pe zi. Prin urmare, ar putea fi concurenţă şi pentru CLUJEANUL Cotidian şi viitorul City News.


Un ziar bun, chiar dacă un pic prea serios, al cărui mare pariu va fi potrivirea cu publicul cotidienelor gratuite. Greu de crezut, dar chiar şi dacă eşti gratis trebuie să-ţi convingi publicul să te citească.


Clujul are acum două publicaţii gratis: una uşor de digerat, cu texte scurte şi multe subiecte de stil tabloid – Cluj Expres; şi una care tinde spre quality în stilul tradiţional al cuvântului – Informaţia.

Cetăţeanul care?

M-am foit, ieri, pe la o mulţime de chioşcuri de presă, în căutarea celui mai nou săptămânal: Cetăţeanul Clujean (Cetateanul Clujean, pentru cei fara diacritice). Problema e că, de fiecare dată când l-am cerut, vânzătorii mi-au adresat un sincer: "cetăţeanul care?".

Continuă să citești Cetăţeanul care?

Echipa de ştiri lansează presa.md

presamdÎn premieră, un portal de ştiri îşi propune să reunească online informaţiile şi publicul de limba română din România şi Republica Moldova. E vorba de www.presa.md, realizat de Echipa de Ştiri, condusă de jurnalistul clujean Claudiu Pădurean.


Până vin detaliile oficiale, vă spun că e vorba de 5 ziarişti din România şi 3 din Republica Moldova, în formaţia de bază, plus încă nişte colaboratori.

Continuă să citești Echipa de ştiri lansează presa.md