Teoria conspiraţiei: tâlhăria de la BT

Acum câţiva ani, casa părinţilor mei a fost spartă. După vreo lună, Poliţia a găsit un suspect. Prin „găsit” mă refer la faptul că au dibuit un amărât care să recunoască şi fapta respectivă, pentru că dovezi n-avea, de fapt, nimeni. Tata îmi povestea că individul a fost adus „la reconstituire”, dar era absolut evident că habar n-avea de dispunerea camerelor sau din ce sertar dispăruseră lucruri.

Nu mi-i străin, prin urmare, modul de lucru al Poliţiei în astfel de cazuri, dar mă amuză teoriile conspiraţiei care au apărut de când cu reţinerea a doi suspecţi în cazul tâlhăriei de la Banca Transilvania. Vreme de 11 luni, ziare şi blogărime au urlat laolată despre ineficienţa Poliţiei. S-a scris că nerezolvarea acestui caz a dat undă verde unui val de jafuri. Am făcut şi eu mişto de mersul anchetei de câteva ori până acum, dar mi s-ar părea normal ca azi să dăm măcar un grăunte de încredere celor care apără legea.

De când avem totuşi nişte suspecţi mai clari decât „un grup de oameni cu accent ardelenesc”, n-am auzit nici din greşeală vreun „bravo, bă”, la adresa Poliţiei. Suntem prea iubitori de teorii ale conspiraţiei ca să chiar credem că e posibil (măcar posibil!) ca anchetatorii s-o fi nimerit?

E drept, omul are nevoie organică de poveşti şi legende, dar neîncrederea cronică în „lege şi ordine” mi se pare unul din marile simptome de boală ale României. Nu zic că ăştia sunt vinovaţii, că nu m-am născut tribunal. Zic că e trist că primul lucru care le trece prin cap oamenilor e că Poliţia face înscenări.


Pentru o reconstituire mai relaxată a faptelor: Lanţul evenimentelor de la Banca Transilvania

Dreptul de a râde

În faţa primejdiei, un animal are trei răspunsuri posibile: atacă la rândul lui, fuge sau se blochează. Lipsite de raţiune, animalele se pot ghida doar după instinct şi trec prin existenţă cu un set de reguli fixe, codate în materia cenuşie pe care o au la dispoziţie.

Omul, când dă de necaz, mai are un răspuns posibil. Râsul. Nu cel nervos, isteric, tremurat, care trădează o panică instalată în straturile animalice ale fiinţei. Ci râsul sănătos, eliberator, care exorcizează frica şi activează raţiunea. Pentru a râde e nevoie de intelect, de o pauză în care instinctele să cedeze în faţa cortexului.

De aceea, în faţa tragediilor, avem nevoie de compasiune, de înţelegere, dar şi de puterea de a ne aduna şi a merge mai departe.

Continuă să citești Dreptul de a râde

Lanţul evenimentelor de la BT

portret-robot-btUPDATE / EXCLUSIV: Antonescu a transmis pentru Aronet.ro portretul-robot al răufăcătorilor!

BREAKING NEWS

 

/13 feb. 08/ BT, SPARGERE, CLUJ – Sediul Băncii Transilvania din Mănăştur a fost spart de persoane înarmate, care purtau pe cap cagule.

După studiul înregistrărilor video de pe sistemul de supraveghere, din care se vede că un hoţ are de două ori înălţimea celuilalt, Poliţia i-a reţinut în această seară pe premierul Emil Boc şi primarul interimar Sorin Apostu.
Continuă să citești Lanţul evenimentelor de la BT