Ce nu aţi citit în ziar…

… pentru că am tăiat eu:

 • CATEGORIA "BOOM NEURONAL"
  De câţiva ani, economia românească se află într-un continuu proces de explozie
 • CATEGORIA "LIMBA DE LEMN TANASE"
  Una dintre preocupările de bază ale Consiliului Civic, asociaţia non-guvernamentală specializată în monitorizarea activităţii administraţiei publice locale, este susţinerea necesităţii elaborării unei strategii de dezvoltare pe termen lung a municipiului Cluj-Napoca. În contextul acestor preocupări, …
 • CATEGORIA "GRRRR VS. BRRRRR"
  Unii studenţi la medicina nu cumpără schelete sau cranii, pentru că le primesc moştenire de la părinţi sau rude
 • CATEGORIA "RÂDEM CU NOI"
  Cablul de pe strada Pasteur sfârâia mai abitir decât slăninuţa…

Continuă să citești Ce nu aţi citit în ziar…

Povestea porcului revine

La sesizarea ZIARULUI Clujeanului, Protecţia Copilului a convins-o pe mama băiatului căzut în canal la începutul săptămânii să îl ducă la un control medical. De atâta sunt sigur, că în rest se pare că povestea asta a fost un caz specific de "precizia presei".

Continuă să citești Povestea porcului revine

Vrăjitori şi canibali

N-am vorbit de mult despre perlele de presă, aşa că e timpul să recuperăm. Azi, meniu combinat: şi cele mai haioase formulări pe care le-am văzut în ultima vreme prin textele venite la editare, şi altele gata publicate prin ziare.


"Clujenii prezenţi în Făget au mâncat mici pesedişti şi au primit cărbuni democraţi"


Cuuuuum? Fără să li se aplece?! Tare n-aş vrea să aflu ce gust au micii pesedişti! Oare sunt mai acri decât membrii tineretului liberal?

Continuă să citești Vrăjitori şi canibali

Când cititorul e editor

Gata publicate Nu lucraţi în presă? Gândiţi-vă că orice text pe care îl vedeţi în ziar a trecut pe la cel puţin trei oameni, din următorii: autorul (musai), un editor, corectura şi bunul de tipar. Lucrurile diferă foarte mult între redacţii, dar de obicei textele nu apar de capul lor. Problema e că uneori şi cei din lista de mai sus şi-au uitat capul pe-acasă.


Postul Coşmarul unui editor, episodul I (da, mai urmează şi al doilea, şi tot aşa) a cuprins perle găsite prin texte înainte să apară; adicătelea când m-am prins la timp. Criticul de presă Mircea vă invită însă acum la un periplu prin ţara textelor care au apărut deja prin ziare. Featuring: Adevărul, Academia Caţavencu, ZIARUL Clujeanului, Monitorul de Cluj, ZIUA, Realitatea TV şi… Neptun TV. Deocamdată.

Continuă să citești Când cititorul e editor

Precizia presei

Pasiunea pentru exactitate a presei româneşti a fost suficientă, ieri, cât să aflăm că generalii în rezervă Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. De aici încolo lucrurile diferă iar realitatea începe să depindă de sursa ştirilor.

Spre exemplu, la Europa FM am auzit cum decizia de ieri poate fi atacată cu recurs. Câteva ore mai târziu, văd pe Realitatea TV că verdictul cu pricina nu e definitiv pentru că poate fi atacat prin apel.

Sigur, esenţial e faptul că poate fi atacat, dar cât de mult contează detaliile atunci când eşti jurnalist?

Continuă să citești Precizia presei