Vezi cum se pot ridica 10 case în 5 zile

UPDATE: Bonus, cum se pot construi 500.000 de case (vezi mai jos) |

Ştii ce înseamnă BIG BUILD? Înseamnă construcţie la scară mare: în doar cinci zile, pe un şantier al Habitat pentru Umanitate, se construiesc 10 case pentru tot atâtea familii.

Un asemenea efort este posibil cu ajutorul a peste 200 de voluntari din România şi Irlanda de Nord. Alături de ei vor lucra beneficiarii: 10 familii din Bălţeşti, judeţul Prahova, care vor intra în casă nouă vineri, dar care au voluntariat deja sute de ore şi au pregătit şantierul, astfel încât în următoarele zile totul să meargă strună.

Big Build a început azi dimineaţă şi, până să scriu eu acest articol, pereţii caselor au fost deja ridicaţi.

Nu pot să ajung acolo, pentru că nu există destul concediu pentru câtă nevoie de voluntariat e pe lume, dar mă voi uita cu siguranţă pe www.bigbuild.ro să văd în direct cum progresează lucrările.

UPDATE:

Habitat pentru Umanitate sărbătoreşte construcţia casei cu nr. 500.000 în lume! O poveste incredibilă, prin care o jumătate de milion de pământeni au ajuns cu adevărat ACASĂ şi o poveste care merge mai departe zilele astea şi în România.

Mulţumesc fiecărui voluntar alături de care am avut, vreodată, bucuria de a lucra la Cluj.

«Constructorii de vise» au nevoie de galerie la Swimathon

Constructorii de vise, echipa Habitat pentru Umanitate la Swimathon 2011
Constructorii de vise, echipa Habitat pentru Umanitate la Swimathon 2011

Nu trebuie nici măcar să punem mâna pe târnăcop ca să ajutăm la construcţia de case. A ajuta o familie să aibă o locuinţă decentă mi se pare cel mai mare ajutor pe care îl poţi da cuiva; iar acum e şi foarte uşor, prin Swimathon 2011, eveniment organizat de Fundaţia Comunitară Cluj după un concept grozav.

Cum funcţionează: toţi cei care au o cauză pentru care luptă se aruncă în apă şi înoată cât îi ţin plămânii. Pe marginea bazinului, au susţinători, care se angajează ca la fiecare tură de bazin încheiată să dea o sumă de bani – la alegerea lor. Deci, dacă eu vreau să înot pentru ca la Cluj să fie mai mult soare şi am trei susţinători care dau 100 de lei pentru o tură, strâng o căruţă de bani!

Deşi mi-ar plăcea să fie mai plină de soare vara asta pentru toţi, în lipsa puterii de a controla vremea, vă invit să îi susţinem pe cei trei care vor înota ca vara unei familii, Bandy pe numele ei, să fie cât mai senină. Echipa Habitat pentru Umanitate Cluj, organizaţia care m-a convins să fiu voluntar vreme de 11 ani, va înota şi va strânge fonduri pentru ca această familie să aibă o locuinţă.

Singurul venit al familiei Bandy este ajutorul social al doamnei – 290 de lei pe lună.

Oare noi cu cât putem ajuta? Chiar dacă singurul ajutor pe care îl puteţi da e să veniţi la eveniment şi să faceţi galerie de pe marginea bazinului, vă aşteptăm cu tot dragul. E un prim pas şi, cine ştie, poate vă plac lucrurile pe care le auziţi despre Habitat şi multe alte organizaţii clujene care fac o treabă de excepţie!

Primesc casă pe gratis şi comentează că-i prea mică. Ce ziceţi?

Nu pot să nu reacţionez la ştirea asta: clujeni care au primit locuinţe sociale de la Primărie, cu chirie de 50 de lei pe lună (!), reclamă că spaţiul e prea mic. Că nu încap în două camere. Cu 50 de lei. Pe lună. E ridicol!

Sunt voluntar al unei organizaţii care cu asta se ocupă: ca toată lumea să aibă o locuinţă decentă. Ştiu direct cât de greu e pentru mulţi oameni să trăiască în condiţii fireşti pentru noi – adică să aibă apă şi canalizare, un pic de curent cât să-şi facă temele cei mici, că gazul deja e lux. Am văzut ce schimbare înseamnă mutarea dintr-o văgăună plină de mucegai şi igrasie într-o casă normală. Am intrat în locuri greu de imaginat ca locuinţe umane.

Ştiţi care e diferenţa între ăştia care se plâng că e prea puţin să primească două camere în bloc nou pentru 50 de lei pe lună şi familiile Habitat? E foarte simplu: la Habitat nimeni nu primeşte nimic de-a moca. Vrei, lucrezi. Arăţi că vrei să ajuţi şi tu mai departe. E un gen de „caritate” cu care românii nu-s obişnuiţi. „Cum, voi nu daţi casele gratis?” Nu, dar îi ajutăm pe oamenii cu adevărat muncitori să poată avea o casă la care altfel nici nu visau. Sunt oameni care niciodată nu ar putea lua un credit. Care muncesc de le sar ochii din cap şi apoi dau tot pe chiria unor spaţii mizerabile.

Devin familii-partener Habitat NUMAI cele care apreciază cu adevărat valoarea unei case. Înainte de a şti măcar dacă primesc ceva, ei lucrează voluntar pe şantier la casele altora. Dacă sunt aleşi, atunci mai muncesc câteva mii de ore, împreună cu alţi voluntari din Cluj, dar şi din străinătate – pentru că oameni din America, Anglia, Bermude, Germania şi cine ştie unde au venit de-a lungul timpului să ridice case aici la noi.

Ştiţi poanta de final? Când intră în casă nouă, nu se mai opresc din muncit. Nu mai au obligaţii, dar continuă să-şi ajute vecinii. Ţin minte când o nouă serie de beneficiari a intrat în case – şi nu mai aveau bani de mobilă. Familii care se mutaseră în case cu un an-doi în urmă le-au oferit câteva piese de mobilier, aşa, pentru început.

Fiindcă oamenii ăştia au priceput că munca e soluţia, nu întinsul mâinii. Sunt oameni care au făcut un mare efort şi s-au ajutat singuri. Noi am fost doar acolo când au avut nevoie de un pic de încredere. Astăzi, ei au nu doar casă, ci şi demnitate şi valori. Plătesc o rată mai mică decât fosta chirie, iar acei bani merg exclusiv spre construcţia de case noi.

Pentru că am văzut vieţi care s-au schimbat, pentru că am văzut şomeri ajungând directori de filială bancară odată ce au avut condiţiile unui  trai decent, după ce am văzut copii corigenţi ajungând premianţi dacă au avut bec în loc de lumânare, pentru că am văzut micuţi bolnavi de astm salvaţi de igrasie, pentru toate astea, de 11 ani, sunt voluntar la Habitat pentru Umanitate Cluj.

 

Două mărturii despre umanitate

Pana mai ieri, credeam ca toate cauzele sociale pe Internet sunt “da un click si elimini foamea pe glob”, toate cu rezultate… virtuale. Am descoperit ca in spatele IP-urilor sunt oameni adevarati, care produc rezultate palpabile. (…) Saptamana trecuta, 12 oameni foarte diferiti, care nu se cunosteau inainte, au petrecut “cel mai misto week-end pe anul asta”, cum spunea una din noi. Am dat cu trafaletii, am carat materiale, ne-am murdarit, am mancat pe santier. Cand am plecat, am lasat in urma 12 case in lucru – uluitor cate am construit in doua zile cu mainile noastre de oameni de birou! Case, o comunitate, entuziasm si incredere ca se poate.

Alina Kasprovschi – Hemingway.ro

Pur si simplu mi se pare ca nu suntem nici atat de tampiti, nici atat de hoti si nici atat de lenesi pe cat ni se spune ca suntem. (…) Acum doua saptamani am primit un e-mail de la Alina, pe care nu o cunosteam, nu ne vazusem in viata noastra. ea isi cauta voluntari pentru o echipa care sa ajute la construirea pana la Craciun a unor locuinte pe care Habitat for Humanity le va darui unor familii sarace din zona Moinesti – Comanesti.

Am ajuns vineri seara si am avut supriza sa intalnesc niste oameni foarte misto, care, culmea, nici ei nu se cunosteau intre ei. acceptasera insa sa vina ca voluntari pentru Habitat for Humanity in urma unui e-mail pe care il primisera de la cineva. (…)

Sambata am avut zi plina de lucru pe santier. Am dat la trafalete, am carat placi de (ceva) cu care se captusesc peretii, am mancat pepene si salam cu mustar, am cunoscut oameni si povesti de viata incredibile si i-am intalnit pe cei de la Habitat.

Habitat for Humanity a construit si pus in functiune 1500 de apartamente in Romania de cand exista si se ocupa asa ceva (aproximativ 10 ani). La un calcul simplu, in 10 ani nici guvernul nici privatii nu au construit / dat in functiune 1.500 de apartamente in romania. cum ar fi sa facem si autostrazi dupa acest model?

Eliza Rogalski, Cafeneaua Rogalski Grigoriu

Richard Quest, de la Cluj pe CNN

Richard Quest şi Maria CinarProgramul Quest to Build, realizat de Richard Quest, se difuzează astăzi pe CNN.


Emisiunea cuprinde şi secvenţele înregistrate la Cluj la începutul lunii, pe şantierul Habitat pentru Umanitate, unde Richard Quest a ajutat la construcţia unei case şi a filmat un segment al show-ului său.

 

Orele de difuzare sunt: astăzi, sâmbătă, la 9, 17 şi 22; duminică, la 9 şi 22, ora României. După difuzarea pe CNN, emisiunea devine disponibilă şi pe pagina de podcasturi a CNN.


Mai multe capturi din emisiune găsiţi în albumul foto.

 

Quest to Build

un articol greu de scris, dar cu mulţumiri pentru Camelia în final, plus un îndrumar despre cum se pot fura subiecte din Cotidianul


Richard Quest pe şantierul HabitatRichard Quest este primul nume care îmi vine în minte când mă gândesc la CNN; e primul pe care l-am reţinut, acum mulţi ani, dintre toate figurile postului şi, cu siguranţă, o mare figură.


Este şi unul dintre jurnaliştii pe care îmi ziceam de mult că mi-ar fi plăcut să-i întâlnesc (şi să le fur slujba). În fond, rar vezi un om care merge mai des cu avionul decât Emil Boc! Aşa că finalul săptămânii trecute a fost, din acest punct de vedere, perfect, după ce Richard Quest a venit pe şantierul Habitat pentru Umanitate Cluj şi a pus mâna pe ciocan. Sau aproape perfect, că nu lucrez (încă!) la CNN. 


Nu am povestit până acum despre această întâlnire, aşteptând să apară articolul în ZIARUL Clujeanului. Aşadar:

Continuă să citești Quest to Build

Richard Quest (CNN) construieşte case la Cluj

Una din imaginile emblematice ale postului CNN, jurnalistul Richard Quest, este astăzi la Cluj-Napoca, în dublu scop: profesional şi umanitar. El participă la construirea unei case pentru o familie cu venituri reduse, pe şantierul Habitat pentru Umanitate Cluj. Richard Quest realizează o emisiune despre arhitectură şi vrea să participe la ridicarea unei case "mai puţin spectaculoase decât lucrările marilor arhitecţi întâlniţi, dar extrem de preţioase pentru familiile nevoiaşe care vor beneficia de ele".

 

Dincolo de lecţia de jurnalism pe tema "cum se abordează un subiect", vizita lui Richard Quest ne arată unul din cele mai mari paradoxuri de pe şantierul Habitat, o asociaţie care a construit deja zeci de case pentru familii sărace.

Continuă să citești Richard Quest (CNN) construieşte case la Cluj