Vechituri din România 2: ZIUA demisiei

Consiliul de Combatere a Discriminării l-a sancţionat pe Traian Băsescu pentru că i-a spus jurnalistei Andreea Pană "ţigancă împuţită". Preşedintele încă suspendat s-a ales cu un avertisment. Sper că pentru ăsta Băsescu nu vrea să se întoarcă la popor cu încă un referendum! Pe de altă parte, Societatea Ornitologică Română nu a reacţionat la folosirea apelativului "păsărică".

 

ziua_casetaCutremure sau mici rocade? Tot săptămâna trecută, Dan Tăpălagă a plecat de la ZIUA de Cluj pe fondul unui scandal legat de acuzaţii aduse la adresa lui într-un articol din ediţia naţională a ZIUA. E un pic ciudat să citeşti în ediţia "mare" a unui cotidian acuze la adresa unui angajat de la suplimentul local. Prin urmare, şi reacţia de la Cluj mi s-a părut în acelaşi ton: ZIUA de Cluj s-a delimitat de părerile exprimate în ediţia naţională, afirmându-şi foarte explicit independenţa editorială. 

Continuă să citești Vechituri din România 2: ZIUA demisiei

Tudor Giurgiu şi-a dat demisia

La început, a fost Tăriceanu. Demisionez. Ba nu. Apoi, Băsescu a început să numere cinci minute, iar până acum a ajuns la 0,2. Tudor Giurgiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a făcut invers: acum vreo două săptămâni, susţinea sus şi tare că el nu demisionează.

Astăzi, Tudor Giurgiu a anunţat că demisionează din funcţie şi publică scrisoarea lui către Parlament. Documentul cuprinde afirmaţii extrem de grave pentru şeful serviciului public de televiziune:

  • „Nu cred că mai pot garanta pe viitor independenţa editorială a TVR”
  • „…opoziţie care acum pregăteşte <<exterminarea>> mea”
  • „Mizerabila campanie de presă din partea unor trusturi şi presiunile la care am fost supus în ultima perioadă”

Merită să citiţi scrisoarea respectivă integral (linkul e către un fişier .doc postat pe Hotnews), un document tranşant.

Tudor Giurgiu va mai rămâne în funcţie timp de 30 de zile, perioada legală de preaviz în cazul său. Până la urmă, am anticipat bine acum vreo două săptămâni, când întrebam cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu. Uite că are nevoie.

Vi se pare că în actualul climat politic se va putea face o numire apolitică în funcţia lăsată liberă, credeţi că vor aduce un alt om similar lui Giurgiu? Şi, mai ales, cât credeţi că va mai prezenta Cosmin Prelipceanu JURNALUL?

haBEMus Nicu

Acest site a fost suspendat de Parlamentul României şi va demisiona în 5 minute. Sau în 48 de ore. Sau mă rog, cândva…

 

La finalul unei zile pline de agitaţie, daţi-mi voie să spun un singur lucru: a fost o zi obişnuită. Democraţia, ieri, nu a fost nici atacată, nici măcar nu a învins ea pe cineva, ci doar şi-a urmat cursul firesc. În România nu s-a petrecut ieri nimic care să nu fie prevăzut în Constituţie. Cine e câştigătorul în acest război strict politic mi se pare foarte puţin important, iar adevăratul meu regret este cel din postul anterior.

 

Să rezumăm câteva dintre punctele zilei de ieri, pe care le-am notat, pe parcurs, în mare dezordine:

Continuă să citești haBEMus Nicu

Cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu?

Istoria logo-ului TVR Minunile din Consiliul de Administraţie al TVR i-au retras sprijinul lui Tudor Giurgiu, preşedinte – director-general, după publicarea raportului pe 2006 al instituţiei, care anunţă pierderi de 17 milioane de lei. Un gest care e doar un fel de vot de blam, fiindcă Giurgiu poate fi schimbat din funcţie doar de Parlament, aşa că sprijinul lor era mai curând o promisiune că nu îi vor pune piedică pe culoarele televiziunii.


Dar e un gest care arată că performanţa (jurnalistică şi managerială) n-are nici în clin nici în mânecă cu deciziile CA al TVR. Cum s-a schimbat televiziunea publică în timpul mandatului lui Giurgiu?

Continuă să citești Cine face o televiziune pentru Tudor Giurgiu?