La mulţi ani, Habitat pentru Umanitate Cluj!

Habitat pentru Umanitate Cluj sărbătoreşte azi 11 ani de existenţă – sunt 11 ani de când asociaţia non-profit construieşte la Cluj case simple, dar accesibile ca preţ.

Casele Habitat merg către familii muncitoare, dar care, din cauza veniturilor mici, n-au şansa să îşi cumpere propria locuinţă. Nu ar avea niciodată acces la un credit. Multe din familiile selectate stăteau înainte în condiţii greu de imaginat. Lipsa de curent sau de apă era pentru ele ceva normal.

Principiul e simplu: toate familiile din program se ajută între ele, toţi lucrează la casele tututor în timpul construcţiei, iar costul final al locuinţei ajunge astfel să fie foarte mic. Acest cost al casei poate fi returnat în rate fără niciun profit, că doar e ONG, vreme de până la 20 de ani! Normal, toţi banii care se întorc merg în construcţia de case noi.

Azi, ora 11, sunteţi invitaţi cu toţii în Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca – construim 11 căsuţe „simbolice”, din lemn şi carton, pentru a atrage atenţia asupra nevoii de locuinţe simple şi accesibile la Cluj.

Veţi afla şi poveşti ale oamenilor din Habitat – iar spre seară vă spun şi eu despre o întâlnire specială între două familii Habitat; una care stă de un an într-o casă nouă, iar cealaltă pentru care tocmai construim.

P.S. Data aniversării Habitat Cluj, 13 mai, are o semnificaţie clară: e ocazia când unul din membrii fondatori a reuşit să-i urce pe toţi ceilalţi în maşini ca să ajungă în sfârşit deodată la notar :))

Ultimele două zile pentru 2%

Joi şi vineri sunt ultimele două zile în care mai puteţi depune în termen declaraţiile de venit obligatorii pentru oricine are şi drepturi de autor sau venituri din alte surse decât cartea de muncă. Adică aproape toţi jurnaliştii.

Dacă tot trebuie să le depuneţi, nu uitaţi cu un drum să completaţi secţiunea 2%, prin care puteţi trimite o parte din banii datoraţi statului către o organizaţie non-profit în care aveţi încredere. Eu vă recomand Habitat pentru Umanitate Cluj pentru că, după şapte ani de voluntariat acolo, ştiu că banii nu sunt aruncaţi pe fereastră, ci chiar sunt folosiţi cu cap, într-un sistem bine pus la punct, care are ca scop producerea acelei „scântei” care chiar poate schimba viaţa unei familii.

Pe scurt, se construiesc case pentru oameni cu venituri mici, dar nu oricum, ci împreună cu ei. Oamenii lucrează la casa lor şi la ale altora şi se integrează într-un grup, învaţă că pot avea încredere în cei din jur, ajung să îşi găsească locuri de muncă mai bune şi copiii nu li se mai îmbolnăvesc de la frigul şi mizeria în care erau nevoiţi să locuiască înainte de Habitat.

Ca să mai facem un pas către rezolvarea problemei locuinţelor proaste din Cluj e nevoie doar de completat un formular, în următoarele două zile, dacă n-aţi făcut-o încă. Le puteţi găsi cu secţiunea 2% gata completată şi descărca de aici:

Formularul 230 dacă aveţi NUMAI carte de muncă, dar vreţi să ajutaţi;

Formularul 200 dacă aveţi venituri din orice altă sursă (ex. drepturi de autor). Puteţi completa suplimentar şi 230-ul, ca să direcţionaţi şi 2% de acolo. Contează!