Ce faceți în weekendul prelungit de Rusalii?

cns

De vineri până luni, Clujul prinde viaţă: e plin de evenimente de nota 10 care riscă să afecteze media celor care tocmai se pregătesc să ia notă mare la BAC. Avem un festival de carte, avem Cluj Never Sleep, superbul Electric Castle şi un concert-eveniment Patricia Kaas – şi nu uitaţi că luni e zi liberă legat şi, evident, nu se lucrează!

De vineri până sâmbătă, zeci de artişti se reunesc sub genericul Cluj Never Sleeps. Trei recomandări din program:

  • Vineri, veniţi pe Kogălniceanu – o să vedeţi o stradă… înverzită, un spectacol de teatru inedit – „Un toast cu diavolul”, ora 18, e o reprezentanție comică creată pentru spații neconvenționale – sau pe str. Potaissa pentru a vedea trei scurt-metraje ale lui Cristian Pascariu (despre unul din ele știu să vă spun că a ajuns la Cannes)
  • Vineri la miezul nopții, Consiliul Local se reunește în ședință extraordinară. Eu aș vrea să-i văd pe consilieri la miezul nopții, așa fresh! 😀
  • Sâmbătă e zi bună de Cetățuie, unde la ora 17 are loc un workshop de muzică improvizată – mai mult decât live, un soi de muzică ALIVE

Electric Castle bagă în priză castelul de la Bonțida – la propriu, s-a investit mult în infrastructură cu ocazia festivalului. Sunt mai ales curios de părerile localnicilor! E cel mai mare festival de muzică electronică (plus nenumărate activități conexe) de pe la noi, și dacă sunt 80 de artiști la prima ediție, cu Morcheba cap de afiș (sâmbătă, 21:30, Main Stage), tare-s curios ce va fi la anul. Program complet aici.

De joi a început, duminică se încheie, Festivalul de Carte Transilvania. Nu uitaţi câ duminică la 14:30 e lectură publică în Piaţa Unirii – fiecare vine cu o carte ca să ne citim pasajul preferat., iar duminică seara la cinema Victoria e lansare de carte + proiecţie Fahrenheit 451.

Luni – tot zi liberă! – la ora 19 se deschid porţile Sălii Sporturilor, unde Patricia Kaas vine cu un concert eveniment, tribut adus lui Edith Piaf. Acuma vă zic din culise: vine cu nişte decoruri şi proiecţii video inedite din viaţa lui Piaf, cu un spectacol adevărat, nu doar un concert! Bilete mai găsiţi pe biletmaster.ro şi la Casa TIFF, sau în cele două malluri.

Nu ştiu de câte ori ar trebui să trăim acest weekend ca să putem ajunge la toate! Se oferă cineva să fie clona mea, vă rog?

 

 

Mai există scriitori vii?

fctSe spune că așa au reacționat niște copii, aflând că un grup de scriitori urma să le viziteze școala: cum, mai există scriitori vii? Pentru ei, cărțile sunt scrise de niște Eminescu și Sadoveanu, figuri cu soclu înalt, bine proptite în istorie și fără nicio legătură cu actualitatea.

Festivalul de Carte Transilvania, care a început ieri la Cluj și durează până duminică, nu se numește așa întâmplător: vrea să așeze cartea în centrul unei sărbători. Întâlniri cu autorii, lansări de carte la care autorii chiar apucă să citească din propriile opere, concerte de rock simfonic, jazz, muzică tradițională, proiecții video, spectacole de poezie acompaniată de muzică live.

E o altă rețetă față de tot ce s-a mai întâmplat în domeniul cărții și o bucurie să văd că „târgurile” de carte sunt completate cu festivaluri adevărate și nu mai au loc în groapa din Mărăști, ci în centru, nu într-un cort alb care strică Piața Unirii, ci la niște standuri decente.

Se vrea un festival al cărții vii, așadar. Un festival al cărții-spectacol, care, fără să răpească intimitatea lecturii, transformă și împărtășirea experienței într-o plăcere.

Vă recomand câteva momente pe care să nu le ratați:

Vineri, ora 21 – Dinu Olărașu – lansare de carte („Dar”) și concert folk, în Piața Unirii

Vineri, ora 00 – Spectacol de poezie și pian „Când plouă mă trezesc lefter și caut sensul vieții precum Goethe” – cafeneaua Doamna T

Sâmbătă, ora 19 – Premiile festivalului. Marele premiu e pentru un scriitor care a ridicat prestigiul Clujului, originar de aici; premiile „oameni în slujba cărții” sunt acordate celor fără de care cărțile nu ar putea apărea (editori, corectori, graficieni de carte etc.); premiul „Cartea Anului” și premiul de debut – Piața Unirii.

Premiile sunt în bani „și dacă trebuie facem și diplome”, spune Vasile G. Dâncu, organizatorul festivalului, care consideră că „România are o psihoză cu diplomele”.

Sâmbătă, 19:30 – lansarea cărții „Clujul poeților”, o antologie a celor mai frumoase poezii despre Cluj, colecționate de Horia Bădescu (îl știți sigur – „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”), urmat de un concert de chitară clasică – Silvan Stâncel – Piața Unirii.

Duminică, ora 14 – „Citește ce-ți place” – clujenii sunt invitați să vină cu cartea preferată pentru a le citi tuturor pasajul lor preferat – o acțiune care îmi place fiindcă marșează tot pe ideea de „carte vie”, de a reconecta oamenii și cărțile – Piața Unirii.

Duminică, ora 19 – Cinema Victoria – lansare de carte „Fahrenheit 451” urmată de vizionarea ecranizării cărții, în regia lui Francois Truffaut. – cinema Victoria.

Că festivalul se închide cu o carte despre salvarea cărților de la ardere (451 de grade Fahrenheit e temperatura la care arde hârtia) și în care oamenii DEVIN cărți pentru a le salva mi se pare mai mult decât potrivit.

Chiar dacă nu aș vrea să trăiesc distopia din SF-ul genial al lui Bradbury, mi-a plăcut întotdeauna să întâlnesc oameni-cărți: nu cei care au citit neapărat multe, sau au multe acasă pe un raft, ci pur și simplu oameni pentru care cărțile sunt o experiență cotidiană.