Cum să rămâi fără mașină. Scurt ghid practic

Tot ce trebuie să faci în România ca să rămâi fără mașină este să conduci regulamentar pe un drum public. La final de septembrie, în Turda, am avut cea mai neplăcută surpriză din viața mea – un accident care mi-a făcut varză Artmobilul, provocat de un pensionar pentru care asiguratul e opțional.

În sensul că a tras de volan fără să se asigure că:
1) nu vine nimic și
2) că are RCA valabil.

Nu avea.

Din perspectiva ăluia care și-a luat-o fără prezervativ asigurare, acest accident a avut trei etape:

1) Uite cum iese deșteptul ăla în viteză fără să se asigure. Hm, cred că tre să-l evit.
2) Contrasens liber, trage stânga de volan.
3) NIII MĂĂ!! AIRBAGURI!!!

Cu manevra asta am reușit să nu-l izbesc în portieră în dreptul șoferului, potențial salvându-i viața; dar și să am niște pagube atât de mari, încât reparațiile costă cam la fel cu a cumpăra același tip de mașină second-hand.

Pot să-mi recuperez banii de la șoferul vinovat în mod amiabil (cândva) sau să-l dau în judecată (iar durează). Mai pot și să depun cerere de despăgubire la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, o instituție care prin denumirea ei mă duce cu gândul la relațiile aurolacilor cu cetățenii belgieni și care are 90 de zile termen legal să-ți răspundă la scrisori.

Cel mai simpatic a fost momentul în care nevasta șoferului vinovat mi-a zis telefonic că, dacă depun cerere de despăgubire acolo, mă dă în judecată. Ea pe mine. După ce mi-au distrus mașina. Asta se cheamă „entertainment pe cheltuielile de judecată ale părții adverse” și m-a convins să depun cererea deja, acum fiind la etapa în care aștept cu interes un răspuns.

Până atunci, dacă aveți vreo mașină funcțională care stă degeaba sau dacă știți vreo soluție de închiriere pe termen mai lung, dați-mi un țâr. Nu știu, poate a dat criza și n-ați avut bani de RCA și, spre deosebire de pensionarul meu, asta chiar v-a împiedicat să ieșiți la făcut de accidente cu ea. Promit să am grijă de ea, să nu dau de nimic și, pe cât posibil, să mă feresc de idioți.

P.S. Ofertele de muncă în țări în care lumea chiar are RCA sunt la fel de binevenite 😀

P.P.S. Da, e nasol, dar n-aveam chef de încă un post lacrimogen cu „ce țară de rahat”. Suntem în campanie electorală și e plin de ele.