Pensionarii clujeni, chemați la „Ultima reprezentație”

full-circleMăi dragilor, cât de aiurit poți să fii ca să chemi pensionarii Clujului să vadă gratis filmul „Ultima reprezentanție”? Pe bune, Primăria a anunțat azi că toți clujenii peste 70 de ani vor avea acces gratuit la proiecție.

Ideea, la originile ei, era faină. Filmul este despre un grup de rezidenți de la azilul de bătrâni, care vor să evadeze pentru a-și îndeplini visele, a-și regăsi familiile, a-și redescoperi propriile forțe – și așa se naște un road movie cu seniori, cu o mulțime de poante și situații haioase, dar care nicio clipă nu te lasă să uiți de dramele din spatele poveștii. De râs, de plâns și de apreciat – e un lăudat pe site-urile de specialitate și pentru poveste, și pentru interpretarea excelentă a actorilor.

Dar odată ce a fost tradus românește ca „Ultima reprezentație”, zău dacă mi-ar fi venit să chem pensionari la el. Că e clar „ultima” înainte de știți-voi-ce. E ca și cum le-am zice „hai, ultima reprezentanție, că la următoarea face popa show!”. Ironic? Pe puțin.

Chiar dacă nu mă încadrez în targetul de vârstă, s-ar putea să mă duc la film.

Am pus un pariu cu mine: că jumătate din sală va citi cu voce tare subtitrarea ca să o audă cealaltă jumătate. Așa cum făceau, pe vremuri, dragii mei de bunici 🙂

P.S. Povestea asta mi-a adus aminte de vremea când, lucrând la ziar, trebuia să editez un articol despre cum merg clujenii la Luminație cu câteva zile înainte, în weekend, pentru că era vreme neobișnuit de caldă. Titlul dat de reporter era de genul „Vremea bună umple cimitirele Clujului”.