Cinci lucruri pe care poți să le faci când faci baie

Baia, pentru cei fără imaginație, este o gară de scurt parcurs în care trenurile opresc doar cât să se scuture de praf, înainte de a dudui mai departe pe aceleași șine ruginite. Pentru ceilalți, poate fi un foarte bun popas în care să schimbi complet macazul și să începi o nouă călătorie.

Ce poți face atunci când faci baie?

1. Poți savura o carte bună. Avertisment: s-ar putea să adaugi apă caldă de vreo două-trei ori, dacă e o carte cu adevărat bună! Preferabil e să nu adaugi totuşi apa peste carte.

2. Te poți bucura de un pahar de vin. Preferabil alb, rece, într-un pahar pe care se vor strânge stropi de condens.

3. Poţi face cuiva o surpriză. De exemplu aşa:

baie

4. Te poți hipnotiza. Data viitoare, rămâi în cadă până se scurge toată apa. Închide ochii și simte cum scade nivelul apei, simte cum scade presiunea apei asupra ta, și vizualizează cum dispar toate problemele, necazurile și năbădăile lumii din jurul tău.

5. Poți face ca problemele să dispară cu adevărat. Pentru asta însă, trebuie să nu fii în cadă, ci în bazinul de înot sau pe marginea lui, la Swimathon – locul în care înotul se practică pentru cauzele bune ale Clujului.

Organizat de Fundația Comunitară Cluj, Swimathon se întâmplă mâine, 13 iulie – și e baia care spală multe nedreptăţi din acest oraş, prin efortul unor ONG-uri şi al oamenilor lor minunaţi, care înoată pentru a strânge fonduri folosite în cauze caritabile. Iar cei mai puţin acvatici pot dona câte un leu, doi sau zece pentru fiecare bazin parcurs de susţinătorii cauzei lor preferate.

Sâmbătă, ne răcorim la Swimathon!

Sâmbătă, ora 14:30, dăm startul la Swimathon: un proiect al Fundației Comunitare Cluj prin care orice om care crede într-o cauză poate strânge fonduri pentru ea. Sistemul e simplu: echipe de înotători încearcă să termine cât mai multe ture de bazin, iar sponsorii care vor să susțină cauza înotătorilor dau câte o sumă pentru fiecare tură completă.

Sunt o mulțime de proiecte faine înscrise și e momentul să vă alegeți preferații! Puteți face donațiile la fața locului sau ulterior, important ca oamenii să știe de voi și, dacă se poate, să le faceți galerie la eveniment – adică la bazinul din parcul Babeș.

Eu unul susțin echipa colegilor mei de la Habitat for Humanity Cluj, care înoată pentru educația copiilor din comuna Tranișu, județul Cluj. E un cătun de munte, cu o singură învățătoare și o școală care cade peste elevi.

Așa ne-am pus noi mintea să credem că apa poate curge și la deal și că, poate, poate, vor curge și fondurile de care școala are nevoie pentru reparații. Nu e un proiect tipic pentru Habitat, pentru că nimeni nu se va muta într-o casă nouă la finalul lui, dar cred că sunt multe feluri în care putem ajuta o comunitate, iar Swimathon e un moment bun să încercăm ceva nou.

Dacă vreți și voi să oferiți 1 leu / tură de bazin (n-a zis nimeni că doar mogulii pot participa), vă aștept sâmbătă în parc – iar dacă vreți doar să donați pentru această cauză, dați-mi un semn mie sau celor de la biroul Habitat – și de luni încolo se pot strânge fonduri.

Știți ce înseamnă 10 lei pentru copiii din Tranișu? O carte, sau un geam mai bine izolat, sau o bucățică de perete prin care nu bate vântul, sau un semn că îi pasă cuiva de ei, cei de negăsit pe hărți.

«Constructorii de vise» au nevoie de galerie la Swimathon

Constructorii de vise, echipa Habitat pentru Umanitate la Swimathon 2011
Constructorii de vise, echipa Habitat pentru Umanitate la Swimathon 2011

Nu trebuie nici măcar să punem mâna pe târnăcop ca să ajutăm la construcţia de case. A ajuta o familie să aibă o locuinţă decentă mi se pare cel mai mare ajutor pe care îl poţi da cuiva; iar acum e şi foarte uşor, prin Swimathon 2011, eveniment organizat de Fundaţia Comunitară Cluj după un concept grozav.

Cum funcţionează: toţi cei care au o cauză pentru care luptă se aruncă în apă şi înoată cât îi ţin plămânii. Pe marginea bazinului, au susţinători, care se angajează ca la fiecare tură de bazin încheiată să dea o sumă de bani – la alegerea lor. Deci, dacă eu vreau să înot pentru ca la Cluj să fie mai mult soare şi am trei susţinători care dau 100 de lei pentru o tură, strâng o căruţă de bani!

Deşi mi-ar plăcea să fie mai plină de soare vara asta pentru toţi, în lipsa puterii de a controla vremea, vă invit să îi susţinem pe cei trei care vor înota ca vara unei familii, Bandy pe numele ei, să fie cât mai senină. Echipa Habitat pentru Umanitate Cluj, organizaţia care m-a convins să fiu voluntar vreme de 11 ani, va înota şi va strânge fonduri pentru ca această familie să aibă o locuinţă.

Singurul venit al familiei Bandy este ajutorul social al doamnei – 290 de lei pe lună.

Oare noi cu cât putem ajuta? Chiar dacă singurul ajutor pe care îl puteţi da e să veniţi la eveniment şi să faceţi galerie de pe marginea bazinului, vă aşteptăm cu tot dragul. E un prim pas şi, cine ştie, poate vă plac lucrurile pe care le auziţi despre Habitat şi multe alte organizaţii clujene care fac o treabă de excepţie!

Clujul va avea un prim parc ecologic

Într-un oraş de nota 10, orice spaţiu public trebuie valorificat. Asta nu înseamnă să ridicăm pe el clădiri de birouri sau parcări, ci şi să refacem acele spaţii care nu ne aduc bani, ci sănătate şi calitate a vieţii. În aşteptarea refacerii Parcului Mare, unde totul depinde de aprobarea unui proiect european, un ONG clujean şi un sponsor interesat au reuşit să mai aducă un pic de verde în oraş. Adică să creeze un parc NOU.

Fundaţia Comunitară Cluj a derulat campania „Fiecare parc are povestea lui„, provocându-i pe clujeni să aleagă mici spaţii din oraş şi să „inventeze” moduri în care ar putea fi reabilitate.

Aşa va apărea primul parc ecologic din Cluj, la propunerea Organizaţiei Studenţilor pentru Turismul Românesc. Ei au propus transformarea unui spaţiu într-un parc în care să nu vedem aceleaşi plasticuri strălucitoare, ci doar materiale naturale, precum buşteni, lemne sau sfoară. Mai mult, un mic amfiteatru va oferi un spaţiu pentru manifestări artistice spontane (cu câteva luni în urmă, vedeam nişte tineri pe iarbă, cântând la chitară în parcul din Piaţa Fraternităţii; de cei ca ei este vorba).

Banii vor veni de la Provident, iar angajaţii companiei vor face şi voluntariat pentru amenajarea spaţiului.

M-a onorat propunerea celor de la FCC de a le fi partener în campanie, am citit cu plăcere propunerile, iar acum abia aştept parcul cel nou!