Nişte motive ca să folk

cosmin-vaman-alexandra-andrei

Foarte multă vreme n-am fost fan al folkului, pe motiv că pistoalele pumnalele gloria și caii haiducilor nu erau ideea mea de audiție. Apoi, în nişte împrejurări mai personale, mi-am dat seama că nu ascultam ce trebuie și că există multă muzică tânără și cu suflet în domeniu ăsta!

Acum trei ani am fost prima dată la Alba Iulia la cel mai mare festival de profil din România: Ziua de Mâine. De atunci am fost acolo în fiecare an, de fiecare dată din altă postură, iar anul ăsta am pătruns în cele mai culise, ca să-mi confirm ideea: o fi faină muzica folk, dar oamenii care cântă folk sunt cei mai.

Dacă apuci să îi cunoști și să vorbești cu ei, e bonus – dar important e că nu ai nevoie de asta. Oamenii ăștia spun atât de multe despre ei înșiși prin muzica lor, mai ales la început de carieră, încât să îi auzi live la un festival înseamnă să îi cunoști, chiar dacă ești în public. Să fii în public la un festival de folk înseamnă să simţi că şi tu comunici cu oamenii de pe scenă într-un mod pe care niciun alt gen muzical nu îl mai oferă. Îmi plac genuri foarte diverse de muzică, dar folkul e o stare aparte. După cum există mai nou o aplicație pentru orice, există și o melodie folk pentru orice – de la petreceri la seri melancolice.

Folkul e printre ultimele redute ale exprimării sincere a unui artist, într-o lume în care un hit e produs de o întreagă echipă, după reţete.

Ca de obicei, s-a dezbătut la festival şi „ce e și ce nu e folk?”. Eu zic că partea frumoasă a acestui folkului e că îl recunoaștem și atunci când nu îl putem defini. Acum 3 ani l-am întâlnit pe Cosmin Vaman, care a luat anul ăsta spectatorii prin suprindere cu un recital de nota 10, plin și de umor, și de melancolie. Veți mai auzi de el și de Alexandra Andrei (cei doi câștigători de la Alba din ultimii ani cântă împreună de ceva timp și bine fac), pentru că în primăvară vor lansa primul lor album, cu mulți invitați neașteptați din lumea muzicii românești. Mă dor degetele de blogger că nu pot spune cine!

(filmări de Feri Teglaş, acustic blogger!)

Câștigătorul ediției 2013 Ziua de Mâine este Mihai Boicu, un băiat care a urcat pe scenă şi a spus un „bună seara” șoptit, cu un glas subțire, sugrumat. După care a scos din el o voce senzațională, de m-am simțit ca membru în juriul vreunui X-Factor sau Got Talent, șocat de ce se aude de pe scenă. Pe a doua lui melodie, toată lumea a început să îl aplaude, prima dată că se aplauda în timpul unei piese în acea seară.

Mihai a câștigat premiul I, ceea ce înseamnă că îl revedem anul viitor cu un recital. Și a mai primit un premiu: publicul a cerut atât de categoric un bis, încât a fost primul premiant – în 9 ani de festival! – care a revenit pe scenă și a cântat o a treia piesă. Dacă va confirma în viitor succesul de acum, ține doar de el și de determinarea lui de a compune mai multe piese 😀 și a cânta mai mult.

Dacă vreţi mai mult folk de la Alba Iulia, aici e pagina de Facebook – unde vor urma mai multe filmări din festival, de data asta nu făcute din sală, ci înregistrările transmisiunii live, cu sunet de calitate 100%. Vă aştept!

Votează o chitară pentru Mironeasca

M-am gândit că poate sunt subiectiv, aşa că mi-am întrebat motanul şi e de acord şi el: Mironeasca merită o chitară, pentru că ne place foarte mult cum cântă şi normal e să poată repeta non-stop, da’ non-stop, poate îi vine inspiraţia şi mai face piese cu pisici 🙂

Bun, păi cum facem rost de chitară? Relativ simplu: votaţi Mirona Pascu în concursul Folk Lung. Votaţi acuma, că altfel iară vă bat la cap pe messenger şi Facebook în două-trei ore. Aţi dat click? Păi ce-am discutat?

Acuma că aţi votat, ascultaţi în voie:

http://www.youtube.com/watch?v=aZvOTZ_JXoM