Despărţiri

evz-trans O imagine face cât destul de multe cuvinte, iar cea din dreapta spune tot. E ediţia de Transilvania a Evenimentului Zilei – aşa cum apare astăzi online.

 

Nu îmi pot imagina multe lucruri mai triste decât să afli duminică o decizie de sâmbătă: nu mai lucrezi de luni. Chiar dacă mai primeşti salariu încă două luni după.


Paginile de Transilvania meritau citite şi nu spun asta nici pentru că aş fi prieten cu cineva de acolo, nici ca să-i flatez înainte să primească oferte. De altfel, nu m-aş grăbi în locul lor. Că ediţiile regionale nu sunt profitabile financiar nu cred că era un secret pentru nimeni. De WAZ se ştie de o vreme că se încruntă în direcţia Transilvania-Banat.

 

Partea bună a poveştii e că se discută tot mai mult despre profitul obţinut cinstit dintr-un ziar şi de presă ca afacere transparentă şi cinstită.


Partea rea? Pe măsură ce presa va deveni tot mai centralizată, va fi tot mai departe de contextul în care trăiesc oamenii şi tot mai aproape de spectacolul bine controlat al palatelor. Da, nu sunt "profitabile" ştirile despre modificarea orarului autobuzului către Poiana Blenchii, dar comunităţile locale sunt lăsate fără acoperire. Cineva va pune un pariu câştigător pe ele, în viitorul apropiat.

Cum scăpăm de răspundere

Stârnit de întrebările referitoare la răspunderea juridică a ziariştilor şi a ziarelor, în cazul în care publică prostii, am dat o raită prin paginile publicaţiilor tipărite, ca să văd cine ce spune despre subiectul "nu ne daţi ziarul în judecată, autorul e de vină, noi nu ştim nimic". Discuţia a pornit în postul ăsta, dar am primit după întrebări legate de "disclaimer"-ele de care vorbesc.


Prin urmare, iată-le: campioană e detaşat ZIUA, în timp ce alte trei publicaţii insistă şi ele că doar autorul răspunde pentru un articol şi citează (greşit) Codul Penal. Asta e ce am apucat să găsesc azi, voi completa şi cu restul ziarelor. Dacă aveţi şi voi exemple la îndemână, daţi un email sau comentariu cu ele!

 

ZIUA, ediţia naţională:  NU NE MAI TÂRÂŢI PRIN TRIBUNALE! – Editura noastră, directorul general al acesteia şi redactorul şef al ziarului ZIUA nu răspund nici civil, nici penal pentru articolele apărute în ediţiile locale ale ziarului (care funcţionează în regim de franciză) şi nici pentru cele publicate în ediţia naţională, dacă sunt semnate de ediţiile locale. Pentru toate celelalte procese precizăm că singurii răspunzători de conţinutul articolelor sunt semnatarii acestora.

 

Adevărul de Cluj, Monitorul de Cluj, Evenimentul Zilei: Potrivit articolului 206 C.P., responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolului aparţine autorului.

 

Cluj Expres, România Liberă, Ziarul Financiar, Business Standard – nu au / nu am găsit.

 

Jurnalul Naţional are doar o precizare: Opiniile exprimate în articolele publicate aparţin în exclusivitate autorilor. Deci fără referiri la răspunderea juridică.


Dacă aveţi completări, le aştept, mai ales de prin publicaţii locale.

Evenimentul Zilei se încarcă

Evenimentul Zilei a folosit o zi de sâmbătă, adică una cu mai puţini vizitatori, pentru a lansa versiunea beta a noului lor site şi a invita cititorii să vină cu idei pentru a o definitiva.


Primele diferenţe între versiuni apar din concepţie: dacă pe cel vechi scrie din start Evenimentul Zilei nr. X, acum nu mai apare în prim-plan conţinutul ediţiei tipărite, ci ştirile de ultimă oră; există o pagină separată cu "ziarul de azi".


Cum tocmai am trecut printr-o (primă) relansare de site, mi-e foarte greu să critic problemele care apar acolo, mai mult decât a spune că nu m-a impresionat defel la aspect, care e totuşi decent, şi nu văd rostul textuleţului care apare între clicuri: "Continutul paginii se incarca. Va rugam asteptati". Dacă am apucat să-l copiez de acolo, înseamnă că stă cam mult. A, da, şi e inutil, când dau clic, mă aştept să aştept să stau se încarce – experienţa de la Sleş îşi spune cuvântul :).

 

Mi-a plăcut în schimb cum colţul din dreapta sus de pe prima pagină se deschide pentru a arăta versiunea beta, într-un stil pe care l-am folosit aici pentru a promova Clujeanul.


Dincolo de defecte sau calităţi, important e că încă un jucător mare – Evenimentul Zilei e pe locul 4 în Trafic.ro/Mass-media şi 9 pe general – începe să diferenţieze tot mai tare printul de online şi să dedice cititorilor de pe internet resurse mai importante. În doi ani, cine n-a făcut asta va constata de ce ar fi trebuit să o facă.

Realitatea vine la Cluj (ep. XVII)


Cosmin Pîrv
sare din pădurea România Liberă de Transilvania – Banat înspre câmpiile terenului pe care îl va face pe post de corespondent de Cluj al Jurnalului Naţional, dublat de funcţia de editor de la monitorulcj. În ultimul an, Cosmin a trecut de la CLUJEANUL la Evenimentul Zilei, apoi la România Liberă şi acum la ziarele menţionate.


realitateano
Pentru cam a şaptea oară, aflu că la Cluj se va deschide un studio teritorial Realitatea TV. Ca de fiecare dată, suntem asiguraţi de surse din zona unui aprozar (pe bune!) că de data asta este foarte serios. Printre cei care ar dori să lucreze la Realitatea TV Cluj se numără şi un veteran al presei clujene cunoscut printre prieteni cu supranumele "Incendiu" încă de pe vremea când era cât pe-aici să-mi fie coleg.


De noul proiect "Realitatea – grupul de la Cluj" este responsabil un domn serios, deşi fără mustaţă, care s-a mai ocupat şi de niscai studiouri locale Pro TV de prin Piteşti / Ploieşti / whatever, pe nume Druică. Vom reveni cu prenumele, care pare a fi Costel.