De ce la ONG-uri contează sufletul

Irina, Cristi si AndreiVreau să vă spun o poveste de săptămâna trecută; o poveste cu multe emoții pentru mine și un final cât se poate de fericit. Alături de colegii de muncă de la PR & More, ajutam niște prieteni dintr-un ONG clujean să strângă fonduri pentru o cauză bună: mai puțină suferință pentru copiii bolnavi de cancer, prin aplicarea unor tratamente mai moderne deci nedecontate de statul român.

În mod normal, știut fiind faptul că atenția presei și publicului pentru asemenea subiecte este limitată, e important să nu ai „concurență”, adică alte evenimente în același timp – chiar dacă nu toată lumea o să recunoască asta pe faţă. Supraiză: în seara în care asociația „Alex Damian” organiza această strângere de fonduri, la Cluj avea loc și The Global Party, un eveniment la nivel mondial, cu prezența tuturor notabilităților orașului – primar, prefect, oameni de afaceri etc.

Primul meu gând a fost că am pățit-o. Vă dați seama câtă atenție generează un eveniment de amploare, conectat la o rețea globală, cu invitați VIP. Nori negri, gânduri grele despre evenimentul la care lucram. M-am înșelat amarnic. The Global Party a strâns 10.000 de lei, bineveniți, pentru o cauză foarte bună: asociația Autism Transilvania. Dineul caritabil „Alex Damian” a strâns 60.000 de lei în aceeași seară.

De fapt, contează ca oamenii din sală să fie cu sufletul acolo – și într-o parte, și într-alta. Să participe de bună voie, să vină pentru că ei cred în cauza ta, nu pentru că e un eveniment la care „dă bine” să fii prezent. Atunci şi numai atunci când oamenii sunt acolo pentru a ajuta, contează mai puţin meniul și luxul cu care unele evenimente caritabile încearcă să atragă.

Sigur, fac o chestie nepermisă: un grafic al fericirii, un pie-chart al contribuțiilor umanitare. Îmi amintesc însă cum un eveniment de scară mică, primul concert umanitar al Asociației „Hans Spalinger”, a strâns de la 125 de oameni o sumă enormă – suficient ca o școală pentru copiii cu handicap mintal sever să rămână deschisă încă jumătate de an. Din nou, secretul a fost în public: au venit oameni care voiau cu adevărat să ajute.

Un an mai târziu, la 1 iunie 2013, am organizat ediția a doua, pentru că atât artiștii, cât și publicul, erau nerăbdători să se reîntâlnească. Le mulțumesc unor oameni adevărați – Irina Gașpar, Aminda, Cristian Gog, Ioana Mândrescu, Cristian Mandu – care și-au donat timpul și priceperea pentru cele două evenimente despre care vă spuneam. Cred că s-a simțit implicarea lor!

Nu vreau să dau rețete, dar am învățat atât: la un eveniment ONG, primul lucru pe care îl alegi trebuie să fie publicul. Apoi vorbim de sală, program și meniul de la cină.