Posedaţii de la Biertan: Ghost Hunt sub Lună Plină

Biertan e locul din România unde e cel mai des super-lună: pe lângă fazele lunii marcate în calendar, se-ntâmplă și Lună Plină, vampiri, zombi, fantome & strigoi, festival de film fantastic şi horror, ediţia trei anul ăsta. Merg acolo de la prima ediţie, când Cucu mi-a arătat atracţiile zonei. La Biertan era însă o problemă: se întâmplau lucruri bizare. Vorbind cu bătrânii din sat, am auzit o poveste tare ciudată, zisă aşa pe la colţuri, în şoapte, şi mult mi-a luat să înţeleg că accidentele aparent întâmplătoare, obiectele care-şi schimbau singure locurile şi lumina care se vedea uneori noaptea din Pădurea Biertanului nu sunt nici naturale, nici nu au explicaţii pământeşti.

Indiciul2
Proiecţionistul Posedat a lăsat în urmă tot felul de indicii ciudate. Lipite cu dublu-adeziv, ceea ce pentru vremea lui, e o performanţă…

Aşa am aflat, cu greu, despre un Proiecţionist Posedat. Acum vreo sută de ani, un proiecționist ieșit la pensie și retras în satul natal primea de la prietenii lui din capitală pelicule pe care să le proiecteze pentru consăteni; dar obiceiul s-a întrerupt brusc, proiecționistul a dispărut de pe fața pământului și niciunul din aceia ce-au asistat la proiecție nu a vrut să vorbească despre acea ultimă seară din cine-luminișul amenajat în pădure. Sau poate chiar nu își aminteau. Știam un singur lucru: Proiecționistul Posedat a lăsat în urma lui o serie de indicii, care să conducă spre sursa necazului.

Să scriu indiciile pentru acest Ghost Hunt a fost cel mai haios proiect pe care l-am avut în 2014. Să văd că aproape tot festivalul s-a implicat în căutarea indiciilor a fost și mai fain! Pe această cale, îmi cer scuze organizatorilor pentru că proiecționiștii, voluntarii și o bună parte a publicului țâșnea în căutare de fantome prin sat în loc să-și vadă de filme și pentru că, la party-ul din prima seară, doi oameni dansau și vreo cinci mese stăteau cu pixul în mână, încercând să rezolve primul indiciu. Zici că era Festivalul Rebus, Mangalia 2007.

Un moment de genul a fost surprins de Horia, căruia i-am șutit această poză pentru facepalm-ul neprețuit al Nonei:

rezolvare-enigme

Asta e șansa voastră, să vedem dacă îi găsiți mai repede soluția. Primul indiciu venit pe calea spiritismelor de la Proiecționistul Posedat a fost ăsta:

IVEQ SHEXE EYVMX
EDM, RY EQ QEMRM VE MXM EVEX
HEV QE KEWIWXM EGSPS YRHI
TERE OM XNQTYP E QYVMX.

Spor la descifrat! Apropo: concurenții au primit textul pe o foaie A5. Poate vă e de folos!

Nu vă mai zic restul indiciilor, poate facem la un moment dat un Ghost Hunt online. Pot să vă zic că unii concurenți au înțeles din textul de mai sus că trebuie să meargă în Dumbrăveni (nu), după ce au transformat literele în coordonate GPS (nu, nu) folosind tastele unui telefon vechi (nu, nu, nu). Iar alții au obținut prin numerologie avansată textul „EL E APOI O”, ceea ce nu înțeleg cum, dar e o realizare orișicât!

numerologie

P.S. Ghost Hunt-ul a fost câștigat de echipa cu numărul 11, „Melcul”, care s-au apropiat de indiciul final și l-au găsit după ce și-au făcut curaj vreo jumătate de oră. Era bine dosit! Au câștigat un sac de cărți de la Nemira, editura cu cea mai mare colecție fantasy, SF și horror din România!

Echipa-Melcul

Felicitări lor pentru victorie și mulțumesc tuturor pentru:

  • amenințările cu moartea primite dacă nu le zic secretul,
  • planurile de a mă trezi pe la 4 dimineața cu apă rece în freză,
  • telefoanele gen „trebuie să te sunăm să-ți spune 006301?”
  • … mai ales, pentru că s-au distrat atât de bine!

P.P.S. Povestea Proiecționistului Posedat ne-a fost dezvăluită în cele din urmă de cea mai talentată vrăjitoare, Bertaluna, la miez de noapte, cu descântec mai tare ca focul!

Bertaluna