Despre copyright, cu maimuţe şi personaje Disney

Cei de la Creative Monkeyz au încercat să ne explice printr-un filmuleț animat publicat sâmbătă seara cum stă treaba cu ACTA şi copyright-ul. Au reușit, în sensul că au reușit să ne arate cum protejarea excesivă a drepturilor de autor are efect de bumerang şi s-a întors împotriva lor: filmuleţul anti-ACTA a fost dat jos de pe YouTube.

Ca să înţelegeţi contextul: de la începutul seriei Robotzi cei de la Creative Monkeyz au fost foarte activi în a face reclamaţii şi a se asigura că filmele create de ei se pot vedea doar la ei pe site, mergând inclusiv în direcţii pe care personal le consider extreme – nu doar că au eliminat copiile de pe YouTube, dar nici măcar nu oferă nimănui posibilitatea de a  face embed la videoclipurile lor. Vreți să râdeți cu MO și F.O.C.A.? La schimb, le faceţi trafic (egal cu venituri din publicitate mai mari decât dacă filmele s-ar vedea în vreo 10 locuri și ei ar câștiga dintr-unul singur). Alegerea le aparţine şi îi ajută să câştige la maxim din munca pe care o fac.

Strategia asta a câștigului maxim s-a întors acum împotriva lor, pentru că omuleţi supra-zeloşi cu protejarea conţinutului au dat jos de pe YouTube chiar şi unicul videoclip pe care maimuţele îl voiau acolo, fără să le / îi întrebe. Sau cel puţin asta e cea mai recentă explicaţie.

Ce învăţăm noi de aici referitor la drepturile de autor şi, implicit, la ACTA? 

Că artiştii tineri, în curs de afirmare, sunt cei care sunt ajutaţi de distribuția, chiar și „ilegală”, a conținutului creat de ei. Pentru că lumea află de ei, le creează notorietate și le crește numărul de fani, potențial cumpărători ai operelor lor. Artiștii consacrați devin brusc capitaliști și vor încerca întotdeuna să mulgă la maxim vaca, să câștige maxim. Sunt şi excepţii: creatorul celebrului joc Angry Birds a supărat câţiva oameni explicând de ce pirateria nu e întotdeauna un lucru rău (dar tot în ideea că poate genera profit).

ACTA a fost negociat de reprezentanţii guvernelor şi cei ai marilor corporaţii, care reprezintă artişti consacraţi. Adică exact cei din categoria care nu îşi doresc decât să limiteze dreptul nostru de a distribui informaţia liber, cei de la care nu ne putem aştepta să încurajeze sharing-ul de niciun fel, pentru că ei nu ar mai câștiga la fel de mult.

E ok să îţi protejezi drepturile de autor? Să trăiești din creațiile tale? Normal!

E ok ca în numele profitului maxim să creezi mecanisme de control care, simultan, au chiar şi numai potenţialul de a limita dreptul la informare şi exprimare? Aici, răspunsul meu e nu.

Așa că vă invit la un film ceva mai vechi despre legea copyrightului, creat de un profesor din SUA, care a folosit personaje Disney – una din corporaţiile cele mai agresive în protejarea dreptului de autor. Vă pot oferi acest film pentru că YouTube are funcţia embed şi îmi dă posibilitatea să includ chiar aici, pe site-ul meu, ceva de acolo. Unii şi-ar dori ca acest sistem să nu mai existe deloc, din simplul motiv că l-aş putea folosi „greșit”, adică pentru a vă arăta un videoclip cu copyright. NU vreau să trăiesc în lumea lor!

Enjoy!